Farkındalık İçin Engelli Sporu Bocce Oynadılar - Son Dakika
Güncel

Farkındalık İçin Engelli Sporu Bocce Oynadılar

Farkındalık İçin Engelli Sporu Bocce Oynadılar

Dünya Engelliler günü nedeniyle Foça Belediyesi ve Kent Konseyi'nin düzenlediği etkinliklerde Foça Kaymakamı Niyazi Ulugölge, Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Zorlu, farkındalık yaratabilmek amacıyla engelli sporu olarak bilinen bocce oynadı.

03.12.2014 18:45

Dünya Engelliler günü nedeniyle Foça Belediyesi ve Kent Konseyi'nin düzenlediği etkinliklerde Foça Kaymakamı Niyazi Ulugölge, Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Zorlu, farkındalık yaratabilmek amacıyla engelli sporu olarak bilinen bocce oynadı.

Etkinlikler kapsamında, Foça'da yaşayan engelli vatandaşların kortej yürüyüşüne vatandaşlar da ellerindeki dövizlerle destek verdi.

Yürüşüşün sonunda bir açıklama yapan Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, engellilere acımak yerine farkına varmanın gerekliliğini vurguladı. Başkan Demirağ, "Engelli vatandaşlar için bireyler olarak hepimizin yapabileceği çok şey var. Engelli vatandaşlarımızı görmezden gelmeden, farkında olarak onlar için elimizden geleni yapmamız gerekmektedir" diye konuştu.

"SPORLA HAYATA DÖNDÜM"

Üniversite yıllarında denize atlayışı sırasında geçirdiği kaza sonucu ayaklarından engelli duruma düşen Cenk Karapire'de yaşam öyküsünü ve hayata yeniden nasıl döndüğünü katılımcılarla paylaştı. Karapire, "Kazadan ve tedaviden sonra zaman zaman ötenazi isteyecek kadar kötü duruma düştüm Ancak bir İsrail gezisinde oradaki engellilerin yaşama tutunuşlarını gördüm. 'Her durumda yapılacak çok şey var' dedim. Ege Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümündeki öğrenimimi tamamladım. Yüksek lisans yaptım. Şimdi İnşaat Yüksek Mühendisi olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda çalışıyorum. Bizim için aile ve arkadaş desteği çok önemli. Erişim, istihdam ve spor çok önemli. Spora hayata tekrar döndüm. Dalış ve bocce ile uğraşıyorum. Engelliler olarak en büyük sorunumuz bindiğimiz toplu taşım araçlarında acınmak, sorguya çekilmek, ya da aşırı ilgi oluyor. " dedi.

Daha sonra Foça Kaymakamı Niyazi Ulugölge, Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ve Cumhuriyet Başsavcısı Ali Zorlu birlikte farkındalık yaratabilmek amacıyla engelli sporu olarak bilinen bocce oynadı.

Kortej yürüyüşünün ardından etkinler Foça Belediyesi Reha Midilli Kültür Merkezi'nde devam etti. Foça Belediyesi Kent Konseyi Başkanı Orhan Gürer, buradaki konuşmasında 1992 yılında Birleşmiş Milletler 3 Aralık'ı Dünya Engelliler Günü olarak kabul ettiğini belirtip, "Engellilerin normal bir hayat sürebilmeleri ancak toplumsal duyarlılığın oluşturulması ile mümkündür" dedi. Engelllere acıma duygusu ile bakmak yerine kurumsal hizmetlerin oluşturulması gerektiğini belirten Kent Konseyi Başkanı Gürer, "Oluşturulan kurumsal hizmetler, geliştirilmesi onların daha kolay yaşamalarını sağlayacaktır. Bunu sağlayabilmek içinde kamu, özel ve sivil toplum örgütlerinin güçlendirilmesi gerekmektedir. Engellilerin haklarının iyileştirilmesi, yaşam kalitelerinin yükseltilmesi, kamu kadar hepimizin sorumluluğu altındadır. Elbette yerel yönetimler de engelli vatandaşların yaşamlarının kolaylaştırmak için adımlar atıyorlar ancak bu adımlar yavaş kalıyor" diye konuştu. Gürer, engellilerin, eğitilerek topluma kazandırılması ve üretime katılması en büyük istekleri olduğunu da belirtti.

Etkinlik, engellilerin müzik, şiir dinletilerinin yanı sıra anılarını da içeren şovları ve Foça Belediyesi Engelli Dans Topluluğu'nun sunduğu gösteriyle devam etti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Farkındalık İçin Engelli Sporu Bocce Oynadılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement