Gezi Protestoları Reklamcıları Böldü - Son Dakika
Güncel

Gezi Protestoları Reklamcıları Böldü

Gezi Protestoları Reklamcıları Böldü

Anadolu Reklamcılar Derneği (ANADER) Genel Başkanı Muhittin Özdemir, Reklamcılar Vakfı ve Reklamcılar Derneği Genel Müdürü Ayşegül Molu'nun Taksim Gezi Parkı eylemleri ardından küresel markalara yönelik 'reklam vermeyin' çağrısında bulunduğunu...

10.06.2013 16:12

Anadolu Reklamcılar Derneği (ANADER) Genel Başkanı Muhittin Özdemir, Reklamcılar Vakfı ve Reklamcılar Derneği Genel Müdürü Ayşegül Molu'nun Taksim Gezi Parkı eylemleri ardından küresel markalara yönelik 'reklam vermeyin' çağrısında bulunduğunu belirterek, buna tepki gösterdi. Özdemir, "Reklamcıların görevi ülkede ihtilal yapmak, ya da yapanlara alttan alta çanak tutmak değil, ülke ekonomisini güçlendirecek bir anlayış çerçevesinde üretimi ve tüketimi artırmaktır" dedi.

Reklamcılar Derneği ve Reklamcılık Vakfı Genel Müdürü Ayşegül Molu, Taksim Gezi Partı protestolarının başlaması üzerine yaptığı açıklamada markaların toplumsal duyarlılıklara sırt dönemeyeceğini Gezi Parkı'nda başlayıp tüm Türkiye'ye yayılan protesto eylemlerinin ardından medya ve etkinlik gibi tüm faaliyetlerin yavaşladığını söyledi. Molu, reklamın satış amaçlı ticari bir faaliyet olduğunu ve toplumsal huzursuzluk karşısında ters tepebileceğini belirterek, "Reklamlar, toplumsal huzursuzluk karşısında bırakın işe yaramayı ters tepen bir silah haline gelir. Markalar toplumsal duyarlılıklara sırt dönemez, rol çalamaz. Küresel markaların irrasyonel yatırım yapacaklarını, önemsedikleri bir pazar olan Türkiye'de varlıklarını tehlikeye atacak bir tutumda olacaklarını hiç sanmam" dedi.

ANADER Genel Başkanı Muhittin Özdemir ve beraberindeki yönetim kurulu üyeleri, Molu'nun geçen hafta yaptığı açıklamaya yanıt vermek üzere Kayseri Gazeteciler Cemiyeti'nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Dernek Başkanı Muhittin Özdemir, Reklamcılar Vakfı ve Reklamcılar Derneği Genel Müdürü Ayşegül Molu'nun, Gezi Parkı eylemleri sonrasında yabancı haber ajanslarına yaptığı açıklamaların reklam sektörünü olumsuz etkilemeye yönelik olduğunu öne sürdü. Molu, şunları söyledi:

"Sayın Molu, büyük ölçekli reklam verenleri, özellikle de küresel markaları 'Türkiye'de medyaya reklam vermemeye' davet etmiş, buna gerekçe olarak da kitlesel protestoları göstermiş, 'Markalar, toplumsal duyarlılıklara sırt dönemez' demiştir. Reklam dünyasını yöneten İstanbul dukalığı, akıl almaz bir ideolojik tarafgirlikle hem ulusal reklam sektörünü, hem de ulusal ticaret piyasasını provoke ediyor."

Molu'nun açıklamalarını 'talihsizlik' olarak değerlendiren Özdemir, ANADER'in, mevcut ya da gelmiş geçmiş hiçbir iktidarın temsil ya da savunma organı olmadığını belirterek, şöyle konuştu:

"Sayın Molu, Türkiye'de reklam piyasasının canlı kalmasını sağlayan, bu alana en yüksek yatırımı yapan yerli ve yabancı bütün büyük oyunculara 'Türkiye şu anda her açıdan çok kötü durumda. Eğer azıcık bir ticari zekanız varsa, benim ülkemde reklam kampanyaları yapmayı tez elden kesersiniz. Çünkü, buna devam ettiğiniz takdirde belki reklam sektörünün sağlıklı bir şekilde yürümesine destek vermiş olur, Türkiye'nin ulusal ekonomisini canlı tutarsınız, fakat protestocu kitlelerin hışmına uğrarsınız. Bu da size uzun vadede çok şey kaybettirir' şeklinde, düpedüz 'tehditkar' bir uyarıda bulunmaktadır. Anadolu Reklamcılar Derneği, mevcut ya da gelmiş geçmiş hiçbir iktidarın temsil ya da savunma organı değildir, ANADER artık yalnızca İstanbul'da değil, Anadolu'da da geniş ölçekte kök salmış ve her geçen gün dalga dalga büyüyen reklamcılık mesleğinin saygın bir temsilcisi, güçlü bir meslek örgütüdür. Sektörümüzden olan ya da olmayan kimi çevrelerin iktidarla yaşadığı itiş kakışlar bizleri zerre kadar ilgilendirmiyor. Bizleri, bu talihsiz açıklama ve ardından gelen diğer açıklamalarda ilgilendiren asıl yön, bir ülkenin reklamcılık başkentindeki önemli isimlerin, ülke hafif ölçekte bir toplumsal çalkantı yaşadığı anda kendilerini nasıl olup da bu denli 'dışarıda' konumlandırabildikleridir. Reklamcıların görevi ülkede ihtilal yapmak, ya da yapanlara alttan alta çanak tutmak değil, ülke ekonomisini güçlendirecek bir anlayış çerçevesinde üretimi ve tüketimi artırmaktır."

Özdemir, Anadolu markalarına eslenerek "Anadolu kaplanları, madem ki Türkiye'de reklam veren cephesinin ezici bir çoğunluğunu oluşturan küresel markalar, İstanbul'da, kime ve neye hizmet ettiği tarafımızca anlaşılamayan bir takım güç odaklarının aba altından sopa gösteren tavırlarıyla Türkiye'ye yönelik reklamlarını anında kesme eğilimi sergiliyorlar; Madem ki bir hafta içinde milyonlarca dolarlık toplantı, etkinlik, lansman, kampanya iptal ediliveriyor; O halde, Anadolu kaplanlarının bir kez daha duruma el koymalarının zamanı gelmiştir. ANADER, bünyesindeki profesyonel ajanslarla, uzman kadrolarla, bu alanda yeni bir çıkış yapmayı arzulayan, en küçüğünden en büyüğüne, bütün ticari yapılanmaların emrine amade olacaktır." - Kayseri

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Gezi Protestoları Reklamcıları Böldü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement