Girişimci Kulübü'nde Perakende Sektörünün Geleceği Ele Alındı - Son Dakika
Güncel

Girişimci Kulübü'nde Perakende Sektörünün Geleceği Ele Alındı

Girişimci Kulübü\'nde Perakende Sektörünün Geleceği Ele Alındı

Avea Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Balcı: "Teknolojik dönüşümünü tamamlayan perakendecilerin, sektörün yeni girişimcileriyle kuracakları birleşmeler perakende pazarını ve perakendenin teknolojik yüzü olan e ticaret pastasını büyütecek"

11.09.2014 14:29

Avea Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Balcı, teknolojik dönüşümünü tamamlayan perakendecilerin, sektörün yeni girişimcileriyle kuracakları birleşmelerin perakende pazarını ve perakendenin teknolojik yüzü olan e-ticaret pastasını büyüteceğini bildirdi.

Avea açıklamasına göre, Capital & Ekonomist Dergileri, TOBB Genç Girişimciler Kurulu iş birliği ve Doğa Koleji'nin de katkılarıyla hayata geçirilen "Girişimci Kulübü"nün 2014 yılı ikinci toplantısı "Gelenekselden Dijitale Perakendecilik Sektörü" ana temasıyla gerçekleştirildi.

Toplantının açılışında konuşan Balcı, tüm dünyada perakende başta olmak üzere pek çok sektörün teknolojiye bağlı olarak iş yapış biçimlerini tümden değiştiren bir dönüşüm sürecine girdiğini ve bu dönüşümün en önemli bacağının da mobilite olduğunu bildirdi.

Artık kitlelere yönelik standart bir hizmetin değil, kişiye özel hizmetin söz konusu olduğunu aktaran Balcı, bugün tüm web kullanımının yüzde 25'inin ardında mobilin yattığını, halihazırda dünyada 6 milyar 8 milyon insanın yaşadığını ve bu nüfusun 4 milyarının kendi mobil telefonuna sahip olduğunu dile getirdi.

Prosper Mobile Insights'ın raporunun akıllı telefon kullanıcılarının yüzde 81'inin ürün arama ve incelemeyi akıllı telefonları üzerinden yaptığını ve yüzde 50'sinin de satın alma işlemini mobil üzerinden gerçekleştirdiğini ortaya koyduğuna işaret eden Balcı, "Ürün, fiyatlandırma, promosyon ve ürün yerleştirme konusunda geleneksel stratejilerin yetersiz kaldığı bu çalkantılı ortam, perakendecileri, kendilerini sektörde hızla ivme kazanan bu yeni iş yapış biçimlerine uyarlamaya zorunlu hale getirdi" ifadelerini kullandı.

Dünyadaki şirketlerin şu andaki en önemli gündem maddesinin, teknolojinin etkin şekilde kullanımı olduğuna dikkati çeken Balcı, şunları kaydetti:

"Teknolojik dönüşümünü tamamlayan perakendecilerin, sektörün yeni girişimcileriyle kuracakları birleşmeler perakende pazarını ve perakendenin teknolojik yüzü olan e-ticaret pastasını büyütecek. Bu noktada yakın gelecekte kişiye özel alışveriş ön plana çıkacak. Kişiye özel alışveriş deneyiminin anahtarı ise Big Data - Mikro Lokasyon (Intellimap) olacak. Biz de Avea olarak lokasyona yönelik mobil pazarlama faaliyetlerinin çok daha etkin ve yaygın bir şekilde kullanılmasını sağlayan Intellimap çözümümüzle, şirketlerin yatırımlarını gerçek konum bilgisi ile şekillendirerek verimlilik ve karlılıklarını artırabiliyoruz."

"Dünyada perakendede yaşanan dönüşüm Türkiye'de aynı seyirde gerçekleşmeyecek"

Doğa Koleji Yönetim Kurulu Üyesi Göktekin Dinçerler ise gelişen ve değişen teknolojiyle birlikte perakende sektöründe de pek çok dönüşümler yaşandığını, bu dönüşümler sonucunda ortaya çıkan en büyük farklılıklardan birinin büyük ölçüde teknoloji aracılığıyla sağlanan bireysel hizmet olduğunu dile getirdi.

Girişimci Kulübü Başkanı ve Yemeksepeti Üst Yöneticisi (CEO) Nevzat Aydın da markaların vazgeçilmez olmasının sırrının dijital dönüşüme adapte olmaktan geçtiğini, teknolojinin nihai kullanıcıya en sık dokunabileceği ve insanların tüketme biçimlerini değiştirebileceği alanlardan birinin de perakendecilik olduğunu bildirdi.

Toplantı kapsamında düzenlenen panelde konuşan Lidyana.com Kurucu Ortak ve Üst Yöneticisi (CEO) Hakan Baş da şu anda e-ticaret girişimcilerinin mevcut alanlara yatırım yapmak yerine; daha özel ürünlere ağırlık veren, farklılaşmayı iyi başarabilen bir yaklaşımla yatırım yapmalarının daha doğru olduğunu ifade etti.

Hizlial.com Genel Müdürü Kaan Dönmez ise Türkiye'de internet mağazacılığının hala çok başında olduğunu, hala birçok büyük şirketin, müşterisini tanıyacak araçlarının olmadığını gördüklerini kaydetti.

Makromarket Genel Müdürü Mehmet Songör ise dünyada perakendede yaşanan dönüşümün Türkiye'de aynı seyirde gerçekleşmeyeceğini ifade ederek Türkiye'nin gerçeklerinin farklı olduğunu söyledi.

Markafoni Kurucu Ortağı ve Türkiye Girişimcilik Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Sina Afra da "Müşteriye dair verilerin değerlendirilmesi, online perakende tarafında büyük önem taşıyor, ancak data yorumlama anlamında, dünyaya kıyasla daha gidecek çok yolumuz var. Müşteriyi dinleme ve profiline göre aksiyon olma konusunda daha yolun çok başındayız" diye konuştu.

Tekin Acar Yönetim Kurulu Başkanı Tekin Acar ise perakende de müşterilere dair dataların toplanmasından öte, bu verilerin doğru yorumlanmasının gerekliliğine işaret etti.

Tekzen Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gigin de tüm dünyada online perakende çok hızlı bir şekilde gelişirken; rekabetin de ona paralel olarak çok daha zorlu hale geldiğini dile getirdi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Girişimci Kulübü'nde Perakende Sektörünün Geleceği Ele Alındı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement