Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı'dan Yerli Otomobil Temennisi - Son Dakika
Güncel

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı'dan Yerli Otomobil Temennisi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı\'dan Yerli Otomobil Temennisi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı "Biz kendi markamızı oluşturmalıyız. Bunun zamanının geldiğine de inanıyoruz" dedi.

30.03.2012 19:52  Güncelleme: 22:45

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı:

"Biz kendi markamızı oluşturmalıyız. Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümü 2023' e giderken hükümetimizin özel sektörün ortaya koyduğu hedef doğrultusunda en az 10 marka hedeflerken bunların içinde en az bir ikisinin otomotive ilişkin olması Türkiye'nin büyümesine büyük bir katkı sağlayacaktır. Biz bunu başarabilecek güçteyiz. Bunun zamanının geldiğine de inanıyoruz"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı Otomotiv Distribütörleri Derneği 26. Olağan Genel Kurul toplantısına katıldı. TOBB Plaza'da yapılan toplantıya Bakan Yazıcı'nın yanı sıra, Otomotiv Distribütörleri Derneği Daşkanı Mustafa Bayraktar, Otomotiv Distribütörleri Derneği Genel Koordinatörü Hayri Erce, Otomotiv Sanayicileri Derneği Başkanı Kudret Önen, ile derneğin yönetim kurulu üyeleri katıldı.

"SEKTÖR İHRACATI 2002 YILINDA 4 MİLYAR DOLAR, 2011 YILINDA 19 MİLYAR DOLAR"

Bakan Yazıcı, Otomotiv Distribütörleri Derneği 26. Olağan Genel Kurul toplantısında bir konuşma yaptı. Yazıcı, "Otomotiv sektörü dünyanın her yerinde yüksek katma değer oluşturan bir sektör.Bu nedenle dünyada olduğu gibi Türkiye'de de otomotiv sektörü hem ekonominin itici gücü hem de ekonomik gelişimin en net göstergelerinden birisidir" dedi. Bakan Yazıcı, " Otomotiv, ülkemizin ihracatında ve dış ticaretinde en büyük paya sahip sektörlerin başında yer almaktadır. 2009 yılında ülkemizde toplam 870 bin taşıt üretilirken, 2010 yılında yaklaşık 1 milyon taşıt üretilmiş ve 2011 yılında bu rakam 1 milyon 190 bine ulaşmıştır.2009 - 2011 yılları arasında üretilen araçların yaklaşık yüzde 70'i ihraç edilmiştir.Türkiye'de otomotiv sektörü ihracatı sürekli artmış ve 2011 yılında 791 bin adede ulaşmıştır.Sektör 2011 yılında toplam ihracatımızın yaklaşık yüzde 14'ünü gerçekleştirmiştir.2011 yılında otomotiv sektörü ithalatı ise 538 bin 532'dir. Bu da toplam ithalatımızın yüzde 11'ine karşılık gelmektedir.2002 yılında 4 milyar dolar olan sektör ihracatı, son 10 yıllık dönemde sürekli artış göstermiş, 2011 yılında 19 milyar dolara ulaşmıştır. Sektördeki ithalat miktarı da aynı seyri izlemiş ve 2011 yılında 26,4 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır " diye konuştu. Yazıcı, ihracatın artırılmasına da dikkat çekerek, " Bu kapsamda Asya, Pasifik ve Amerika kıtası ülkelerine yapılan ihracatın artırılması için girişimlerde bulunmak sektörün dünya pazarlarına açılmasını ve büyümesini sağlayacaktır.Kanaatimce bu ülkemizin biraz geç kaldığı öngörülerden bir tanesi. Zira Türkiye yerli otomobili üretebilecek fiziki ve beşeri sermayeye sahipti " dedi.

"BİZ BUNU BAŞARABİLECEK GÜÇTEYİZ"

Bakan Yazıcı, "Otomotiv sektörünü geliştirmek için güçlü ve zayıf yönlerini dikkate aldığımızda şu hedefler bizim için öncelikli olmalıdır. Her alanda Ar-Ge'ye önem vermek durumundayız. Ancak bu ihtiyaç otomotiv sektöründe çok daha güçlü biçimde öne çıkmakta ve çıkacaktır. Şirketlerin tasarım, üretim, markalaşma beceri ve kapasitesini artırmak gereklidir. Bugün dünyada en önemli husus markalaşmadır.Biz kendi markamızı oluşturmalıyız. Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümü 2023' e giderken hükümetimizin özel sektörün ortaya koyduğu hedef doğrultusunda en az 10 marka hedeflerken bunların içinde en az bir ikisinin otomotive ilişkin olması Türkiye'nin büyümesine büyük bir katkı sağlayacaktır. Biz bunu başarabilecek güçteyiz. Bunun zamanının geldiğine de inanıyoruz. Artık otomotiv sektörü olarak ekonomik çıkarları da gözeterek buna ağırlık vermeliyiz." dedi.

"450 MİLYON LİRA KAYNAK SAĞLAMIŞIZ"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, bakanlığının görevinin müteşebbislerin işlerini kolaylaştırmak olduğunu kaydetti. Yazıcı,

yeniliklerle beraber 450 milyon liralık kaynak sağladıklarını belirterek, "Bu yenilemeler dolayısıyla yapılan bir hesaplamaya göre bekleme sürelerinin azalmasından ötürü ilave maliyetlerin engellenmesinden ötürü gümrükte işlem yapan dikkate alındığında 450 milyon lira görünmez kaynak sağlamışız. Bunu görmüyor hissetmiyorsunuz. Yapmakta olduğunuz iş, ilave bir gün beklemeyle dörtte bir oranında ilave yük getiriyor " dedi.

Her türlü kaçağın önlenmesi için çalıştıklarını belirten Yazıcı, "Gümrüklerin en önemli işlevlerinden bir tanesi kaçağın her türünü önlemek. Böyle iki hassas alanda gümrükleri sevk ve idare edeceksiniz. Görevli rastgele bahanelerle fren görevi görmeyecek ama kaçağı da önleyecek. Kaçağı önlemeyemezse biz onu sonra sorgularız. Çok önemli projelerimiz var. Bunlardan bir tanesi tek pencere uygulaması. Kağıtsız ve insansız gümrük işlemi" diye konuştu. Bakan Yazıcı, konuşmasının sonunda otomotiv sektörü temsilcilerine güvendiklerini belirterek, " Biz sizlere güveniyoruz siz de bize güvenin. Biz sizin hayatınızı kolaylaştırmak için çalışıyoruz. Hükümet etmenin en önemli yolu müteşebbisin önündeki engelleri kaldırmaktır. Sizin kazancınız ülkenin kazancı. Siz daha fazla kazaacaksınız ki ödediğiniz vergilerle hastane yol okul yapalım. Ülkemizin kalkınmasını hep beraber sürdürelim" şeklinde konuştu.

"1 MİLYON ADETLİK İÇ PAZAR RAKAMINA SERAP GİBİ YAKLAŞTIK AMA YAKALAYAMADIK"

Otomotiv Sanayicileri Derneği Başkanı Kudret Önen konuşmasında 2011 yılını değerlendirdi. Önen, "2011 yılına baktığımızda iyi bir yıl geçti. Rekorlar yılı oldu. Burada mühim olan 2012' ye nasıl baktığımız, buna göre pazar biraz daha az bir pazar olacak diye tahmin ediyoruz. İstikrarlı ve kontrollü büyüyen bir pazar istiyoruz. İç pazarın önünün kontrollü ve istikrarlı bir şekilde açılmasını istiyoruz " dedi. 26. Olağan Genel Kurul toplantısında bir konuşma yapan Otomotiv Distribütörleri Derneği Daşkanı Mustafa Bayraktar ise, 2008'deki krizin ardından sektörün 2011'in üçüncü çeyreğine kadar büyümesinin devam ettiğini kaydetti.

Bayraktar, "2010 yılının olumlu göstergeleriyle 2011 yılına giren sektörün ilk 6 ay rakamları beklentimizin üzerinde gerçekleşti. Merkez Bankası'nın uyguladığı para politikaları gibi gelişmeler pazardaki hızlı büyüme yerini önce yavaşlamaya ardından da hızlı bir daralmaya bıraktı. Sonuç olarak uzun yıllardır rüyasını kurduğumuz 1 milyon adetlik iç pazar rakamına bir serap gibi yaklaştık ama bir türlü yakalayamadık. 2011 yılındaki 911 binlik iç pazar üretimi 791 bin adetlik ihracatın ardından bu yılın ilk iki ayına yüzde 32' lık bir daralmayla başladık" dedi. Konuşmasının ardından Otomotiv Distribütörleri Derneği Daşkanı Mustafa Bayraktar, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'ya bir plaket verdi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı'dan Yerli Otomobil Temennisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement