HİPNOTERAPİ İLE SİGARA BAĞIMLILIĞI, OBEZİTE VE FOBİLERDEN KURTARIYORLAR - Son Dakika
Güncel

HİPNOTERAPİ İLE SİGARA BAĞIMLILIĞI, OBEZİTE VE FOBİLERDEN KURTARIYORLAR

ERZURUM Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Akupunktur ve Tamamlayıcı Tıp Yöntemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde hipnoterapi ile korku, bağımlık, obezite gibi rahatsızlıklar tedavi ediliyor.

24.01.2023 10:03  Güncelleme: 16:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ERZURUM Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Akupunktur ve Tamamlayıcı Tıp Yöntemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde hipnoterapi ile korku, bağımlık, obezite gibi rahatsızlıklar tedavi ediliyor. Merkezde akupunktur, ozon ve hipnoterapi uygulayıcısı olarak görev yapan Dr. Öğretim Üyesi İdeal Bera Yılmaz Kartal, Hipnoterapi, sözle, telkinle, imajinasyonla yani hayal etme ve kelimelerin gücüyle kişinin telkin edilme terapisidir. Merkezimize, fobi, uyku bozukluğu, obezite, sigara bağımlılığı gibi şikayetleri olanlar başvuruyor. Buraya gelen hastanın bilinçaltı durumu farklı oluyor. Hasta, bizi, tedavinin kaç seans olacağına yönlendiriyor. Hedefimiz 3 ila 10 seansla hastalarımızı şifaya kavuşturmak dedi.

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 2013 yılında göreve başlayan Doç.Dr. Kenan Taştan'ın girişimleriyle Aile Hekimliği Anabalim Dalı bünyesinde kurulan hipnoterapi kliniği Sağlık Bakanlığı'ndan onay aldı. Geleneksel Tamamlayıcı Tıp (GETAT) uygulamaları konusunda Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi olan Taştan'ın kurucusu olduğu klinik, kısa süre sonra yüksek lisans ve doktora programlarına da başladı. Diğer tamamlayıcı tedavi yöntemlerinin eklenmesiyle klinik Akupunktur ve Tamamlayıcı Tıp Yöntemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne dönüştü. Doç.Dr. Taştan'ın eğitim programlarını yürüttüğü merkezde öğrencisi Dr. Öğretim Üyesi İdeal Bera Yılmaz Kartal da ozon ve hipnoterapide Erzurum ve bölgeden gelen hastalara sağlık hizmeti veriyor.

SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN ONAY ALAN İLK KLİNİK

Atatürk Üniversitesi bünyesinde kurulan hipnoterapi kliniğinin Sağlık Bakanlığı'ndan onay alan ilk klinik olduğunu belirten Doç.Dr. Kenan Taştan, doktor, diş hekimi, klinik psikologların doktoraya, psikolog, PDR mezunlarının da yüksek lisansa müracaat edebildiklerini belirtti. Taştan, Merkezimizde biz daha çok eğitim kısmıyla ilgileniyoruz, diğer arkadaşlarımız hastalara bakıyor. Sadece Erzurum'a değil, bölgeye de hizmet veriyoruz. Merkezimizde şu anda aktif olarak akupunktur, kupa yani hacamat denilen uygulama, hipnoterapi, ozon terapisi, apiterapi yapılabiliyor. GETAT eğitimleri açıldıktan sonra asistan arkadaşlarımız diğer eğitimleri alacaklar. Kısmet olursa GETAT'ın bütün uygulamalarını üniversitemizde yapmayı düşünüyoruz diye konuştu.

TEDAVİ OLDUĞU YÖNTEMİ HASTALARINDA KULLANIYOR

Sağlık Bakanlığı onayıyla Erzurum'da düzenlenen hipnoterapi kursuna katılan Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Münevver Kılıç, merkezde böcek ve fobi korkusunu da yenmeyi başardı. Kursu başarıyla tamamlayarak sertifika alan Kılıç, hipnoterapiyi çocuk hastalarını tedavi ederken kullandığını ifade ederek, Böcek ve kedi fobim vardı. Korkum çok şiddetliydi. Böcekten dolayı pikniğe bile gidemiyordum. Sırtıma kelebek konduğunda kliniği terk edecek kadar korkularım vardı. Hiçbir hayvana yaklaşamazken şimdi evde kedi besliyorum. Fobimi yendiğim hipnoterapiyi şimdi dental fobisi olan çocuklarda kullanıyorum dedi.

KELİMELERİN GÜCÜYLE TERAPİ

Merkezde 2019'dan beri akupunktur, ozon ve hipnoterapi uygulayıcısı olarak görev yapan Dr. Öğretim Üyesi İdeal Bera Yılmaz Kartal, şunları söyledi

Hipnoterapi, hipnozu kullanan bir tedavi yöntemidir. Sözle telkinle imajinasyonla yani hayal etme gücüyle, kelimelerin gücüyle kişinin telkin edilme terapisidir. Bilinçaltına verdiğimiz telkinlerle kişinin aslında onu etkileyen farketmediği durumlarını regüle ediyoruz. Hipnoterapi bir tedavi yöntemidir. Fobi tedavileri, uyku bozuklukları, obezite tedavisi, sigara bağımlılığı ağırlıklı olarak gelen hasta popülasyonunu oluşturuyor. Hipnoterapinin birçok psikiyatrik hastalıklar gibi çok geniş alanı var ama ağırlık hizmet bu alanlarda veriyoruz. Fobileri tedavide ilk değerlendirme seansı yapıyoruz. 3 ila 10 seans arasında fobi tedavisini gerçekleştirdiğimiz hastalarımız var. Tek seansla da telkin verebildiğimiz hastalarımız var. Ama 3 ila 10 seans arasında fobisi olan hastalarımıza yardımcı oluyoruz. Her hastanın durumuna göre, herkesin bilinçaltında farklı olaylar yatıyor. Yani hasta bizi yönlendiriyor tedavinin kaç seans olacağına. Temel hedefimiz 10 seansta hastalarımızı şifaya kavuşturmak.

UYURSAM UYANABİLİR MİYİM

Tedavi için hipnoterapi kliniğine gelen hastalarda bazı çekinceler olduğunu ifade eden Kartal, Polikliniğe gelen hastalarda şöyle bir çekince oluyor. Hocam ben kendimden geçeceğim herhalde. İstemediğim şeyleri söyler miyim İlk seansta aslında hipnozun böyle bir şey olmadığını, bilinç farkındalığını artıran durum olduğunu anlatıyoruz. Hasta tamamen kendinde oluyor. Şunu da çok duyuyoruz; 'Uyuyup uyanamayan var mı' diye. Buna hep Kenan hocam inşallah diye cevap verir. Böyle bir hasta dünya literatüründe yok. Uyuyup uyanamayan hasta dünya literatürüne geçer. Bugüne kadar böyle bir durum ve hastamız olmadı. Hasta tamamen bilinci açık şekilde onun telkinlerini dinleyerek istediği şeylere cevap vererek, uyanıklık anlamında hastaların anladığı anlamda bir uyku durumu olmamaktadır. Bu tedavi şekli psikiyatrik terapinin başka bir varyasyonudur diye konuştu.

EHİL KİŞİLERE TERAPİ OLSUNLAR

Hipnoterapinin suiistimale açık bir alan olduğuna dikkat çeken Kartal, Ülkemizde bu tedaviyi sadece hekim arkadaşlar yapıyor. Sağlık Bakanlığı'nın yönetmelik çıkarmasından önce birçok meslek grubundan farklı kişiler illegal olarak hipnoz ya da hipnoterapi yapıyordu. Sağlık Bakanlığı bunun bir tedavi olduğunu belirttikten sonra yönetmelik çıkardı. Dedi ki 'hipnoterapiyi hekimler, diş hekimleri ve klinik psikologlar yapabilir. Bu konuda da Türkiye'nin ilk hipnoterapi sertifikası veren Doç.Dr. Kenan Taştan hocamdır. Bende ondan sertifikamı aldım. Sertifikalı kişilerin bu terapiyi yapması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı hipnoterapiyi böyle bir standarda bağlandıktan sonra bu tabi ki akademik anlamda daha güven telkin etti hastalar açısından. Hastalarımız ehli kişilere terapi olsunlar. Hekimlere, diş hekimlerine, klinik psikologlara tedavi olsunlar. Muhakkak eğitimini almış olduğuna, sertifika alıp almadığına baksınlar dedi.

HİPNOTERAPİ İLE SİGARA BAĞIMLILIĞI, OBEZİTE VE FOBİLERDEN KURTARIYORLAR
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel HİPNOTERAPİ İLE SİGARA BAĞIMLILIĞI, OBEZİTE VE FOBİLERDEN KURTARIYORLAR - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement