Irak'tan Afganistan'a İlk Üüst Düzey Ziyaret - Son Dakika
Güncel

Irak'tan Afganistan'a İlk Üüst Düzey Ziyaret

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, günübirlik resmi ziyaret için Afganistan'ın başkenti Kabil'e geldi.

02.12.2013 16:12

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, günübirlik resmi ziyaret için Afganistan'ın başkenti Kabil'e geldi.

Hoşyar Zebari, temasları çerçevesinde ilk olarak Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai tarafından kabul edildi. Daha sonra Afganistan Parlamentosu Başkanı Abdurrauf İbrahimi ile görüşen Zebari'nin son durağı ise Afganistan Dışişleri Bakanlığı oldu.

Zebari, Afganistan Dışişleri Bakanı Zarar Ahmed Osmani ile öğle yemeğinde biraraya geldi. İki bakan daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi ancak ikilinin basın açıklamasında gazetecilerin soru sormasına izin verilmedi.

Afgan Bakan Osmani, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkileri artık daha fazla geliştirmek istediklerini dile getirerek, "İki Müslüman ülke olan Irak ve Afganistan'ın köklü tarihi bağları var. Biz bu ilişkilerin yeniden canlanmasını istiyoruz" şeklinde konuştu. Afgan Bakan, geçen 10 yılda Irak'ın yaşadığı tecrübelerden de faydalanmak istediklerini söyledi.

Zarar Ahmed Osmani ayrıca Irak'ın Kerbela kentindeki Hz. Hüseyin Türbesi'ni ziyaret etmek isteyen Şii hacılara da Irak yönetimince kolaylık sağlanması için bir anlaşmaya imza attıklarını belirtti.

- Terörle mücadele konusunda tecrübe paylaşımı

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari de Bağdat'tan Afganistan'a ilk üst düzey resmi ziyareti kendisinin gerçekleştirdiğini, bundan da büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti. Afgan yetkililer tarafından çok sıcak karşılandığını belirten Zebari, halkı Müslüman olan iki ülkenin paylaşması gereken çok fazla ortak nokta bulunduğunu, tarihi bağların geliştirilmesi gerektiğine inandığını, dost ve kardeş Afganistan halkına bu mesajı vermek için Kabil'de bulunduğunu aktardı.

Hoşyar Zebari, "Afgan yetkililerle terörle mücadele konusunda tecrübelerimizi paylaştık. Ayrıca her iki ülke halkları birbirinin acısını çok iyi anlıyor. Bundan böyle halklar ve parlamentolararası ilişkiler geliştirilsin. Karşılıklı kültürel değişim programları düzenlensin. Birbirimizi daha yakından tanıyalım" dedi.

Iraklı bakan, Afgan hacı adaylarının Irak'taki kutsal mekanları ziyaret etmeleri için Bağdat yönetiminin her türlü kolaylığı sağlayacağı sözünü de verdi.

Zebari ayıca Afganistan'ın ABD ile imzalaması gündemde olan İkili Güvenlik Anlaşması konusundaki Irak'ın yaşadığı tecrübeleri de Afgan makamlarına anlattığını söyledi.

- Kabil'i ikna ziyareti mi?

Amerikan askerlerinin 2014'te NATO'nun görev süresinin bitmesinin ardından Afganistan'da kalmasına olanak sağlayacak olan İkili Güvenlik Anlaşması, Afgan Halk Meclisi tarafından onaylanmış olsa da Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, henüz anlaşmaya imza atmadı.

Bağdat yönetimi, benzer şekilde iki yıl önce Washington yönetiminin taleplerini kabul etmemiş ve ABD, Irak'taki askeri varlığını sona erdirmişti.

Bazı Afgan analistler, Hoşyar Zebari'nin sürpriz Kabil ziyaretinin perde arkasında ABD'nin bulunduğunu ve Washington'ın, Kabil'i ikna etmesi amacıyla Bağdat'tan böylesi bir adımı atmasını istemiş olabileceğini dile getiriyor.

Irak\'tan Afganistan\'a İlk Üüst Düzey Ziyaret
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Irak'tan Afganistan'a İlk Üüst Düzey Ziyaret - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement