İzmit'te Güney Kore Ortaklığıyla Paslanmaz Çelik Tesisinin Temeli Atıldı - Son Dakika
Güncel

İzmit'te Güney Kore Ortaklığıyla Paslanmaz Çelik Tesisinin Temeli Atıldı

İzmit\'te Güney Kore Ortaklığıyla Paslanmaz Çelik Tesisinin Temeli Atıldı

Güney Kore ve Türk Assan Holding ortaklığıyla İzmit'in Alikahya Bölgesi'nde kurulacak olan Posco Assan TST Çelik Sanayi A.Ş.'nin temeli bugün Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ile Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın da katıldığı törenle atıldı.

28.09.2011 16:40

Güney Kore ve Türk Assan Holding ortaklığıyla İzmit'in Alikahya Bölgesi'nde kurulacak olan Posco Assan TST Çelik Sanayi A.Ş.'nin temeli bugün Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ile Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın da katıldığı törenle atıldı. Bakan Çağlayan konuşmasında, Türkiye'nin bir fırsatlar ülkesi olduğunu ve yatırım cennetine çevirecek çalışmalara devam ettiklerini söyledi.

Bölgede kirliliğe yol açacağı ve insan sağlığına olumsuz etkileri olacağı iddiasıyla çevre örgütleri ile bir çok sivil toplum kuruluşunun kurulmasını protesto için aylardır gösteri yaptığı Posco Assan TST Çelik Saneyi A.Ş'nin temel atma törenine, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Kibar Holding Başkanı Asım Kibar, Kibar Holding Ceo'su Ali Kibar, Kibar Holding Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Kibar, Güney Kore Ekonomi Bakanı Moon Jea Do, Posco Ceo'su Chung Joon Yang, Güney Kore İstanbul Başkonsolosu Jong Kyoung Hong ile Posco yöneticileri katıldı.

ARAMIZDA PASLANMAYAN BİR DOSTLUK VAR

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan törende iki bakan adına konuşma yapacağını ve Nihat Ergün'ün ev sahibi olmasıyla konuşmayı kendisine bıraktığını söyleyerek, "Başbakanımız ülkemizde yatırım yapan, taş üstüne taş koyan her yatırımcının başımızın üzerinde yeri olduğunu söylüyor. Biz yatırımı, üretimi, istihdamı, ihracatı önemsiyoruz. Bizim için Güney Kore çok önemli. Aramızda paslanmayan bir dostluk vardır. Güney Kore'de bine yakın şehidimiz orada yatıyor. Bu aslında bizim manevi bağlarımıza ülkemiz arasındaki siyasi görüşlerimize de yansımış bir yatırımdır. Türkiye açısından çok önem arz eden bir yatırımdır. Bugün 200 bin tonla başlayıp 1 milyon tona ulaşmasını bekliyoruz. Bu yapmış olduğunuz yatırım ileride çok anlamlı hale getirecektir. Posco'nun yeni yatırımlar yapma konusundaki hevesini arttıracaktır" dedi.

TÜRKİYE YATIRIM KONUSUNDA EN GÜVENİLİR LİMAN

Posco'dan yeni yatırımlarda beklediklerini söyleyen Bakan Çağlayan, "Dünyada Türkiye yatırım yapma konusunda en güvenilir limanın başında gelmektedir. Bugün Türkiye'ye 20 milyon dolar yabancı doğrudan yatırım gelmektedir. Türkiye coğrafi konumu, genç nüfusuyla 2023 Türkiye hedefini arttırarak devam ettirmektedir. Türkiye artık otomobilini, helikopterini yapabilecek duruma gelmiştir. Türkiye bugün otomotivde kullanılan kaporta sacının tamamını dışarıdan almaktadır. Posco burada başladığı bu yatırımın ardından Türkiye'nin otomotive verdiği irade çerçevesinde sıcak hadde konusunda da yatırım fırsatını kaçırmayacaktır" diye konuştu.

BURADA SADECE HADDELEME TESİSİ OLACAK

Tesisin doğal yaşam kaynaklarına ve yaşama olumsuz herhangi bir etkide bulunmayacağını söyleyen Kibar Holding Ceo'su Ali Kibar, "Kuracağımız tesis çevremizin, doğal yaşam kaynaklarına ve yaşama olumsuz herhangi etkide bulunmayacaktır. Bazıları kafalarımızı bulandırmak istese de bu doğru değildir. Yaklaşık 40 yıldır elini taşın altına koyan ve ülkemize katkı sunmak için çalışan bir grubun üyeleriyiz. İlk yılımızda 200 bin ton, ikinci yılımızda ise 600 bin ton ve daha da ileride de daha fazla kapasitelere çıkarılacaktır" dedi.

TURKIYE'DEKI EN BUYUK KORE YATIRIMI

Törende bir konuşma yapan Posco Ceo'su Chung Joon Yang ise tesisin Türkiye'deki en büyük Kore yatırımı olduğuna dikkat çekerek, "Üretim kapasitesi Doğu Avrupa, Orta Doğu, Bağımsız Devletler Topluluğu ve komşu ülkelerin taleplerine de yanıt verecek kapasiteye sahip olacak. 2014 yılı itibariyle de Türkiye ve komşu ülkelerinin paslanmaz çelik talebinin toplam 800 bin tonu aşmasının bekliyoruz" dedi.

POSCO TEMEL ATMA TÖRENİ PROTESTO EDİLDİ

Alikahya merkezinde toplanan çeşitli sivil toplu örgütleri ile siyasi parti temsilcilerinden oluşan bir grup Posco Assan TST Çelik Sanayi A.Ş. temel atma törenini protesto etti. Grup tören alanına girmek istemesi üzerine polis ekipleri tören alanına gitmesine engelledi. Protestocu grup slogan attıktan sonra sessizce dağıldı. - Kocaeli/ İzmit

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İzmit'te Güney Kore Ortaklığıyla Paslanmaz Çelik Tesisinin Temeli Atıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement