Kadın Çiftçilerin Başarısı - Son Dakika
Güncel

Kadın Çiftçilerin Başarısı

Kadın Çiftçilerin Başarısı

Örtüaltı Sebze Yetiştiriciliği Projesi kapsamında ilk ürünlerini alan kadın çiftçiler için tarla günü düzenlendi.

06.07.2012 07:07

Örtüaltı Sebze Yetiştiriciliği Projesi kapsamında ilk ürünlerini alan kadın çiftçiler için tarla günü düzenlendi.

Kırıkkale Valiliği öncülüğünde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yapılan, Ahiler Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen ve 2011 yılında uygulanmaya başlanan 'Kadın Çiftçilere Örtüaltı Sebze Yetiştiriciliği Projesi' kapsamında gerçekleştirilen eğitimler ürünlerini vermeye başladı. Aşağı Mahmutlar Mahallesi'nde örtüaltı sebzecilikle uğraşan kadın çiftçiler ilk hasatlarını yaptılar. Döne Özyön ve Satı Özyön isimli kadın çiftçiler kurdukları seralarda ürettikleri salatalık ve biberleri düzenlenen tarla gününde misafirlere ikram ettiler.

Tarla gününe katılarak kadın çiftçileri tek tek tebrik eden Vali Vekili Niyazi Ulugölge, projenin amacına ulaştığını belirterek şöyle konuştu:

'Örtü altı tarım alternatif bir üretim sistemi olarak gerçekten katma değeri yüksek daha iyi verim alabilecek ve ürünü daha iyi pazarlayabilecek bir sistem. Geçen yıl Ahiler Kalkınma Ajansının Kırıkkale'de desteğiyle bayanlara yönelik örtü altı sebze yetiştiriciliği kursu açtık. Demonstrasyon amaçlı kurduğumuz serada kadınlarımıza teorik ve uygulamalı eğitimler verildi. Daha sonra 38 tane serayı kendilerine verdik. Bugünde emeklerinin karşılığını görmeye geldik. 100 metre karelik bir sera 1 dönüm açık araziden alınan ürüne eşdeğer ürün veriyor. Erken ürün veriyor. Mayıs ayından beri erken ürün alınmaya devam ediliyor. Bir bayan olarak aile ekonomisine katkı sağlamaya muktedir oldu. Bizlerde bu güzel çalışmaları gördükçe hevesleniyoruz. Bu çalışmaları arttırarak devam ettireceğiz. Değişik köylerde ve daha büyük seralarda çiftçilerimizi teşvik edeceğiz. Vatandaşlarımızın da bu sistemi benimsemelerini ve yaygınlaştırmalarını istiyoruz. Açık arazide ki tarımsal faaliyete göre daha yüksek verimi olan modern sulama sistemi ile yapılan seracılığa bütün çiftçilerimizin geçmesini istiyoruz.ö

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ekrem Şener ise, 'Valiliğimiz öncülüğünde İl Müdürlüğümüzce projesi yapılan, Ahiler Kalkınma Ajansımızca desteklenen " Kadın Çiftçilerimizle Örtüaltı Sebze Yetiştiriciliği Projesi " 2011 yılında uygulanmıştır. İlimiz merkeze bağlı Hasandede, Karaçalı, Aşağı Mahmutlar ve Yukarı Mahmutlar köy ve beldelerde 60 kadın çiftçimize örtüaltı sebze yetiştiriciliği konusunda uygulamalı ve teorik eğitimler verilmiştir. Bu eğitimler sonucunda Sayın Valimizin projemizi desteklemesi ile sınav sonucu başarılı olan 38 kadın çiftçimize 38 adet plastik örtülü sera verilerek, 30 Mayıs 2012 tarihinden itibaren üretime başlanarak, ürünler yerel pazarlarda satışa sunulmuşturö dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kadın Çiftçilerin Başarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement