Kahramanmaraş'ta Suriyelilere Yönelik Saldırı Sonrası Sağduyu Çağrısı - Son Dakika
Güncel

Kahramanmaraş'ta Suriyelilere Yönelik Saldırı Sonrası Sağduyu Çağrısı

Kahramanmaraş\'ta Suriyelilere Yönelik Saldırı Sonrası Sağduyu Çağrısı

Kahramanmaraş'ta sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Suriyelilere ait iş yeri ve araçlarına zarar veren gruba tepki göstererek, sağduyu çağrısında bulundu.

14.07.2014 13:40  Güncelleme: 13:54

Kahramanmaraş'ta iş dünyası, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve kanaat önderleri Suriyelilere ait iş yeri ve araçlarına zarar veren gruba tepki göstererek, sağduyu çağrısında bulundu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş'ın Suriyelilere gösterdiği insanlığın örnek olduğunu söyledi.

Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin ülkenin kadim medeniyetinin bir parçası olduğunu vurgulayan Erkoç, "Çanakkale başta olmak üzere birçok cephede bizimle omuz omuza çarpışarak şehit olmuşlar. Suriyelilere gereken ilgiyi gösterdik, bundan sonra da göstereceğiz. Mübarek ramazan ayında Suriyelilere desteğimizi artırarak devam ettireceğiz" dedi.

"Provokasyonlara alet olmayın"

Kentin huzurunu bozan Suriyelilerin sınır dışı edildiğini hatırlatan Erkoç, bu konuda en ufak bir müsamahanın olmayacağı ifade etti.

Halkı rahatsız eden Suriyelilerin güvenlik güçlerine bildirilmesini isteyen Erkoç, şunları kaydetti:

"Vatandaşlarımızı rahatsız edenlerle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Vatandaşımızın hakkını sonuna kadar korur ve onların mağdur olmalarını istemeyiz. Provokasyonlara açık olan olaylara halkımızın itibar etmemelerini diliyorum. Vatandaşlarımız provokatörlere alet olmasın. Ramazanın güzelliği içerisinde vatandaşlarımızı duyarlı olmaya davet ediyorum."

"Anlayışlı olmamız gerekiyor"

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Kemal Karaküçük de Suriyelilerin ülkelerindeki zulümden kaçarak Türkiye'ye sığınan mağdur ve mazlum insanlar olduğunu söyledi.

Türkiye'nin onlara kucak açtığını anımsatan Karaküçük, Suriyelilerin hataları varsa onların da kendilerine çeki düzen vermesi gerektiğini belirtti.

Ramazanın rahmeti, bereketi, birlik ve beraberliğinin sadece sözde olmaması gerektiğini dile getiren Karaküçük, "Halkımıza sağduyuyu çağrısında bulunuyorum. Sonuç olarak misafirperver ve anlayışlı olmamız gerekiyor. Bunları ramazanın rahmet, bereket ve mükafatı açısından yapmamız gerekiyor. İnşallah böyle gerginliklerin yaşanmamasını ümit ediyorum" ifadelerini kullandı.

"Halkımız Suriyeli muhacirleri sahip çıkacaktır"

Baro Başkanı Metin Doğan ise kentte bazı münferit grupların gerçekleştirdiği eylemi şiddetle kınadıklarını söyledi.

Bu tür eylemlerin kardeşlik hukukuna zarar verdiğini dile getiren Doğan, şöyle devam etti:

"Rahmet ve merhamet ayı ramazanda Suriyeli misafirlerimize karşı yapılan bu eylem ve protestoların kültürümüzle bağdaşmadığını düşünüyoruz. Bunlar, kahraman halkımızın düşüncelerini yansıtmaktan çok uzaktır. Kentimizin kahraman insanları misafirperverdir ve kardeşliğin ne demek olduğunu iyi bilirler. Halkımızın Suriyeli muhacirlere sahip çıkmaya devam edeceğini düşünüyorum. Bir takım karanlık güçlerin gençleri organize edip Suriyeli kardeşlerimize saldırtması, insanlıkla bağdaşmayan bir hareket tarzıdır. Kahramanmaraş'ın huzurunu bozma amaçlı bu tür eylemleri onaylamamız mümkün değildir. Halkımızın da bu tür olayları hoş karşılayacağını sanmıyoruz. Bu tür provokasyonlara halkımızın itibar etmemesini istiyoruz."

Olayları organize edenlerin biran önce ortaya çıkarılarak adalet önünde hesap vermesi gerektiğine işaret eden Doğan, bunda da devletin muvaffak olacağını sözlerine ekledi.

İslam Dünyası Dayanışma Platformu sözcüsü Haki Demir de iki ülkenin halkının karşılaştırılmasına fırsat verilmemesi gerektiğini söyledi.

Kentteki Suriyelilerin halkla intibak ettiğini dile getiren Demir, "Türkçe'yi öğrendiler ve bizim yapmamız gereken elimizden geldiğince yardımcı olmaktır. Toplumlarda bazı sıkıntılı insanlar olabiliyor. Bunlara da fırsat vermemek gerekiyor. Bu insanların Suriye'deki zulümden kaçmaktan başka çareleri de yoktu. Özellikle de çoğunlukla gelenler kadınlar, ihtiyarlar ve çocuklardan oluşuyor. Bunlara bir şekilde kucak açıp sorunlarıyla ilgilenmemiz gerekiyor."

"Çanakkale'de bizimle omuz omuza savaşmışlar"

Saçaklızade Vakfı Başkanı Ali Demirdöven ise misafirlere en iyi şekilde ikramda bulunup baş tacı etmek gerektiğini söyledi.

Suriyelilerin ülkelerinde yaşanan zulümden kaçarak Türkiye'ye sığındığını hatırlatan Demirdöven, "Savunmasız bu insanlar bize sığınmışlar. Bize sığınan kim olursa olsun bağrımıza basmalı, onlara misafirperverliğimizi göstermeliyiz. İslam hep yapıcı, kucaklayıcı ve affedicidir" dedi.

Çanakkale Şehitliğinde çok sayıda Suriyelinin mezarının bulunduğunu ifade eden Demirdöven, şöyle konuştu:

"Bundan yaklaşık bir asır önce gelmişler, Çanakkale'de bizimle omuz omuza savaşmışlar, ülkemizin kurtuluşunda bizlere yardımcı olmuşlar. Bunları bilerek hareket etmemiz gerekiyor. Bize yakışan da budur. Savaşla zulümle hiçbir yere varılmıyor. Her zaman zulümlerin sonu hüsran oluyor."

Ramazanda yaşanan olayın üzüntü verici olduğunu dile getiren Demirdöven, karınlarını doyuracak ekmek bulamayan annelerin çocuklarına çocuğuna süt veremediğine şahit olunduğunu, millete yakışanın da Suriyelilere yardımcı olmaktan geçtiğini sözlerine ekledi.

Kahramanmaraş'ta dün sosyal medya üzerinde örgütlenip toplanan bir grup Suriyeli vatandaşların ev, iş yeri ve araçlarına zarar vermiş, polis, gruba müdahale etmişti. - Kahramanmaraş

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kahramanmaraş'ta Suriyelilere Yönelik Saldırı Sonrası Sağduyu Çağrısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (4)

  • k.maraşlı: o zaman alın evinizde besleyin şunuda söyleiyim bunlara neden hoşgörü var adamlar rahat durmuyor istemiyoruz bunları yollayın hiçbir acıklamayapmayın isterseniz sizde gitin bunlarla 7 2 Yanıtla
  • hakkı: kimse isemiyor size oy verdik hakkımızı helal edmiceğiz bunlrı yollamazsanız 3 0 Yanıtla
  • mertcan kaya: bize hikaye okumayın biz bunları bu şehirde istemiyoruz cok isteyen varsa alsın evinde missafir etsin 2 0 Yanıtla
  • omer faruk cinar: Sonuna kadar akpartiliyiz ama belediye baskanimiz aciklama yapmasini bilmiyor konusmasi insanlari kiskirtiyor provakator yok ortalikta namusuna memleketine duskun insanlariz 0 0 Yanıtla

Advertisement