Karpat, "Batı Bizi Takdir Ediyor" - Son Dakika
Güncel

Karpat, "Batı Bizi Takdir Ediyor"

Karpat, "Batı Bizi Takdir Ediyor"

Prof. Dr. Kemal Karpat, "Böyle başarı karşısında batı bizi takdir etmekle yetinmektedir" dedi.

09.12.2012 10:56

Kartepe Belediyesi ile KOÜ Derbent Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu işbirliğinde Kartepe Park Otel'de düzenlenen " Türkiye'nin Dış Dünyadaki Görünüşü" konulu konferansta konuşan Prof. Dr. Kemal Karpat, 70 yıllık birikimine dayanarak, ülkenin tarihi ve siyasi incelemiş biri olarak, "Böyle başarı karşısında batı bizi takdir etmekle yetinmektedir" dedi.

Halen Wisconsin Üniversitesi Tarih Bölümü'nde öğretim üyesi olan, 20 ülkede yayımlanmış 100'den fazla makalesinin yanı sıra 16 kitabı bulunan, 2009 yılı TBMM Onur Ödülü sahibi ve Türk Tarih Kurumu şeref üyesi olan Prof. Dr. Kemal Haşim Karpat'ın Kartepe'deki konferansında Kocaeli Vali Yardımcıları Şükrü Çakır ve Mustafa Ünlüsoy, Kartepe Belediye Başkanı Şükrü Karabalık, KOÜ Derbent Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Işıl Altun, akademisyenler, KOÜ üniversitesi öğrencileri, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri, il genel ve belediye meclis üyeleri, Kartepe Belediyesi Başkan Yardımcıları ve daire müdürleri, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Nermin Tol, Kırım Tatarları Federasyonu yetkilileri ile çok sayıda konuk hazır bulundu.

EKONOMİK GELİŞİME DİKKAT ÇEKTİ

Kartepe Park Otel'de düzenlenen konferansta Prof. Dr. Karpat'ı ağırlamaktan duydukları gururu anlatan hocanın eski öğrencisi Doç. Dr. Işıl Altun'un konuşması ardından hocanın sinevizyon gösterisi eşliğinde deneyimli özgeçmişi konuklara sunuldu. Hayatının büyük bölümünü ABD'de geçirdiğini hatırlatan Prof. Dr. Karpat, 1-2 yıldır ABD'nin önemli dergilerinde Avrupa'nın hasta adamı gibi olumsuz ifadelerin yer almadığına dikkat çekerek, Türkiye süratle modernleştiği ve bunu nasıl başardığına dair soruların yanıt bulduğunu belirtti. Dünyanın ekonomik sıkıntılarla boğuştuğu dönemde Türkiye'nin ferah ve huzur içinde yaşadığına vurgu yapıldığını kaydeden Prof. Dr. Karpat, "Benim gençliğimde düşünemediğim Türkiye, şimdi refah içinde yaşadığını ünlü dergiler tespit etmekte. Türkiye'nin büyümede elde ettiği başarılara dikkat çekilmekte. Ekonomik gelişimde sağlanan başarı ABD ve Avrupalıların da dikkatini çekmektedir" dedi.

GENÇLERE TAVSİYELERDE BULUNDU

Yabancı yazarların Türkiye'nin bir uyanışta olduğunu belirten Prof. Dr. Karpat, Türkiye'de gerçek bir demokrasi oluştuğuna vurgu da yaparak, "Osmanlı döneminden kalan yanlış anlamalar terk edilmeye başlandı. Türkiye ve Türk insanı olduğu gibi görünmeye başlamıştır. Türkiye bu şekilde devam ettiği sürece bu eski imaj silinerek yerine daha iyi bir imaj alacaktır. Batının ve dünyanın bizi kendiliğinden durup dururken anlaması keşfetmesi beklenemez. Yeni doğan ve büyüyen Türkiye'yi tanıtmak meselesi bizim meselemizdir. Bunu da böbürlenerek değil, yaptığımız işler ve parlak sonuçlarla yapabiliriz. Yetişmekte olan Türk gençliğini Avrupa ve dünyaya göndererek kendilerini ve memleketlerini tanıtmalarına imkan verilmelidir. Ben bu işte 60 yıldır varım. İyi donatılmış yeni nesli dışarıya göndererek orda temas kurmalarını ve dil yeteneklerini artırmalarını tavsiye ederim. Yabancıları da Türkiye'ye getirerek ülkemizde neler yapıldığını gösterebilmeliyiz. Şimdi Türkiye'nin dışarıdaki görünümünü daha iyi anlatmak için dışarıdan gelen adamlara gerçek Türkiye'yi göstermeliyiz" dedi.

BATININ TÜRKİYE GÖRÜŞÜ DEĞİŞTİ

"Türkiye'nin Dış Dünyadaki Görülüşü" konusunda görüşlerini dinleyicilerle paylaşan Prof. Dr. Karpat, 70 yıllık birikimine dayanarak tecrübelerini paylaştığı konferansta, "Yeni doğmuş bir Türkiye ile karşı karşıyayız. Bunu takdir etmemiz lazım. Bunu her şeyden evvel batı takdir ediyor. Türk olarak özünü, imanını muhafaza ederek hem modernize ettik hem ilerledik. Mazimizi unutmadan eski ile yeniyi birleştirerek yeni Türkiye'yi yaratmakta başarılı olduk, oluyoruz. Hayatının 70 yılını bu ülkenin tarihini ve siyasetini incelemiş biri olarak içimden geleni söylüyorum. Böyle başarı karşısında batı bizi takdir etmekle yetinmektedir" dedi. Türkiye dışarıdan nasıl görülüyor sorusuna Prof. Dr. Karpat, "Türkiye'yi bütünü ile ele alıp geçmişi geçmiş, geleceği de gelecek olarak ele alırsak Türkiye'yi o zaman daha iyi anlarız. Batıda Türkiye'yi o şekilde gördüğü için başarılarını teslim ediyor. Türkiye'yi ileri medeniyetler arasında kabul edecektir. İleriye ümitle bakarak, batının da Türkiye ile ilgili eski düşüncelerini terk ederek yeni düşüncelere girdiğini görmeye başladığını düşünüyorum" dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Karpat, 'Batı Bizi Takdir Ediyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement