Kaşgar'dan Endülüs'e Türk-İslam Şehirleri Sempozyumları - Son Dakika
Güncel

Kaşgar'dan Endülüs'e Türk-İslam Şehirleri Sempozyumları

Kaşgar\'dan Endülüs\'e Türk-İslam Şehirleri Sempozyumları

Yıldız Teknik Üniversitesi'nin ev sahipliğini yaptığı "Kaşgar'dan Endülüs'e Türk-İslam Şehirleri Sempozyumları"nda Marmaray ve ulaşım alanındaki gelişmeler ele alındı.

30.10.2013 11:42

Yıldız Teknik Üniversitesi'nin ev sahipliğini yaptığı "Kaşgar'dan Endülüs'e Türk-İslam Şehirleri Sempozyumları"nda Marmaray ve ulaşım alanındaki gelişmeler ele alındı.

Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği (TDMMB) tarafından Kaşgar'dan Endülüs'e Türk-İslam Şehirleri Sempozyumları çerçevesinde düzenlenen "Sakarya Şehrengizi", Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Programa, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Selamet, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, TDMMB Genel Başkanı ve Karayolları Genel Müdürü M. Cahit Turan, Türksoy Genel Sekteri Düsen Kaseinov, eski Çevre Bakanı ve TDMMB İstanbul Şube Başkanı Ali Talip Özdemir'in yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan törende konuşan Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü ve Sakarya Şehrengizi Bilim Heyeti Başkanı Prof. Dr. İsmail Yüksek, etkinliğe ev sahipliği yapmaktan büyük memnuniyet duyduğunu söyledi. Büyük Türk milletinin yüzyıllardır ürettiği mimari ve sanatsal değerlerle yaşadığı coğrafyayı büyük eserlerle etkilediğinin altını çizen Prof. Dr. Yüksek, "Türk-İslam kültür ve uygarlığının, mimarisinin, sanatının, edebiyatının, tarihinin ve manevi değerlerinin bilinmesi, gündeme taşınması, sorunlarının giderilmesi, geliştirilip güçlendirilmesi ve dünyaya tanıtılmasını amaçlayan Şehrengizler konusunda düzenlenen bu etkinliğin tarihi ve kültürel değerlerimizi daha iyi anlama konusunda büyük katkısı olacağına inancım tamdır" dedi.

"MARMARAY HER TÜRLÜ SİYASİ MÜLAHAZANIN ÜZERİNDEDİR"

TDMMB İstanbul Şube Başkanı ve eski Çevre Bakanı Ali Talip Özdemir ise, hizmete giren Marmaray Projesi'nden övgüyle bahsetti. Marmaray'ın İstanbul, Türk dünyası ve bu coğrafya için önemli olduğunu aktaran Özdemir, açılışın kendisi için de ayrıca önemli olduğunu belirtti. Marmaray Projesi'nin önemini ve büyüklüğünün her türlü siyasi düşüncenin üzerinde olduğunu belirten Özdemir, Marmaray'ın gerçekten asrın projesi olduğunu dile getirdi. Marmaray Projesi'nin kendisinin ideali olduğunu aktaran Özdemir, Çevre Bakanlığı ve Belediyeler Birliği Başkanlığı döneminde İstanbul'da ulaşımın daha rahat hale getirilebilmesi için neler yapılacağı konusunda çalışmalar yaptığını aktardı. Marmaray ile saatte 75 bin kişinin Asya'dan Avrupa'ya geçeceğini söyleyen Özdemir, bunun İstanbul için önemine işaret etti.

"BOĞAZ'IN İKİ YAKASI ÜÇÜNCÜ KEZ BİR ARAYA GELİYOR"

Karayolları Genel Müdürü ve TDMMB Genel Başkanı Cahit Turhan, Türkiye'nin her alanda lider ülke olma ideali bulunduğunu belirterek, bu idealin yüklediği sorumluluk bilinciyle çalışmalarına yön verdiklerini aktardı. Asya ve Avrupa kıtalarının en çok yaklaştığı İstanbul'da karşıdan karşıya geçme fikrinin yüzyıllar boyunca insanların hayallerini süslediğini belirten Turhan, İskit seferine çıkan Pers kralı Darius'un 2 bin 484 yıl önce, 700 bin kişilik ordusunu Anadolu'dan Trakya'ya geçirmek için gemilerini yan yana dizerek oluşturduğu en eski boğaz geçişini oluşturduğunu ifade etti. Boğaziçi Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün yapılmasıyla boğazın iki yakasının iki kez birleştirildiğini aktaran Turhan, tarih boyunca insanlık mirasında önemli izler bırakan Türk dünyasının Marmaray gibi önemli bir projeyi yarın hizmete açacağını hatırlattı. İstanbul Boğazı'nın üçüncü kez geçecek Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün inşaatının devam ettiğini de aktardı.

"TARİHİ İPEKYOLU YENİDEN DİRİLİYOR"

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da konuşmasında, Marmaray Projesi'nden övgüyle bahsetti. Tarihi İpekyolu'nun sadece ticari malların taşınmasını sağlamadığını, maddiyatın yanında maneviyatı da taşıdığını bildiren Karaosmanoğlu, İpekyolu'nun binlerce yıl boyunca kıtaları birleştirdiğini ve kültürleri kaynaştırdığını, inançları birbirine ısındırdığını ve medeniyetleri buluşturduğunun altını çizdi. Efsaneleşen İpekyolu'nun bu gün yeniden canlandığını aktaran Karaosmanoğlu, Marmaray Projesi'nin sadece Avrupa ile Asya'yı birleştirmeyeceğini, Uzak Doğu'dan Avrupa'ya uzanan tarihi İpekyolu'nun demir yolları ile yeniden dirilmesine öncülük edecek büyük bir proje olduğunu vurguladı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Selamet ise konuşmasında, Türk-İslam kültür ve uygarlığının mimarisinin, edebiyatının, sanatının, tarihinin ve manevi değerlerinin bilinmesi, gündeme taşınması, sorunlarının giderilmesi, geliştirilip güçlendirilmesi ve dünyaya tanıtılması gerektiğini belirtti. Selamet, yerel yöneticilerin en önemli hedeflerinden birisinin bu olması gerektiğini vurguladı. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Kaşgar'dan Endülüs'e Türk-İslam Şehirleri Sempozyumları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement