Katar-Mısır Yakınlaşması ve Türkiye'nin Tavrı - Son Dakika
Güncel

Katar-Mısır Yakınlaşması ve Türkiye'nin Tavrı

Katar-Mısır Yakınlaşması ve Türkiye\'nin Tavrı

ESAM Genel Sekreteri Ersoy: "Türkiye'nin, batılı tekelci mihrakların desteklediği askeri darbeye karşı tavır alması, Mısır halkının hür iradesine saygının gereğidir.

30.12.2014 11:23

Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) Genel Sekreteri Prof. Dr. Arif Ersoy, Türkiye'nin, askeri darbeye karşı tavır almasının Mısır halkının hür iradesine saygının gereği olduğunu belirterek, "Bu tavır, Mısır devletine veya halkına karşı değildir" dedi.

Katar-Mısır yakınlaşması ve Türkiye-Mısır ilişkileri ile ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Ersoy, şöyle konuştu:

"Türkiye ve Mısır halkları tarih ve inanç bağlarıyla birbirine bağlı kardeş halklardır. İki ülke ilişkileri her zaman büyük önem teşkil etmiştir ve Mısır'da ilk defa halkın hür iradesiyle yapılan seçimle iktidar değişince, Türkiye bu değişim ve gelişimi saygıyla ve takdirle karşıladı."

"Katar'ın ve Türkiye'nin, batılı ırkçı-tekelci mihrakların desteklediği askeri darbeye karşı tavır alması ise Mısır halkının hür iradesine saygının gereğidir. Bu tavır, Mısır devletine veya halkına karşı değildir" diyen Ersoy, Katar ve Türkiye'nin Mısır devleti ile ikili ilişkileri normalleştirmesinin yararlı olacağını ancak her çeşit darbeye karşı durmanın da İslam'ın ve hakseverliğin gereği olduğunu vurguladı.

Ersoy, Mısır'la ilişkilerin normalleştirilmesine itiraz olamayacağını ancak bunun "hak" çerçevesinde olması gerektiğini dile getirerek, "Irkçı-tekelci mihrakların safına geçmeyi tercih etmek tarihi bir hatadır. Zalimlerden yana olanlar tarih boyunca hep kaybetmişlerdir. Bugün ve gelecekte de kaybedeceklerdir. Haktan ve halktan yana olanlar ise geçici bir süre kaybetmiş görünseler de her zaman kazançlı çıkacaklardır" ifadelerini kullandı.

Mısır'da ilk defa seçimle başa gelen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin askeri bir darbeyle görevden uzaklaştırılması sonrası başta Türkiye ve Katar olmak üzere bazı ülkeler Mısır yönetimine karşı tavır almıştı.

Son günlerde önce Mısır tarafından hem Katar hem Türkiye ile ilişkileri normalleştirme konusunda açıklamalar yapılmış, ardından Katar Emiri Temim bin Hamad Al Sani'nin özel temsilcisi Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani de Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yle bir araya gelmişti.

Bu gelişmeler üzerine Türkiye'den de Mısır'la ilişkiler konusunda açıklamalar yapılmış, ilişkilerin geleceğiyle alakalı adımların "ilkesel" olacağı vurgulanmıştı. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Katar-Mısır Yakınlaşması ve Türkiye'nin Tavrı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement