Kırıkkale'de Ücretsiz Kan Şekeri Ölçümü İzdihamı - Son Dakika
Güncel

Kırıkkale'de Ücretsiz Kan Şekeri Ölçümü İzdihamı

Kırıkkale\'de Ücretsiz Kan Şekeri Ölçümü İzdihamı

Kırıkkale'de ücretsiz kan şekeri ölçümü izdihamı Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyel stant açıldı.

13.11.2015 17:16

Kırıkkale'de ücretsiz kan şekeri ölçümü izdihamı

Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyel stant açıldı. Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan vatandaşlar, ücretsiz kan şekeri verebilmek için birbirleriyel yarışırken, zaman zaman izdiham da yaşandı. Gün boyu devam eden ve yaklayık bin kişinin kan şekeri ölçümü yaptırdığı standa özellikle yaşlı vatandaşlar da büyük ilgi gösterdi.

Cumhuriyet Meydanı'ndaki standı gezen ve kan şekerin ile tansiyonunu ölçtüren Vali Ali Kolat, Dünya Diyabet Günü nedeniyle vatandaşların kan şekerlerini ölçtürmesi gerektiğini söyledi. Vali Kolat açıklamasında, "Biliyorsunuz biz sağlıkçı değiliz, ama şekerin çok tehlikeli olduğunu ve bir çok hastalığın şekerden kaynaklandığını biliyoruz. Bunun için diyabet konusunda gösterilen hassasiyete teşekkür ediyorum. Herkesin bu konuda yediğine ve içtiğine dikkat etmeli, dengeli beslenmemiz gerekir. Sağlık Bakanlığı da tuz ve şeker konusunda ciddi genelgeler yayınladı. Bu genelgeleri biz de yayınladık., Kahvelerde ve çeşitli çay ocaklarında yine de iki şeker ile çay içiyor vatandaşımız. Kesinlikle tek şeker vereceksiniz diyoruz. Şekersizlige alışmak lazım. Biraz tatlıyı seven milletiz, ancak azaltmamız lazım" diye konuştu.

Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenay Arıkan Durmaz ise diyabet taraması yaparak erken tanı yapmak istediklerini söyledi. Durmaz, "Diyabet farkındalığını artırabilmek, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de diyabet çok fazla görünmeye başladı. Her üç kişiden birinin diyabet olduğunu saptadık. 20 yaş üzerindeki kişilerde şişmanlık yayıldıkça, diyabet sıklığında da artış var. Her ikisini beraber kontrol etmemiz gerekiyor. Bunun için halkımızdan bizim istediğimiz, en az haftada 150 dakika yürüyüş tarzında bir egzersiz yapmaları, yedikleri, içtikleri ve özellikle şeker tüketimine çok dikkat etmeleri, erken diyabet teşhisi çok daha önemli. Şeker hissedildikten sonra insanların böbreğine vurmuş oluyor. Onun için amacımız, onu nasıl daha erken teşhis edebiliriz, bunun için burada tarama amacı ile çadır kurup, halkımızı kontroldan geçiriyoruz" dedi.

Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen diyabet standına gelen vatandaşların kan şekeri ölçülerek, diyabet konusunda bilgi veriliyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kırıkkale'de Ücretsiz Kan Şekeri Ölçümü İzdihamı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement