Kudüs'te Osmanlıca ve Arşiv Belgeleri Tasnif Eğitimi - Son Dakika
Güncel

Kudüs'te Osmanlıca ve Arşiv Belgeleri Tasnif Eğitimi

Kudüs\'te Osmanlıca ve Arşiv Belgeleri Tasnif Eğitimi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın katkılarıyla Filistin’de Filistin Devleti Din İşleri ve Evkaf Bakanlığı’na Bağlı İhya Turas ve İslami Araştırmalar Merkezi ile Mescidi Aksa Vakfı Arşiv Uzmanlarına yönelik düzenlenen Osmanlıca ve Arşiv Belgeleri Tasnif Dersleri Kursu 1. Dönem sertifika töreni Kudüs’te 2 ayrı programla gerçekleştirildi.

18.01.2014 13:13

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın katkılarıyla Filistin'de Filistin Devleti Din İşleri ve Evkaf Bakanlığı'na Bağlı İhya Turas ve İslami Araştırmalar Merkezi ile Mescidi Aksa Vakfı Arşiv Uzmanlarına yönelik düzenlenen Osmanlıca ve Arşiv Belgeleri Tasnif Dersleri Kursu 1. Dönem sertifika töreni Kudüs'te 2 ayrı programla gerçekleştirildi.

Osmanlıca ve Arşiv Belgeleri Tasnif Dersleri Kursu TİKA ve Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleştirildi. Kurs programı çerçevesinde Kudüs'te görevlendirilen Başbakanlık Devlet Aşivlerinde Araştırmacı-Osmanlı Arşivi Uzmanı tarafından Filistin Devleti Din İşleri ve Evkaf Bakanlığı İhya Turas ve İslami Araştırmalar Merkezi ve Mescidi Aksa Arşivleri çalışanlarına, Osmanlıcaya ilgi duyan Filistinlilere yönelik Osmanlıca Temel Seviye Dersleri ve Arşiv Belge Tasnifleme Eğitimleri verildi. Kurslara katılan 20 kursiyere sertifikaları düzenlenen bir törenle verildi.

İhya Turas ve İslami Araştırmalar Merkezi'nin Abu Dis'deki merkez binasında düzenlenen sertifika töreninde konuşan İhya Turas Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. Mahmud Aşkar, düzenlenen kursların çok faydalı olduğuna değindi. İhya Turas Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. Aşkar, Filistin ve Türk-İslam tarihi açısından çok sayıda Osmanlıca belgeyi bünyesinde barındıran Arşivlerin değerlendirilmesi açısından arşiv çalışanlarının şiddetle ihtiyaç duyduğu bu eğitimlerin TİKA tarafından desteklenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Düzenlenen bu kursların 2.ders dönemi için planlamaların yapıldığını belirten TİKA Filistin Koordinatörü Kürşad Mahmat ise kültürel ve tarihi miras açısından son derece stratejik önemi olan bu projenin desteklenmeye devam edileceğini kaydetti.

Mescidi Aksa Arşiv çalışanlarına yönelik olarak düzenlenen kurslar ise Kudüs Başkonsolosluğu Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Mescidi Aksa Arşiv uzmanlarının yanında çok sayıda araştırmacının da ilgiyle karşıladığı dersler Mimar Kemaleddin'in eseri olan tarihi binada verildi. Burada düzenlenen törenle de sertifika almaya hak kazanan kursiyerlere sertifikaları dağıtıldı.

Türkiye'nin bilgi, birikim ve tecrübelerinin aktarılması ve ortak tarihi ve kültürel değerlerin ihya edilmesi açısından son derece stratejik önemi olan söz konusu proje çerçevesinde pek çok tarihi belgenin gün yüzüne çıkarılması ve ortak tarihin yazılmasına katkı sunulması hedefleniyor. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Kudüs'te Osmanlıca ve Arşiv Belgeleri Tasnif Eğitimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement