Metehan'ın Organları 5 Kişiye Can, 2 Kişiye Işık Oldu - Son Dakika
Güncel

Metehan'ın Organları 5 Kişiye Can, 2 Kişiye Işık Oldu

Metehan\'ın Organları 5 Kişiye Can, 2 Kişiye Işık Oldu

Antalya'da beyin ölümü gerçekleşen lise öğrencisi 16 yaşındaki Metehan Yaşar'ın organları 5 kişiye can, 2 kişiye ışık oldu.

25.02.2016 15:51

Antalya'da beyin ölümü gerçekleşen lise öğrencisi 16 yaşındaki Metehan Yaşar'ın organları 5 kişiye can, 2 kişiye ışık oldu. Yaşar'ın, Türkiye'de ilk kez femoral kondil kemiği (ayak kemiği) ve kıkırdağı da bağışlandı.

Antalya'nın Kumluca İlçesi'nde oturan Gül-Çetin Kaur Anadolu Lisesi 9'uncu sınıf öğrencisi Metehan Yaşar, beyin kanaması sonrasında götürüldüğü Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde, 2 gün süren yaşam mücadelesine yenik düştü ve beyin ölümü gerçekleşti.

Metehan'ın babası Adem Yaşar, oğlunun 2008 yılında Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Hematoloji bölümünde teşhisi konulan, kanda pıhtılaşma hastalığı ile mücadele ettiğini belirterek, "Metehan sürekli doktorların takibi altındaydı. Bu arada okulunu da ihmal etmezdi. Okulundayken geçirdiği rahatsızlık sonrasında Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne götürdük. geçen cumartesi günü beynindeki kanın tahliyesi için ameliyata alındı. Sonrasında 2 gün yoğun bakımda kaldı. Ancak trombosit ve kan takviyeleri hayata bağlanmasına yetmedi, beyin ölümü gerçekleşti" diye konuştu.

METEHAN'I YAŞATAMADIK, BAŞKALARINI YAŞATTIK

Metehan'ın hastalığı nedeniyle Akdeniz Üniversitesi Hastanesi ile yoğun ilişkileri bulunduğunu, organ bağışı ve nakli konusunda insanların yaşadığı sıkıntıları çok iyi bildiğini söyleyen Adem Yaşar, "Beyin ölümü gerçekleşince içimden bir şeylerin koptuğunu hissettim. Organ bağışıyla ilgili birimin sorumlusu koordinatör Nilgün Keçecioğlu ile görüşmemizde, tereddütlerimi bildirdim ve aydınlatıldım. Sağ olsunlar, her konuda yardımlarını aldık. Oğlumuzun kendisini değil ama organlarını bağışlayıp başkalarını yaşatmak artık elimizdeydi. 5 kişiye can oldu. Kornealarıyla görmeyenlere ışık oldu. Bir gencin de ayak kemiği ile hayata bağlanmasını sağladık. Ruhu şad olsun, nurlar içinde olsun evladım" diye konuştu.

Adem Yaşar, "Bir böbreğin Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi'nde 8 yaşındaki kız hastaya, diğer böbreğin ise Bursa Uludağ Üniversitesi Hastanesi'nde 11 yaşındaki kız hastaya nakledildiğini öğrendik. Kalbi Ankara Başkent Hastanesi'nde 13 yaşındaki erkek hastaya, karaciğeri de aynı hastanede karaciğer bekleyen 13 yaşındaki kız hastaya nakledildi. Akciğeri ise İstanbul Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi gören 51 yaşındaki erkek hastaya nakledildi. Metehan'ın korneaları ise Akdeniz Üniversitesi Göz Bankası'ndan kornea bekleyen iki hastaya ışık oldu" dedi.

TÜRKİYE'DE BİR İLK OLDU

Türkiye'de bir ilk yaşandığını söyleyen Adem Yaşar, "Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Ortopedi Servisi'nde tedavi gören ortopedi hastası için de femoral kondil kemiği ve kıkırdağı (kaval kemiği üstü) alınarak Prof. Dr. Mustafa Ürgüden tarafından nakledildi. Hocalar ve organ nakli koordinatörü benden özel izin alarak bu kemik naklini gerçekleştirdi. Allah tüm nakilli hastalara sağlık versin. Oğlumuz Metehan'ımız da nurlar içinde yatsın, mekanı cennet olsun" diye konuştu.

ÖRNEK AİLE OLDULAR

Ailenin organ bağışı ve nakli konusundaki bilincinin örnek olması gerektiğini vurgulayan Nilgün Keçecioğlu ise "Bağışlar, Türkiye'nin çeşitli illerindeki hastanelerde organ bekleyen hastalara nakledildi. Tüm hastaların sağlık durumu çok iyi" diye konuştu. - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Metehan'ın Organları 5 Kişiye Can, 2 Kişiye Işık Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • Vatantas: Ailesine aciil sifalar. Onrlu. Fetakar. Dunyada ilk ve Oncu. Osmanli AILE. YILIN ANnE VE BABASI. Sizler cennetliksiniz 0 0 Yanıtla

Advertisement