Mısır'daki İdam Karalarına Türk Hattat'ın '683' Tepkisi - Son Dakika
Güncel

Mısır'daki İdam Karalarına Türk Hattat'ın '683' Tepkisi

Mısır\'daki İdam Karalarına Türk Hattat\'ın \'683\' Tepkisi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Amerika Birleşik Devletleri ziyaretinde ABD Başkanı Barack Obama’ya hediye ettiği hat eserini yazan sanatçı Mustafa Cemil Efe, Mısır’da alınan 683 kişinin idam kararlarına karşı ‘683’ isimli eseriyle tepki verdi.

29.04.2014 14:20

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Amerika Birleşik Devletleri ziyaretinde ABD Başkanı Barack Obama'ya hediye ettiği hat eserini yazan sanatçı Mustafa Cemil Efe, Mısır'da alınan 683 kişinin idam kararlarına karşı '683' isimli eseriyle tepki verdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen yıl yaptığı ABD gezisinde Devlet Başkanı Barak Hüseyin Obama'ya hediye ettiği tablodaki hattı yazan sanatçı Mustafa Cemil Efe, "Başbakanımız bu tabloyla dünyaya mesaj verdi" dedi ve sanatçıların vazifelerinden birini de dünyaya mesaj vermek olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Hat sanatı ile meşgul olmak, bir sanatkar olmak, hayatını bu sanat ile sürdürmek eşsiz bir duygu. Durmadan çalışarak yeni heyecanlarla yeni eserler üretmek, tarihe miras kalmasını umarak bir şeyler yapmak fakat aynı zamanda yaşadığımız dünyanın gerçeklerine de sırtımızı dönmeden haksızlıklara karşı durmak. Dün haberlerde Mısır'da 683 Müslüman için idam kararı çıktığını duyunca daha önce 529 idam için yaşadığım ızdırap ikiye katlandı. İdam kararlarının ertesi günü yani bugün sabah namazı sonrası zihnimde şekillenen eseri hiç zorlanmadan hazırladım. '683' isimli eser, içimde beslediğim sanat aşkı ve Müslümanlığımın gereği olarak, aylardır Mısır'da devam eden zulme karşı bir duruş olarak ortaya çıktı. Ben bir hattat olarak zulümler karşısında sessiz kalmayı basitlik olarak görüyorum ve bu endişe ile bu eseri hazırladım. Eserin merkezinde bulunan '683' rakamına idamı anlatan yağlı urganı bağladım. Fakat bu yağlı urganın yani zulmün üzerinde dalları tüm ufku kaplamış huzur veren bir ağaç yerleştirdim, bu ağaç bir 'Dar ağacı' değil mukaddes Tuva vadisinde Hz. Musa'nın Allahü Teala ile konuştuğu ve kendisine peygamberlik verilen yerdeki ağacı simgeliyor. Peygamberliği alan Hz. Musa Firavuna karşı gelmiş ve Kızıldeniz'de Firavunu yok etmişti. İşte bu ağaç Mısır'a gelebilecek yeni umutları simgeliyor. Ağacın arkasında bulunan dolunay alemlerin efendisi Hz. Muhammed'i ve onun vesilesiyle Allah'ın yardımının yakın olduğunu, dolunayın üzerinde uçuşan kuşlar da daha önce Mısır'daki olaylarda hayatlarını kaybeden Müslümanları simgeliyor". - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Mısır'daki İdam Karalarına Türk Hattat'ın '683' Tepkisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement