"Muğla ve Kültür Turizmi" Paneli - Son Dakika
Güncel

"Muğla ve Kültür Turizmi" Paneli

"Muğla ve Kültür Turizmi" Paneli

Muğla Valisi Fatih Şahin, "Muğla turizminde ticari ürün haline gelmemiş, kullanmadığımız potansiyellerimiz var."

29.09.2012 19:17

Muğla Valisi Fatih Şahin, "Muğla turizminde ticari ürün haline gelmemiş, kullanmadığımız potansiyellerimiz var. Bunları harekete geçirmeliyiz. Bu değerlere değer katmalıyız" dedi.

Vali Şahin, Muğla Belediyesi'nin 21. Muğla Kültür Şenliği kapsamında düzenlendiği "Muğla ve Kültür Turizmi" panelinde yaptığı konuşmada, turizmin yükselen bir değer olduğunu, yaklaşık 1 milyara yakın insanın farklı coğrafyadan başka yerlere giderek turizm hareketinde bulunduğunu söyledi.

Yapılan araştırmalarda bu miktarın önümüzdeki dönemlerde artmasının beklendiğine değinen Şahin, "Önümüzdeki dönemin parlayan yıldızı olabilecek sektörler arasında turizm ve tarım var. Bu anlamda Muğla çok şanslı. Bunu fırsata çevirmemiz lazım" dedi.

Türkiye'nin turizm alanında son dönemde önemli pay almaya başladığını, ancak Türkiye ve Muğla'nın çok daha fazlasını hak ettiğini vurgulayan Şahin, "Turizm 7'den 77'ye herkesi ilgilendiren, herkesin katkısı olan bir sektör. Muğla'da turizmle ilgili güzel şeyler oluyorsa hepimizin katkısıyla oluyor" diye konuştu.

Muğla'nın turizmde bilinçli olduğuna işaret eden Şahin, Muğla'da yerli ve yabancı turistlerin en iyi şekilde ağırlanıp bölgeden memnun ayrılmalarının sağlandığını ifade etti.

Vali Şahin, Muğla'yı yılda yaklaşık 3 milyon yabancı turist ile yaklaşık 3 milyon yerli turistin ziyaret ettiğini bildirerek, şunları söyledi:

"Bu rakam çok rahat 10 milyon olabilir. Ancak burada sayı çok fazla bir şey ifade etmiyor, nitelik bizim için daha önemli. Hep birlikte belirlediğimiz hedeflere ulaşma anlamında çaba sarf ediyoruz. Muğla'da o kadar çok potansiyelimiz var ki 28 aydır burada olmama rağmen birçok yeri gezemedim. Bölgemizde her türlü turistin talebini karşılayabilecek potansiyele sahibiz. Herkese 'Dünyada cenneti görmek istiyorsanız, buyurun Muğla'ya gelin' diyorum."

Muğla'nın turizm anlamında daha çok desteklenmesini gerektiğini kaydeden Şahin, "Muğla turizminde ticari ürün haline gelmemiş, kullanmadığımız potansiyelleri var. Bunları harekete geçirmeliyiz. Bu değerlere değer katmalıyız. Bunlara hayat vermeliyiz. Böylelikle hem çeşitliliği hem de süreyi artırmış oluruz" diye konuştu.

-Muğla kimliğini iyi koruyan bir kent-

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ise Türkiye'de yasaların el verdiği süreden önce Muğla'nın kendisini koruma amaçlı imar planı varmış gibi davranın ilk kent olduğunu anımsattı.

Muğla'nın kendi kimliğini koruyarak halkının yanlış bir şekilde başlayıp tedavisi zor bir süreci yaşamamasını sağladığını ifade eden Sözen, "Çarşıda esnafın yüzü gülmüyorsa, esnafın yarını düşünme kaygısı büyümüşse, yeni odaklar çıkıp uluslararası kuruluşların çarşı kavramına karşı hala geleneğini ve yaşatma sevincinin köreldiği bir alan varsa bu, gelecek açısından o kentlerin önemli bir doğa koruma parçasını yitirdiği anlamına geliyor" dedi.

Sözen, yerelin sağlam tutulmadığında, ulusala taşınmadığında uluslararası saygınlığın korunamayacağını vurgulayarak, doğasız ve kültürsüz bir Türkiye'yi asla düşlemek istemediklerini söyledi.

Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün de Muğla'nın kültür turizmi için çok büyük bir hazine olduğunu, ancak bölgede sadece deniz, kum ve güneş turizmi yapıldığını kaydetti.

"Her şey dahil" turizminin her şeyin ucuza verildiği ve bölgeye gelenin Türkiye'ye veya Muğla'ya geldiğini anlayamadığı bir sistem olduğunu kaydeden Gürün, "Bölgeye gelen turistlerin çoğu otelden çıkmadığı bir turizm var. Buraya gelen 3 milyon kişinin Muğla'nın bütün değerlerini, insanını, yaşamını ve doğasının fark edebilecek şekilde bütün Muğla'nın alanlarına yayıldığını bir düşünün, bu gerçekten çok büyük bir katma değer olurdu" diye konuştu.

Başkan Gürün, her şey dahil turizmin içinden çıkamadıklarını, bu nedenle bölgeye gelen turistin kalitesinin düştüğünü savundu.

Muhabir: Utku Uçrak

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu - MUĞLA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Muğla ve Kültür Turizmi' Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement