Nevşehir Kanser Yapan Bölgeler Toprak İle Kapatılacak - Son Dakika
Güncel

Nevşehir Kanser Yapan Bölgeler Toprak İle Kapatılacak

Nevşehir Kanser Yapan Bölgeler Toprak İle Kapatılacak

Tuzköy'e Yeni 200 Konut

05.10.2010 19:38

TUZKÖY'E YENİ 200 KONUT

'Karınzarı Kanseri'nin (Mezotolyoma) yaygın olarak görüldüğü dünyadaki ikinci merkez konumundaki Nevşehir'in Gülşehir İlçesi'ne bağlı Tuzköy Beldesi'ndeki kanserli konutların üzerinin toprakla örtülerek ağaçlandırılması çalışmalarına 2012 yılından itibaren başlanacak.

Tuzköy Belediye Başkanlığı'nın yaptığı araştırmalara göre, 1970 yılından bu yana yüzlerce insanın ölümcül hastalığa yenik düştüğü beldede, en önemli etkin çalışma 2005 yılında Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nca başlatıldı. Kanserli bölgenin afet kapsamına alınması ile Tuzköy Beldesi'nde hiçbir kanser riski bulunmadığı bilimsel çalışmalarla ortaya konulan Evrenin Etekleri Mevkii'ndeki 2 milyon metrekarelik alanda oluşturulan 245 yeni konut ve sosyal yaşam donatıları ile bölge insanları bu alanlara 2007 yılından itibaren yerleşmeye başladı.

Tuzköy Belediye Başkanı Ümit Balak, beldenin Yeni, Cumhuriyet ve Hürriyet Mahallelerinin bazı bölümlerindeki konutların yapı taşlarında bulunan solunum ve tozlaşma yoluyla vücuda alınan zeolit grubu Erionit isimli kanser yapıcı maddelerin özellikle kişilerde orta yaş grubunda etkili olduğunu söyledi. Balat, bu tanının konduğu hastalarında ortalama 3-4 ay gibi bir süreçte yaşamını yitirdiğini anlattı.

Kanserde erken teşhisin hayat kurtarmasına karşın, Mezotolyoma türünün insanlara yaşam hakkı tanımadığını vurgulayan Balak, 40 yıldan bu yana Tuzköy Beldesi'nde Karınzarı kanserinin en yaşamsal insan ve çevre sağlığı sorunu halinde bulunduğunu anlattı. Başkan Ümit Balak, 1999 yılında kanserli bölgelerin yerinde ıslah edilmesi projesi kapsamında kanser bulgusuna bilimsel olarak rastlanılan 276 konutun yıkılıp üzerinin 1.5 metre yükselti ile toprakla kapatılmak suretiyle ağaçlandırılması yönündeki çalışmalarda 2005 yılında önemli ilerlemelerin kaydedildiğini bildirdi. Tuzköy Belediye Başkanı Ümit Balak, şöyle dedi:

"Tuzköy Beldesi'nin umudu haline gelen yeni iskan alanı için 2001-2002 yılları arasında 294 milyar 199 milyon TL harcama yapılarak, temel altyapı çalışmaları niteliğinde harita yapımı, jeolojik ve jeoteknik zemin etüdü, imar planı, mera vasfının kaldırılması ve son olarak da 2 milyon metrekarelik alanda 18'inci madde uygulamasının tamamlanmasının ardından bölgeyi 2004 yılı sonlarında ziyaret eden dönemin Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen'in talimatı doğrultusunda bölge afet kapsamına alındı. Bölgede 2007 yılından itibaren kanserli bölgede yaşamlarını süren 245 aile yerleştirildi. Ancak kanserli bölgelere yakın uzaklıkta veya bitişik noktalarda ikamet edenlerin aynı risk içerisinde olduğunun belirlenmesi ile yapılan çalışmalarla 200 konutunda aynı risk içerisinde olduğu ortaya konuldu. Bu merkezlere yakın mesafede oturan 200 vatandaşımızı ilgilendiren konutların yapısı için Başbakanlık Acil Destekleme Genel Müdürlüğü ile yapılan görüşmeler sonrasında bu yönde önemli ilerlemeler sağlandı."

Başkan Balak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da ciddi anlamda önemsediği bu projenin 2011 yılı başından itibaren hayata geçirilmesi ile 200 ek konutun yıl sonuna kadar tamamlanmasının planlandığını bölgeyi adeta bir cazibe merkezi haline getirecek sosyal donatıları ile bu alandaki yapılaşmanın biteceğini söyledi.

Yaklaşık 25 Milyon TL'lik harcama ile yapımı planlanan ek 200 konut ve sosyal donatıların tamamlanması ile birlikte Başbakanlık Acil Desteklere Genel Müdürlüğü başta olmak üzere Sağlık Bakanlığı ve Çevre ve Orman Bakanlığı'nın da ortaklaşa çalışmaları ile Tuzköy Beldesi'nin yaklaşık 100 bin metrekarelik alanı kapsayan Yeni, Hürriyet ve Cumhuriyet Mahallesi'ndeki kanserli bölge toprakla kapatılarak ağaçlandırılacak.

GÖRÜNTÜLER GEÇİLECEK

Haber-Kamera: : Ahmet KORKMAZER/NEVŞEHİR, (DHA)

(Tür: Yurt)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Nevşehir Kanser Yapan Bölgeler Toprak İle Kapatılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement