O Subayların Durumu Ne Olacak? - Son Dakika
Güncel

O Subayların Durumu Ne Olacak?

O Subayların Durumu Ne Olacak?

YAŞ toplantılarının ilk gününe, Balyoz davasında haklarında yakalama kararı bulunan Subayların durumu damga vurdu

02.08.2010 15:27  Güncelleme: 16:35

Ankara'nın sıcağında toplanan Yüksek Askeri Şûra'da, Kara Kuvvetleri'nde boşalacak 2 'or'luk için 11 korgeneralin durumu ele alındı. Teamüllere göre, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un 30 Ağustos itibarıyla emekliye ayrılacak olması nedeniyle bu göreve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner atanacak. Balyoz darbe planı nedeniyle haklarında yakalama kararı olan 11 general ve amiralin terfi edip etmeyecekleri de merakla bekleniyor.YAŞ'daki komutanlar arasında en dikkat çekeni 3'üncü Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk'ti. Berk'in adı ilk olarak Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner hakkında açılan Ergenekon davasında sanık olarak yer almasıyla gündeme gelmişti.

Gül o rapora tatmin olmadı

Başbuğ ile YAŞ'a 22 saat kala kritik bir görüşme yapan Gül'ün, Milli Savunma Bakanlığı'nın verdiği "Hakkında yakalama kararı bulunan 11 subayın terfisine engel yok" raporundan tatmin olmadığı ve "Sivil bürokraside, Ankara Emniyet Müdürü Orhan Özdemir gibi örnekler yaşanıyor. Hakkında karar çıkan bürokratlar açığa alınıyor. Yakalama kararına rağmen subayların terfi ettirilmesi ayrımcılık görüntüsüne neden olur" görüşünü dile getirdiği öğrenildi.

Erdoğan'ın da Gül ile benzer görüşleri paylaştığı ve mahkemenin kararının beklenmesi gerektiğini savunduğu kulislere yansıdı. Bu nedenle gözler, YAŞ'taki çoğunluğu oluşturan askerin "oyçokluğu"yla terfi kararı verip

vermeyeceğine çevrildi.

Ancak, YAŞ kararlarının, Gül'ün onayı olmadan yürürlüğe girmemesi nedeniyle, askerin de terfiler konusunda çekimser kalarak, teamüllerine aykırı olmaması nedeniyle, 11 subayın görev süresini 1 yıllığına uzatma formülünü benimseyebileceği ifade edildi. Askerin bazı isimlerde ısrarcı olması ise, YAŞ'ın son gününe kadar tansiyonu yüksek müzakerelere yol açabilecek. Bu gelişmeler, yakalama kararlarına yapılan itirazları değerlendiren İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nden beklenen kararı daha önemli hale getirdi. Dün mahkemeden karar çıkmaması nedeniyle tartışmalı dosyaların görüşülmesi sonraki günlere bırakıldı.

Erdoğan başkanlığında Genelkurmay Çakmak Salonu'nda dün saat 09.45'te başlayan toplantıya, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün yanı sıra 13 orgeneral ile 2 oramiral katıldı. YAŞ'ın 17 üyesi arasında dikkati en çok çeken iki isim, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız ile 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk oldu. İrtica ile Mücadele Eylem Planı'nın hazırlanması emrini verdiği iddia edilen Iğsız ile Erzincan'daki Ergenekon davasının bir numaralı sanığı Berk, Erdoğan ve Gönül ile birlikte dünkü YAŞ toplantısında yer aldı.

Böylece ilk kez, terör örgütü kurucusu olmakla suçlanan bir isim YAŞ'a katılmış oldu. 30 Ağustos'ta Başbuğ'un emekli olmasının ardından, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner'in 3 yıl süreyle bu göreve getirilmesinin beklendiği YAŞ'ta komuta kademesi Iğsız'ın durumuna göre şekillenecek.

Iğsız senaryoları

2006'da orgeneralliğe terfi eden ve dört yılını doldurduğu için görev süresinin 1 yıl uzatılması beklenen Iğsız, teamüller gereği, karargâhtaki en kıdemli orgeneral olduğu için yaş haddinden emekli olacağı gelecek yılki YAŞ'a kadar Kara Kuvvetleri Komutanı olacak. Ancak hakkındaki iddialar nedeniyle hükümet kanadının soğuk baktığı Iğsız'ın bu göreve getirilmeyebileceği belirtiliyor.

Bu durumda, 4 yıllık görev süresi dolduğu ve kıdemi Iğsız'dan daha düşük olduğu için emekli edilmesi beklenen Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık'ın bu rütbeye yine 1 yıllığına getirilebileceği senaryoları üzerinde duruluyor. Ancak, Iğsız ve Işık'ın görev süresi uzatılmayarak e

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel O Subayların Durumu Ne Olacak? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement