Org. Işık Emekliliğini İstedi - Son Dakika
Güncel

Org. Işık Emekliliğini İstedi

Org. Işık Emekliliğini İstedi

Kara Kuvvetleti Komutanı olması beklenen Atilla Işık emekliliğini istedi

05.08.2010 15:42  Güncelleme: 14:41

Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanması beklenen Orgeneral Atila Işık emeklilik dilekçesi verdi.

1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız'ın Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanmasına hükümetin itiraz etmesi nedeniyle yaşanan krizde yeni bir boyuta gelindi.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanması beklenen Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık, bugün emekliliğini istedi. Işık'ın emeklilik dilekçesi vermesiyle Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atama konusunda çıkmaza girilmiş oldu.

Çelik: "Her Şey Normal"

HaberTurk canlı yayında istifayı değerlendiren Hüseyin Çelik istifanın gayet normal olduğunu kimsenin kriz çığırtkanlığı yapmamamsı gerektiğini söyledi

Çelik: "Aslında anormal bir şey yok. Türkiye hukuk devletidir. Kurallar içerisinde bir YAŞ geçirildi. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanması beklenen Org. Atilla Işık, emekliliğini istemiş. Böyle bir talepte bulunmasını saygıyla karşılamak gerekir. TSK'daki komutanlarımızın hepsi değerlidir. ithal bir komutan getirilmesi düşünülmüyor. Kendi ordumuz içinde tecrübe sahibi komutanlarımız vardır. Bu konuya çözüm bulunacaktır. Yadırgadığım şeyler var. Başbakan'ın Cumhurbaşkanı'nın hukuku aşan, yasaları çiğneyen, anayasayı hiçe sayan bir tutumu olmamıştır. Cumhurbaşkanı Türk ordusunun başkomutanıdır. Başbakan da askeri şurada başkanlık etmiştir. Onlar sorumluluklarını yerine getirmektedir. YAŞ üyeleriyle bir araya gelerek bazı kararlara imza atmışlarsa sorgulanacak bir şey yok Yasalara aykırılık var mıdır insanlar bunlara bakmalıdır. Org. Hasan Iğsız Paşa da, diğer paşalar da Türk ordusunun değerli paşalarıdır.

Org. Atilla Işık Paşa'nın Kara Kuvevtleri Komutanlığı'na atanması bekleniyordu. Ama paşa şu anda emekliliğini istediğine göre bu makam boş kalmayacaktır. Türkiye bir hukuk devletidir. Bir pozisyon boşaldığı zaman, emekli olduğu zaman oraya kimin, hangi şartlarda getirileceği yasalarda belirtilmiştir. Bu an için birileri tarafından kriz olarak algılanmamalıdır. Basın yayın kuruluşlarının haberlerinde kriz kelimesi geçiyor. Ben kriz görmüyorum. Hukuk çerçevesinde Türkiye tüm meselelerini aşabilecek bir ülkedir.

Bu soruşturma işleri, yargının işlerini hükümetin inisiyatifi olarak değerlendiriyorsa bu çok ayıp ve yakışıksızdır. Yargının bağımsız kalması gerektiğini söyleyeceksiniz ama hoşunuza gitmeyen bir uygulama geldiğinde hükümetin yargıya müdahale etmediğinden bahsedeceksiniz. Böyle bir çifte standart olabilir mi? Başbakan savcılara "Bunu yapmayın, bu soruşturmayı durdurun" deme yetkisi var mıdır yoktur? Yasama, yürütme ve yargı gibi erklerden bahsediyorsak tutukluları hükümete fatura etmenin anlamı yoktur. Son 2 yıldır subaylarla ilgili olarak mahkemelerin verdiği muhtelif kararlar vardır. Bu zaten devam eden bir süreçtir Bir andıçla ilgili olarak Hasan Iğsız'la ilgili bir karar vermiştir. Bu hükümetin verdiği bir karar değildir. Yargının bağımsızlığından söz ediyorsanız, "Hükümet bunun ardındadır" diyorlar. Bunu yadırgıyorum. Bir komutanla ilgili bir tutuklama emri olduğunda ne yapılacağı yapılmayacağı askeri yasalarda belirtilmiştir. Burada kimseyi itham etmenin bir anlamı yoktur." dedi

ŞİMDİ NE OLACAK?

Emekliliğini isteyen Org. Atilla Işık'ın YAŞ'taki atama krizi sonrası Org. Hasan Iğsız'ın yerine Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na önerilmesi bekleniyordu.

Şimdi, Işık emekli olursa, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na kimin geçeceği bir soru işareti. Jandarma Genel Komutanlığı'na atanan ve Işık Koşaner'den sonra Genelkurmay Başkanı olması beklenen Org. Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı olursa 2 yıl sonra emekli olacak.

Kıdem sırasına bakıldığında 1. Ordu Komutanlığı'na atanan Org. Erdal Ceylanoğlu ve hükümetin sıcak bakmadığı EDOK Komutanı olan Org. Saldıray Berk, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na önerilecek diğer isimler arasında.

Türk Silahlı Komutanlığı içinde 15- 20 yıllık bir atama zinciri de bozulmuş oluyor.

Kritik nokta ise Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel'in durumu. Çünkü Org. Necdet Özel'in kuvvet komutanlığına çeki

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Org. Işık Emekliliğini İstedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement