"Osmanlı'dan Günümüze Kur'an ve Hüsn İ Hat" Sempozyumu - Son Dakika
Güncel

"Osmanlı'dan Günümüze Kur'an ve Hüsn İ Hat" Sempozyumu

"Osmanlı\'dan Günümüze Kur\'an ve Hüsn İ Hat" Sempozyumu

Amasya'da "Osmanlı'dan Günümüze Kur'an ve Hüsn i Hat" sempozyumu başladı Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Keleş: "Hat elin dilidir"

01.11.2013 16:01

Hattat Şeyh Hamdullah'ın memleketi Amasya'da " Osmanlı'dan Günümüze Kur'an ve Hüsn-i Hat" sempozyumu düzenlendi.

01-02 Kasım tarihlerinde Amasya Üniversitesi ve Amasya İl Müftülüğünce Saraydüzü Kışla Binası Kültür Merkezi ve Milli Mücadele Müzesi'nde gerçekleşecek "Osmanlı'dan Günümüze Kur'an ve Hüsn-i Hat" Sempozyumu'na Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Ekrem Keleş katıldı.

Sempozyumda konuşan Keleş, "Hat elin dilidir" dedi.

Keleş, " Selimiye, Süleymaniye ve Sultanahmetleri yapan bir milletin, gece kondu tipi camiler yapmaktan, Mescidi Nebeviye'nin kıble cihetine tüm dünyaya hayran bırakan ve herkeste daha ötesinin yapılamayacağı kanaatini uyandıran hatlar nakşeden ecdadın torunlarının, camilerini her hangi bir konsepti olmayan  taklit bile sayılamayacak yazılar yazmaktan kurtarmak için en başta sorumluluk sahibi yöneticilerimiz olmak üzere ilim ve sanat ehline önemli görevler düşmektedir" ifadelerini kullandı.

Picasso'ya 'resim sanatında ulaşabildiğim en ileri noktada, hat sanatının beni çok uzun zaman önce aşmış olduğunu gördüm' dedirten hattatları rahmetle anan Keleş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Hat elin dilidir. Hat sanatının ortaya çıkışı ve hat sanatının Müslümanlarca bu kadar kıymet ve ehemmiyet verilmesi önce İslamın yüce kitabı Kur-an-ı Kerim'in yazılı bir musaf haline getirmekte, ona yakışan ve dini güzelliği arayıp bulma gayretinden doğmuştur. Daha sonraları ise hat sanatı, yazılanlar dini konuda olsun veya olmasın estetik kaygısından uzaklaşmadan devam edegelmiştir. Hat sanatının en güzel örnekleri hiç şüphesiz Kuran-ı Kerim'de verilmiştir. Ayet, hadis ve hikmetli sözler, dua mecmuaları, ilmi ve edebi eserler, hille'i şerifler, camilerdeki kubbe, kuşak, mihrap ve kitabe yazılarıyla, tuğra, ferman ve rat gibi resmi yazılarda hat sanatının eşsiz örnekleri kendisini göstermiştir."

Hat sanatının korunup, yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması konusunda yeni nesile önemli görevler düştüğünü ifade eden Keleş, İslam medeniyetinin ortaya koyduğu ve sadece güzel sanatlar olarak icra edilmeyen hat sanatının aynı zamanda bir ilim dalı olarak tarihteki yerine aldığını belirtti.

Amasya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şuayip Özdemir, ünlü Hattat Şeyh Hamdullah'ın memleketi Amasya'da "Osmanlı'dan Günümüze Kur'an ve Hüsn-i Hat" sempozyumu düzenlemekten duydukları mutluluğu dile getirdi.

Programa, Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin, Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, Amasya Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Murat Gökdere, Eski Diyanet İşleri Başkanı Dr. Tayyar Altıkulaç, İl Müftüsü İsmail İpek, 2009 yılında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün elinden "Yaşayan Dünya Hazineleri" ödülünü alan Prof. Uğur Derman ile Hattat Hasan Çelebi, akademisyenler, daire müdürleri ve çok sayıda davetli katıldı. - Amasya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Osmanlı'dan Günümüze Kur'an ve Hüsn İ Hat' Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement