Profesörün Ardından 'Davul Çalınması' Davasında İdari Soruşturmaya Takipsizlik - Son Dakika
Güncel

Profesörün Ardından 'Davul Çalınması' Davasında İdari Soruşturmaya Takipsizlik

Profesörün Ardından \'Davul Çalınması\' Davasında İdari Soruşturmaya Takipsizlik

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi'ndeki öğretim üyeliği görevinden emekli olan Prof. Dr. Rıza Kanber'in arkasından davul zurna çaldırdığı gerekçesiyle eski Rektör Prof. Dr. Alper Akınoğlu hakkındaki idari soruşturmada YÖK'ten sonra Danıştay da 'kovuşturmaya gerek olmadığı' yönünde karar verdi.

19.11.2014 12:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi'ndeki öğretim üyeliği görevinden emekli olan Prof. Dr. Rıza Kanber'in arkasından davul zurna çaldırdığı gerekçesiyle eski Rektör Prof. Dr. Alper Akınoğlu hakkındaki idari soruşturmada YÖK'ten sonra Danıştay da 'kovuşturmaya gerek olmadığı' yönünde karar verdi. Adli süreç ise sürüyor.

Olay, 1 Temmuz 2011'de ÇÜ Ziraat Fakültesi önünde yaşandı. İddiaya göre, o dönem rektör olan Prof. Dr. Alper Akınoğlu'na karşı, "Gittiğiniz yol doğru değil. Üniversiteyi bilimden uzaklaştırıp ayrımcılık yapıyorsunuz" diyerek tavır alan 46 yıllık bilim adamı Prof. Dr. Rıza Kanber, Rektör'ün hedefi oldu. Dönemin Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu'nun "Emekli olduğun gün arkadan davul- zurna çaldıracağım" dediği konuşulurken, Prof. Dr. Kanber'in emekli olduğu gün de fakülte önünde davul çalındı. Bunun üzerine Prof. Dr. Rıza Kanber, fakülte binası önünde davul zurna çaldırarak kendisini toplum önünde küçük düşürdüğünü ve kişilik haklarına saldırıda bulunduğunu belirtip Akınoğlu hakkında manevi tazminat davası açtı. Akınoğlu da olayla ilgili çıkan haberler üzerine açıklama yaparak, davul çaldırılması olayı ile bir ilgisinin bulunmadığını söyledi. Ancak konu yargıya intikal edince adli süreç başladı.

5 BİN LİRA TAZMİNAT

Adana 1'inci Asliye Hukuk Mahkemesi, açılan davada Prof. Dr. Alper Akınoğlu hakkında hakaret ederek Prof. Dr. Rıza Kanber'in mesleki itibarını zedelediği iddiasıyla 5 bin lira tazminat ödemesine karar verdi. Davayla ilgili temyiz başvurusunu inceleyen Yargıtay 4'üncü Hukuk Dairesi, "Kamu görevlilerinin yetkilerini kullanırken veya görevlerini yaparken kişilere zarar vermesi, ilgili kamu kurumunun hizmet kusurunu oluşturur. Dava, o kurum aleyhine açılmalıdır. Davalıya husumet yöneltilemez"  kararı verdi.

'KAMU DAVASI AÇILMASINI GEREKTİRMİYOR'

Yargıtay'ın bozma kararının ardından yerel mahkeme, daha önceki kararında direndi. Bunun üzerine dosya, görüşülmek üzere Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'na gönderilerek, tazminat davasının geleceğine ilişkin karar beklenmeye başlandı.

Adli süreç bu yönde gelişirken, YÖK Başkanlığı da, idari yönden rektör hakkında kovuşturmaya gerek olmadığı yönünde karar verdi. Alınan bu karar yasa gereği, Danıştay 1'inci Dairesi'ne gönderildi. Dosyayı görüşen Danıştay 1'inci Dairesi de YÖK   kararını onadı.

TAZMİNAT DAVASINI BEKLİYORUZ

Danıştay 1'inci Dairesi'nce verilen karardan henüz haberinin olmadığını söyleyen Prof. Dr. Rıza Kanber, "Tazminat davamız henüz devam ediyor. Yerel mahkeme, Yargıtay'ın bozma kararına direndi. Dosya, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'na gönderildi. Danıştay idari yönden yapılan soruşturmayla ilgili karar vermiş muhtemelen. Tazminat davasının lehimize sonuçlanmasını bekliyoruz" dedi.

Eski Rektör Prof. Dr. Alper Akınoğlu ise "İddia sahibi, iddiasını ispatlamakla yükümlüdür. Biri binanın önünde davul çalıyor. Bunu kendi üzerine alınıyor. Başka kimse alınmıyor. Danıştay da YÖK'ün kararını onaylayıp idari yönden dava açılmasına gerek görmüyor" diye konuştu. - Adana

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Profesörün Ardından 'Davul Çalınması' Davasında İdari Soruşturmaya Takipsizlik - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement