Rusya'nın Almadığı Ürünler Meyve Suyuna Dönüştürülebilir - Son Dakika
Güncel

Rusya'nın Almadığı Ürünler Meyve Suyuna Dönüştürülebilir

Rusya\'nın Almadığı Ürünler Meyve Suyuna Dönüştürülebilir

Dimes Meyve Suları Genel Müdürü Ozan Diren, Rusya ile yaşanan uçak krizi nedeniyle ihracat yapılamayan ürünlerin meyve suyuna dönüştürülerek, çiftçilere destek olunabileceğini söyledi.

04.12.2015 15:48

Dimes Meyve Suları Genel Müdürü Ozan Diren, Rusya ile yaşanan uçak krizi nedeniyle ihracat yapılamayan ürünlerin meyve suyuna dönüştürülerek, çiftçilere destek olunabileceğini söyledi.

Türkiye'de meyve suyunun önde gelen kuruluşlarından biri olan ve 100'ün üzerinde ülkeye ihracat yapan Dimes'in Genel Müdürü Ozan Diren, son günlerde yaşanan Türkiye- Rusya arasındaki krizin çiftçileri olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Türkiye'de en önemli iş ortaklarının çiftçiler olduğunu kaydeden Diren, sebebi ne olursa olsun çiftçilerin etkilendikleri her şeyde kendilerinin çözüm üretmek zorunda olduklarını kaydetti. Özellikle acil kriz olarak turunçgillerin yoğunlukla gündemde olduğu ihracat yapılamayan yaş meyve ve sebze olduğunu belirten Diren, şöyle konuştu:

"Tabi bu yaş meyve ve sebze bir şekilde meyve suyuna çevrildiğinde hem acilen satılması gerekmiyor. Çünkü yaş meyve ve sebzenin bir dayanacak süresi var, fakat meyve suyu daha uzun dayanır hem de çevre ülkelere değil dünyanın dört bir tarafına satılabiliyor. Biz meyve suyu endüstrisi olarak 150, Dimes olarak ise 100'ün üzerinde ülkeye ihracat yapıyoruz. Dolayısıyla meyveye alternatif pazarlar meyve suyu aracılığıyla sağlanabilir. Bunun için sektörün iki tane desteğe ihtiyacı olur. Bunlardan birincisi finansman desteği. Çünkü şu anda böyle bir alım yapmayı sektörde hiç bir boyunca planlamamıştım. İkincisi de özellikle rekabet edemediğimiz pazarlarda da devletin zaten uygulamakta olduğu ihracat teşviklerinin birazcık arttırması bence problemi en ucuz, sağlıklı ve en sürdürebilir şekilde çözecektir. Hem meyve suyu endüstrisi olarak hem de Dimes olarak çiftçimizin yanında olmaya devam edeceğiz." Çiftçilerin büyük bir kısmından ürün aldıklarını açıklayan Diren şöyle devam etti:

"Burada özellikle bunların hangileri yaş meyve ve sebze olarak ihracat edilebilir. Çünkü tek pazarımız Rusya değil. Mutlaka yaş meyve ve sebze olarak ta ihracat edilecek pazarlar vardır. Buradaki problemi anlayabilirsek, oraya tabi ki öncelik verebiliriz. Elimizden geldiğince önlem alabiliriz."

Krizin henüz meyve suyu sektörünü etkilemediğini söyleyen Diren, önemli olan şeyin çiftçinin elinde bu ürünleri bırakmamak olduğunu kaydetti.

- Tokat

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Rusya'nın Almadığı Ürünler Meyve Suyuna Dönüştürülebilir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement