Şahabettin Harput'tan Çıkarma - Son Dakika
Güncel

Şahabettin Harput'tan Çıkarma

Şahabettin Harput\'tan Çıkarma

Bursa Valisi Şahabettin Harput Kazakistan'a çıkarma yaptı.

22.06.2012 16:55

Bursa Valisi Şahabettin Harput; Vali yardımcısı A. Hamdi Usta ve Dosabsiad Başkanı Selim Yedikardeş, Bugiad Başkanı Ali Fuat Er, tekstil, inşaat, mobilya, tarım ve enerji sektörü temsilcisi sanayici ve işadamlarından oluşan bir heyet ile birlikte 18-21 Haziran 20212 tarihleri arasında Kazakistan Cumhuriyeti Doğu Kazakistan Eyaleti Başkenti Öskemen ile Astana Valiliğine resmi bir ziyaret gerçekleştirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Mayıs ayında Astana'ya geldiğini, Ekim ayında da Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in Türkiye'ye geleceğini belirten Harput, ''İki ülke arasındaki ilişkiler şu anda en üst seviyeye ulaşmış durumda. Böyle bir durumda bize de Valiler olarak büyük görev düşüyor. İki ülkenin en üst düzeyde yürüttüğü ilişkileri biz de ekonomik ve ticari işbirlikleri ile güçlendirmeliyiz'' diye konuştu. Vali Harput, Bursalı işadamlarının Kazakistan'a gelerek yatırım yapmak istediklerini ifade edip destek olunmasını istedi.

Astana Valisi Tasmagambetov da Ekim ayında Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in Türkiye'yi ziyaret edeceğini ifade ederek Bursalı işadamlarını Astana'ya davet eden Tasmagambetov, Bursalı işadamlarına Astana'da bulunan sanayi bölgelerini gezdirme ve buradaki yatırım imkanlarını gösterme sözü verdi.

Tasmagambetov, ''Sizler de hazırlık yapın. Burada Eylül ayının 15'ine kadar bir araya gelip, karşılıklı yatırım anlaşmaları imzalayalım. Bunu da Cumhurbaşkanımız Türkiye'ye ziyarete giderken kendilerine de bildirelim'' dedi.

İşadamlarına arsa başta olmak üzere pek çok alanda kolaylıklar sağlayabileceklerini anlatan Tasmagamtebov, ''Biz de arsa çok. Nereden isterseniz size yer vermeye hazırız. Yeter ki gelin, burada yatırım yapın. Burası 16 milyon nüfusu olan bir ülke olabilir ama biz Belarus ve Rusya ile gümrük birliği oluşturduk. Burada üretilen ürünler 200 milyonluk bir pazara hitap edecektir'' diye konuştu.

Ziyaret sırasında Doğu Kazakistan Eyaleti Teknoloji Parkı Yerleşkesinde her iki il valisinin başkanlığında Bursalı ve Kazak işadamları bir araya gelerek Bursa ve Doğu Kazakistan ekonomisi hakkında bilgi alışverişinde bulundu. Kazak tarafının mevcut projelerini sunmasının ardından firmalar arasında ikili görüşmeler yapıldı ve bu görüşmelerin ışığında sanayici ve işadamları sektörlere göre gruplara bölünerek Öskömen şehri ile Semey şehirlerinde kendi sektörlerindeki firma ve tesislerde incelemelerde bulundular. Heyet üyeleri Öskemen'de bulunan ve Doğu Kazakistan'ın önemli tesisleri olan Kazsink Çinko, Uzm Metal ile Asia Otomotiv tesislerini de ziyaret ettiler. Öskemen'deki ziyaretlerin sonucunda İnşat sektörü alanında Fuat Çelik ile Öskemenli bir firma ve Bugiad ile de eşdeğeri kuruluş arasında işbirliği ve iyi niyet ptotokolleri imzalandı.

Bursa Valisi Şahabettin Harput ve beraberindeki heyet Kazakistan Cumhuriyetinin 1998 yılında ilan edilen yeni başkenti Astana'da ziyaretlerde bulundu. Daha sonra kısa adı KATİAD olan Kazakistan-Türkiye İşadamları Derneğini de ziyaret eden heyet Türkiye Cumhuriyeti Kazakistan Astana Büyükelçiliği ve Ticaret Müşavirliğimizi geçerek Kazakistan Ekonomisi ve iş yapma konusunda brifing aldı. Ardından Kazakistan Cumhuriyeti Astana Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığını ziyaret eden heyet son olarak ise Astana Valisi İmangali Tasmagambetov'u Astana Valiliği'nde ziyaret etti.

Her iki görüşmede Astana'da iş yapmak isteyen Bursa'lı işadamlarına yardımcı olunmasına ilişkin ilke kararları alındığı gibi Astana Valiliğinin Projelere ilişkin Bursa Valiliğine göndereceği bilgiler doğrultusunda Bursa'dan Astana'ya bir heyetin gelerek bu yatırım imkanlarını araştırması konusu da karara bağlandı. a Vali Şahabettin Harput ise gösterdiği bu yaklaşımdan dolayı Astana Valisi'ni Bursa'ya davet etti.

1998 yılında Almaata yerine yeni başkent ilan edilerek adeta yeniden yaratılan Astana şehri bir şantiyeyi andırıyor ve iş imkanlarının yoğun olduğu bu şehrin yaratılmasında çok sayıda Türk firması şu anda önemli rol oynuyor.

Vali Şahabettin Harput ve beraberindeki heyet Astana Nurorda Uluslararası Kazak-Türk Lisesi'ni de ziyaret etti. Burada Türkiye'nin Astana Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Kadir Çetin ile Kazak-Türk Eğitim Vakfı (KATEV) Astana Müdürü Sadrettin Çelik'ten bilgi alan ve sınıfları gezen Vali Harput, ''Bu okullarda okuyan öğrencilerin ya da ailelerinin kalbinde Türkiye'ye karşı bir sevgi alaka oluşturabiliyorsak, ne mutlu bize'' dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Şahabettin Harput'tan Çıkarma - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement