Sanat Tarihçisi Eyice: Ayasofya'da Sütunlarda Yamulmalar Var - Son Dakika
Güncel

Sanat Tarihçisi Eyice: Ayasofya'da Sütunlarda Yamulmalar Var

Sanat Tarihçisi Eyice: Ayasofya\'da Sütunlarda Yamulmalar Var

Profesör Semavi Eyice, Ayasofya'da statik hatalar olduğunu ve sütunlarda yamulmalar olduğunu söyledi.

08.06.2014 12:15  Güncelleme: 12:27

91 yaşındaki Bizantolog, Sanat Tarihçisi ve Profesör Semavi Eyice, Ayasofya'da statik hatalar olduğunu, Sultanahmet Cami mimarının o aksaklıkları görüp tekrar etmediğini söyledi. Eyice, Ayasofya'nın 4 minare yapılması talimatını da Mimar Sinan'ın verdiğini belirtti. Bugün Eyice'nin Akşam gazetesinde yayınlanan röportajının ilgili bölümü..

Sultanahmet'i, Ayasofya'ya karşı bir gövde gösterisi olarak yaptılar, doğru mu?

Yok, efendim yok... Bir defa Ayasofya'daki statik noksanlık Sultanahmet Camii'nde yoktur. Çünkü Sultanahmet dört tarafından yarım kubbeyle desteklenmiştir. Onu yapan mimar o şekilde yarım olursa aksaklık olacağını görmüş ve yapmamıştır. Zaten Sinan da daha önce o hatayı görmüştür. Başka türlü çözümünü halletmiştir Sinan...
Birtakım galerileri yanlarda yaparak, yan duvarları hafifletmiş ve payandaları gizlemek suretiyle o aksaklığı önlemiştir. Ayasofya'da o galeriler yoktur. Onun için koca koca payelerle binayı adeta bir kıskaç içine almak gereği görülmüştür. Bu yüzden bina devamlı yanlara açılma tehlikesiyle karşı karşıyadır ve sütunlarda yamulmalar vardır, içeride bunu fark edersiniz. Zaman zaman uzmanlar, hesaplar yaparak Ayasofya'nın tehlikeli olduğunu da sezmişlerdir.

KUBBELER ZAMAN ZAMAN ÇÖKTÜ

'Tehlike geçmiştir' diyebilir miyiz?

Bu kadar deprem atlattığına göre artık oturmuş olarak kabul ediyoruz. Fakat depremler yüzünden kubbede çatlaklar olduğu, hatta zaman zaman çöktüğü de bilinir. Justinyanus'un 6. yüzyılda yaptırdığı kubbe, 50 sene sonra çökmüştür ve bu çöküntünün izini eskiden görüyordunuz. Sonra kapattılar. Yani bugün gördüğünüz, mermer döşemeli taban sonradan yapıldı. Yeni ve daha yüksek bir kubbe yapmışlardır. Bu baskıyı karşılayabilmek için... Ayasofya'da böyle birtakım hareketlilikler ve değişiklikler olmuştur. (Kaynak: Akşam)

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Sanat Tarihçisi Eyice: Ayasofya'da Sütunlarda Yamulmalar Var - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement