'Şanlı Kuşlar' Kitap Sayfalarına Taşınacak - Son Dakika
Güncel

'Şanlı Kuşlar' Kitap Sayfalarına Taşınacak

\'Şanlı Kuşlar\' Kitap Sayfalarına Taşınacak

Doğa Fotoğrafçısı Yusuf Özbey, Urfa bozkırının türleri arasında bulunan kuşları 'Şanlıurfa'nın Şanlı Kuşları' adlı çalışmasıyla kitap haline getirmeyi hedefliyor.

10.04.2016 13:37

Urfalı Doğa Fotoğrafçısı Yusuf Özbey, Şanlıurfa'da bir ilke imza atıyor.

Doğadaki kuşların haritasını çıkaran Özbey, bunu kitaba yansıtmayı planlıyor. Şanlıurfa'da 300'e yakın kuş türü yaşadığını kaydeden Özbey, "Şanlıurfa, buram buram tarih kokan medeniyetlerin beşiği, kültürü, sosyal yaşamı ile her zaman adından söz ettiren bir kent. Şanlıurfa'nın bugüne kadar tarihi, kültürü ve sosyal yaşamına dair birçok belge, kitap, makale yayınlanmış bu anlamda harika tanıtımlara konu olmuştur. Bugüne kadar bilinmeyen ve eksikliği en çok hissedilen konuların başında ise Şanlıurfa'nın doğasında yaşamını sürdüren kuş türleridir. Şanlıurfa gerek kuşlar için büyük önem arz eden göç yolları üzerinde bulunması, gerekse hem çöl ekosistemini hem de sulak alanları bünyesinde barındırması hasebiyle kuşlar için önemli bir üreme ve konaklama alanıdır. Şanlıurfa'da bugüne kadar yapılan gözlem çalışmaları neticesinde 300'e yakın kuş türünün gözlemlendiği kayıt altına alınmıştır. Türkiye'de 480 tür kuşun görüldüğü düşünülürse bu rakam Şanlıurfa için gayet iyi. Şanlıurfa bünyesinde barındırdığı 300'e yakın kuş türü içerisinde dünya ölçeğinde nesli tehlike altında olan birçok tür mevcut olup sırf bu türleri görmek için dünyanın ve Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden birçok kuş gözlemcisi ve fotoğrafçısını buraya çekmektedir." diye konuştu.

'SÜRMELİ KIZ EN NADİR OLANI'

Kuş türlerini sayan Özbey, şunları kaydetti: "Özellikle her yıl göç döneminde Şanlıurfa'da konaklayan ve dünya ölçeğinde nesli tükenme tehlikesinde olan Şanlıurfa'nın sürmeli kızı diye tabir edilen Sürmeli Kızkuşu gibi bir çok nadir türü rahatlıkla görebileceğimiz Şanlıurfa bozkırlarının en değerli türleri arasında; Kelaynak, Çizgili İshakkuşu, Çöl Koşarı, Kılkuyruk Bağırtlak, Kum Kekliği, Sarı Boğazlı Serçe, Küçük Serçe, Irak Yedikardeşi, Ak Yanaklı Arap Bülbülü,Toy, Küçük Alamecek, Ak Kuyruklu Kızkuşu, Büyük Kızkuşu, Boz Alamecek,Yeşil Arıkuşu, Çöl Toygarı Kızıl Kuyruklu Örümcek Kuşu gibi değerli türler görülmektedir."

10 yıldır bölgede kuş gözlemciliği ve fotoğrafçılığı ile uğraşan Şanlıurfalı Doğa Fotoğrafçısı Yusuf Özbey'in en büyük hayallerinden biri olan 'Şanlıurfa'nın Şanlı Kuşları' kitabı çalışmaları bu bağlamda Şanlıurfa için ilk olma özelliği taşıyacak. Özbey'in tamamı Şanlıurfa'da çekilen türlerden oluşacak kitap için uzun soluklu çalışmaları halen devam ediyor.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel 'Şanlı Kuşlar' Kitap Sayfalarına Taşınacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement