Seçim Sonuçlarında Kafalar Karıştı - Son Dakika
Güncel

Seçim Sonuçlarında Kafalar Karıştı

Seçim Sonuçlarında Kafalar Karıştı

Devletin resmi haber ajansı Anadolu Ajansı ile Cihan Haber Ajansı'nın açıkladığı oy oranları arasında ciddi farklar olması kafaları karıştırdı.

30.03.2014 20:39

Seçim sonuçları ortaya çıkmaya başlarken büyük bir kafa karışıklığı yaşanıyor. Seçim sonuçlarını yayınlayan Anadolu Ajansı ve Cihan Haber Ajansı arasında ciddi farklar var. Anadolu Ajansı ile Cihan Haber Ajansı özellikle Ak Parti'nin oy oranı konusunda birbirinden uzak oranlar veriyor. Yeni büyükşehir yasasının ardından, bu seçimlerde partilerin Türkiye geneli oy oranının hesaplanmasında da bir ilk yaşanacak. Türkiye ortalamasının hesaplanmasında farklı kriterler göz önüne alınabilir.

RAKAMLAR FARKLI

Yerel seçim yarışını hem Anadolu Ajansı hem Cihan Haber Ajansı Türkiye'ye duyuruyor. İki ajans arasında partilerin oy dağılımında büyük farklılıklar bulunuyor. Anadolu Ajansı ile Cihan Haber Ajansı özellikle Ak Parti'nin oy oranı konusunda birbirinden uzak oranlar veriyor.

YÜZDELER NASIL HESAPLANACAK?

Önceki seçimlerde tüm illerdeki il genel meclisi oylarının sonuçları partilerin Türkiye genelindeki oy ortalamasını gösteriyordu. Ancak yeni yasaya göre 81 vilayet, 30 Büyükşehir Belediyesi ve 51 il belediyesi olarak ikiye ayrıldı ve 30 Büyükşehirde İl Genel Meclisleri kaldırıldı. Bu nedenle ülke genelinde İl Genel Meclis oy oranı hesaplanamıyor. Değişiklik sonrası, Türkiye genel oy ortalamasının nasıl açıklanacağına dair YSK ve partilerin resmi bir açıklaması olmadı.

2 YÖNTEM VAR

Bu nedenle bu sene oy ortalamasının tespitinde kullanılabilecek genel olarak 2 yöntem var.

1. Yöntem:

51 ilin il genel meclisi sonuçları + 30 büyükşehir belediye başkanının aldığı oyları...

2. Yöntem

51 ilin il genel meclisi oy oranları + 30 büyükşehir belediyesi kapsamındaki ilçe belediye meclisi oyları

Kulislerde AK Parti'nin 1'inci, CHP'nin ise 2'nci hesaplama yönteminin daha doğru olduğu görüşünü belirttikleri konuşuluyor.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Seçim Sonuçlarında Kafalar Karıştı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (19)

  • türk milleti: chp yine kazanamayacağını anlayınca ortalığı karıştırmaya çalışıyor 30 22 Yanıtla
  • SPOR ADAMI: CHP MHP hapı yuttu kapatın kepenkleri yavru muhalefetler sizi. 26 25 Yanıtla
  • KARTAL TAŞ: ve geldik nihayi sona CHP LİLERE VE CEMAATCİLERE KAPAK OLDUMU TÜRKİYE YÜZDE 50DEN FAZZLA AKP DEDİİİ SENİ SEVİYORUZ UZUN ADAM BURADA DÜNE KADAR ATIP TUTAN CHP ZİHNİYETİ KUYRUKLARINI KISMIŞ ŞİMDİ SOĞUK TER DÖKÜYORDUR HAHAHAHAH YAŞA UZUN ADAM YAŞA OSMANLI RUHUUUUU YAŞAAA TAYYİPPPPPP İNADINA AKP İNADINA TAYYİP DEDİKK 13 23 Yanıtla
  • erkan: ak parti mhp, chp ve paralel yapıya gereken dersi vermiştir.. sonuç esasında hiç şaşırtıcı olmadı. milletin iradesiyle bu kadar dalga geçerseniz osmanlı tokadını yersiniz. cihan haber ajansı, cemaat haber ajansıdır bilmeyen var mı?? 16 19 Yanıtla
  • ADAM HAKLI: CHP'LİLERE yorum yasak 5 seneye kadar 13 21 Yanıtla
  • Osman: Ey vatandaş Ortaköy' Beyoğlu elektrikler kesik çalmayın oyları Ey AKP 19 8 Yanıtla
  • bak git: Acik farkla ondeyiz diyenler nerede? Yalanla yatsiya kadar gittiniz 6 9 Yanıtla
  • fatih: yav bu chp nezaman kazanacak.. ben söylim hicbirzaman 10 4 Yanıtla
  • ;(: chp battı. 7 7 Yanıtla
  • özgen: chp ve cemaat ın kafası karışt bizim yerinde eyvallah sabredin bir dönem daha cahil koyun dediğiniz kitle tarafından yönetileceksiniz sırayla el öpmeye ankara ya marş marş bir ki 5 7 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement