Siirt Fıstığı Artık Hizan'da da Yetişecek - Son Dakika
Güncel

Siirt Fıstığı Artık Hizan'da da Yetişecek

Siirt Fıstığı Artık Hizan\'da da Yetişecek

Bitlis'in Hizan da Siirt fıstığı fidanı üretimine başlandı.

18.06.2013 14:58  Güncelleme: 08:34

Bitlis'in Hizan İlçe Kaymakamlığı tarafından yürütülen 'Hizan Fıstığı Fidan Üretimi Projesi' kapsamında Siirt fıstığı fidanı üretimine başlandı. Bitlis Valisi Veysel Yurdakul, halka AŞ ve iş sağlayarak projenin bölgeyi kalkındırmasını amaçladıklarını belirterek, "Bu projede hedeflenen 30 bin Fidan üretimini Özel İdare kaynaklarından da faydalanarak 300 bin fidana çıkaracağız" dedi.

Hizan bölgesinin ikliminin sıcak olması ve bıttım ağaçlarının da bol miktarda olması nedeniyle Siirt fıstığı üretimi için de çalışmalara başlandı. Hizan Kaymakamlığı ile Hizan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü taraından koordine edilen 'Hizan Fıstığı Fidan Üretimi Projesi'ne bu amaçla başlandı. Uygulama süresi 6 yıl olan ve 116 bin TL maliyeti olan proje ile 113 bin dekarlık alana 30 bin adet fıstık fidanı yetiştirilecek. Fıstık fidanı üretim alanının açılışına Bitlis Valisi Veysel Yurdakul da katıldı. Bitlis Valisi Yurdakul, bölgenin kalkınmasına ciddi katkı sunacak olan projenin, Bitlis Valiliği tarafından da destekleneceğini söyledi. Vali Yurdakul şöyle konuştu:

"Bu proje yerel ve ekonomik alanlarda kalkınmayı sağlayacak. Bu projede hedeflenen 30 bin fidan üretimini Özel İdare kaynaklarından da faydalanarak 300 bin fidana çıkaracağız. Daha fazla vatandaşımıza AŞ ve iş sağlayarak projenin bölgeyi kalkındırmasına destek vereceğiz. 30 binden 300 bine çıkardığımızda 6 milyonluk gelir 60 milyona tekabül edecek. Ayrıca yıl içerisinde 2 ayrı aşılama da söz konusudur. 2014 yılı bütçesine koyarak iyi bir başlangıç yapacağız. Bölgenin mikro klima özelliği ile melengiç ve bıttım ağaçlarının bol olması nedeniyle Hizan ilçemiz bu tür üretim için biçilmiş kaftandır. Benim bu projede en büyük ricam, köylümüzün çok iyi eğitilmesidir. Gerek fidan yetiştirmede ve gerekse fidanların aşılanmasında, bu çok önemli."

Hizan Kaymakamı Hayrettin Baskın ise, 2012 yılının Temmuz ayında başlattıkları ve Siirt'ten alınan 5 bin adet fıstık fidanı ekimi ile başlanan projenin, daha sonra fıstık fidanı üretimi olarak revize edildiğini söyledi. Kaymakam Baskın, şöyle konuştu:

"Amacımız; Hizan insanının ve bölgesinin bu üretime yönlendirilerek bir farkındalık yaratmaktı. Hizan'da bir potansiyelin olduğunu biliyoruz. Bu projeyi uygularken 15 köyümüzü hedef almıştık.15 köyümüzde yaklaşık 100 bin civarında melengiç ve bıttım ağacı tespit etmiştik. Siirt'ten getirttiğimiz 8 aşılama ve budama ustası ile bu köylerimizdeki ağaçları aşılama ve budama işlemlerini yaptık. Ayrıca bu 15 köyümüzde vatandaşlarımıza da budama ve aşılama konularında eğitimler verdik. Bütün bunlardan sonra ilçede fıstık fidanı üretim tesisinin gerekliliğini hissederek, bu tesisi oluşturduk. Burada Toplum Yararına Çalışma Projesi kapsamında İşkur'dan gönderilen 10 işçi görev yapıyor. Günlük fidan üretimlerimiz devam ediyor. Önümüzdeki yıl bu fidanlarımızı toprakla buluşturacağız. Projeye destek veren herkese teşekkür ediyorum." - Bitlis

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Siirt Fıstığı Artık Hizan'da da Yetişecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement