Silvan Saldırısı Davasında Tanık Uzmanlar Terfi Etmiş - Son Dakika
Güncel

Silvan Saldırısı Davasında Tanık Uzmanlar Terfi Etmiş

Silvan Saldırısı Davasında Tanık Uzmanlar Terfi Etmiş

Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'nde PKK'lıların 13 askeri şehit ettiği, 7 askeri de yaralandığı saldırıyla ilgili 'görevi ihmal' iddiasıyla açılan davanın duruşmasına devam edildi.

11.09.2013 14:34

Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'nde PKK'lıların 13 askeri şehit ettiği, 7 askeri de yaralandığı saldırıyla ilgili 'görevi ihmal' iddiasıyla açılan davanın duruşmasına devam edildi. Jandarma Genel Komutanlığı'ndan gönderilen yazıda, dosyada tanık olarak ifadesi bulunan uzman onbaşıların, Silvan saldırısı olduktan sonra Uzman Çavuş rütbesine terfi ettirildikleri tespit edildi. Mahkeme, talep edilen gizli ve gizlilik dereceli emirlerin, tanık ifadelerinin tespitinden sonra istenmesine karar verdi.

Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'nde 14 Temmuz 2011 günü 13 askerin şehit olduğu, 7 askerin yaralandığı saldırıda ihmalleri bulunduğu iddiasıyla tutuksuz yargılanan Silvan 4'üncü Taktik Jandarma Alay Komutanı Albay Mehmet Murat Toprak, 4'üncü Taktik Jandarma Tabur Komutanı Komutanı Binbaşı Milbay Şahin, 1'inci Bölük Komutanı Üsteğmen M. Emin Karagöz ve 2'nci Bölük Komutanı Üsteğmen Necmettin Erdoğan'ın yargılanmasına Diyarbakır'daki 7'inci Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmaya tutuksuz sanıklar katılmazken, şehit askerlerden Aykut Delimehmetoğlu'nun babası Beytullah Delimehmetoğlu ile sanıklardan Milbay Şahin'in avukatı Mehmet Ali Arslan geldi.

TANIK ASKER: ÇATIŞMADAN 15 DAKİKA SONRA HELİKOPTER GELDİ

Duruşmada ilk olarak talimatla ifadesi alınan tanık askerlerden Ercan Özer'in beyanı okundu. 3'üncü Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'ne ifade veren Ercan Özer şöyle dedi:

"Öğlen saatlerinde Dolapdere bölgesinde konuşlanmıştık. Hava çok sıcaktı. Bize iki yandan saldırı yapıldı. Atılan roketlerden çevredeki otlar yandı. Yangın bir anda etrafımızı sardı. Çatışma ve yangının büyümesinden dolayı zor anlar yaşadık. Nefes alamayacak duruma geldik. Çatışma yaklaşık 45 dakika sürdü. 15 dakika sonra ise helikopter geldi. İhmal konusunda bilgim bulunmamaktadır."

TANIK UZMAN ONBAŞILARIN TERFİ ETTİRİLDİĞİ ORTAYA ÇIKTI

Önceki duruşmada şehit Aykut Delimehmetoğlu'nun babası Beytullah Delimehmetoğlu'nun talebi üzerine, dosyada tanık olan 5 Uzman Onbaşı'nın ne zaman terfi ettirildiklerine ilişkin Jandarma Genel Komutanlığı'na yazılan yazının cevabı da okundu. Jandarma Genel Komutanlığı'nın mahkemeye gönderdiği yazıya göre, Silvan saldırısı dosyasında tanık olan 5 Uzman Onbaşı'nın, saldırıdan sonra Uzman Çavuş rütbesine terfi ettirildikleri tespit edildi.

Gelen evrakla ilgili söz hakkı verilen şehit babası Beytullah Delimehmetoğlu, "Kendileri olay tarihinden sonra terfi etmişlerdir. Mesleki çekincelerinden dolayı doğru ifade vermediklerini düşünüyorum. Bu nedenle ifadelerini kabul etmiyorum. Aynı zamanda olay tarihinde uzman onbaşı ve uzman çavuş olanların da doğru şekilde ifade vermediklerini düşünüyorum. Diğer 6 tanığın ifadelerinin beklenmesini talep ediyorum" diye konuştu.

Daha sonra söz hakkı verilen sanık Milbay Şahin'in avukatı Mehmet Ali Arslan ise eksik hususların tamamlanmasını istedi.

GİZLİ EMİRLER TANIK İFADELERİNDEN SONRA İSTENECEK

Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme, daha sonra ara kararlarını açıkladı. Mahkeme, ifadeleri alınamayan 6 tanığın ifadesinin beklenmesine karar verdi. Askeri mahkeme, talep edilen gizli ve gizlilik dereceli emirlerin, tanık ifadelerinin alınmasından sonra istenmesine karar verdi. Mahkeme, idari tahkikat raporunda adı geçen pilotların ifadelerinin alınmasının da, tanık ifadelerinden sonra değerlendirilmesine hükmetti. Mahkeme, şehit Noyan Aydın'ın annesi Ayşe Aydın'ın, dönemin Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ünal Karaosmanoğlu hakkında bulunduğu suç duyurusunun da dava sonunda değerlendirilmesine karar vererek, duruşmayı erteledi. - Diyarbakır

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Silvan Saldırısı Davasında Tanık Uzmanlar Terfi Etmiş - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement