Su Ürünleri Avcılık Sezonu Açılıyor - Son Dakika
Güncel

Su Ürünleri Avcılık Sezonu Açılıyor

Su Ürünleri Avcılık Sezonu Açılıyor

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kadir Güven, yeni sezonda balıkçıların tebliğ ile getirilen sorumluluk, kısıtlama ve yasaklara uymaları gerektiğini söyledi.

31.08.2012 17:17

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kadir Güven, yeni sezonda balıkçıların tebliğ ile getirilen sorumluluk, kısıtlama ve yasaklara uymaları gerektiğini söyledi.

Kadir Güven, su ürünleri avcılık sezonun 1 Eylül 2012 Cumartesi günü açılacak olması nedeniyle bir açıklama yaptı. Kadir Güven açıklamasında, "Bilindiği üzere ticari amaçlı su ürünleri avcılığını düzenleyen ve 2012-2016 yılları arasında 4 yıl süreyle geçerli olmak üzere hazırlanan tebliğ,

18 Ağustos 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanmış olup, 1 Eylül 2012 tarihinde yürürlüğe girecek. Gırgır ve trol ağları ile avcılık faaliyetinde bulunan balıkçı gemileri için, 15 Nisan 2012 tarihinde başlayan genel av yasağı, gırgır gemileri için 1 Eylül 2012'de trol gemileri için ise 15 Eylül 2012'de sona ermekte olup, bu tarihlerden sonra avcılık faaliyetinde bulunabilecekler" dedi.

Kadir Güven açıklamasına şöyle devam etti: "Tebliğde avlanma araçları ve yöntemleri başta olmak üzere, avlanan su ürünlerinin boy, avlanma zamanı, avlanma yerleri ve balıkçıların yükümlülükleri ile uyulması gereken kurallara ilişkin düzenlemeler yer alıyor. Tebliğde korumacı yaklaşım ve sürdürebilirlik ön plana çıkarılmış, su ürünleri avcılığında koruma ve kullanma dengesi gözetilerek, kaynakların sürdürülebilirlik ilkeleri çerçevesinde yönetilmesi ve işletilmesi hedef alınıyor. Biz, kuralına uygun olarak gırgıra da trole de küçük balıkçıya da doğru avladığı sürece her zaman yan yanayız. Kaçak balıkçılığa 'dur' dememiz lazım. Kaçak avcılık deniz ve denizin dibini etkiliyor, stoklara zarar veriyor. Bütün balıkçılığı etkileyen sistemle balıkçılık yapıyorlar. Bunun için büyük önlemler almamız lazım."

Avlanma yöntemlerinin, balıkların avlanma boyları ve avlanma zamanlarına ilişkin getirilen düzenlemeler balıkçılığın sürdürülebilirliği için alınması gereken tedbirler olduğunu bildiren İl Müdürü Kadir Güven, bu tedbirlerin alınmadığı ve uygulanmadığı takdirde gelecekte balık stoklarının bundan olumsuz etkileneceğini ifade etti. Güven, 1 Eylül tarihinden itibaren gırgır ağları ile avlanan pelajik balıkların (hamsi, istavrit, sardalya, palamut gibi), 15 Eylül tarihinden itibaren de trol ile avcılığı yapılan dip balıklarının (barbun, mezgit, tekir gibi) avcılığının başlayacağını kaydetti. Güven, kalkan balığı, 40 santimetreden (cm) 45 cm'ye, levreğin 18 cm'den 25 cm'ye, sinagrit balığının 20 cm'den 35 cm'ye çıkarıldığını ifade etti.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kadir Güven sözlerini, "Yeni sezonda balıkçılarımızın tebliğ ile getirilen sorumluluk, kısıtlama ve yasaklara uymaları, bol ve bereketli bir sezon geçirmeleri diliyoruz" şeklinde tamamladı. - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Su Ürünleri Avcılık Sezonu Açılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement