Sudan, Guantanamo'daki Son Tutsaklarına Kavuştu - Son Dakika
Güncel

Sudan, Guantanamo'daki Son Tutsaklarına Kavuştu

Sudan, Guantanamo\'daki Son Tutsaklarına Kavuştu

ABD, Sudanlı 2 Guantanamo tutsağını ülkelerine teslim etti Tutsaklardan İbrahim: "Uzun yıllar boyunca konuşmaktan mahrum bırakıldık"

19.12.2013 23:17

ABD, Küba'daki Guantanamo Askeri Üssü'nde tuttuğu Sudanlı 2 kişiyi ülkelerine teslim etti.

Guantanamo Askeri Üssü'nde tutulan Muhammed Nur Osman ve İbrahim Osman İbrahim, özel uçakla başkent Hartum'a ulaştı.

Basın mensuplarına yaşadıklarını anlatan 52 yaşındaki İbrahim, "El-Kaide örgütüyle komplo kurma ve terör" gibi suçlamalarla Guantanamo'da 12 yılını geçirdiğini ve bu süre zarfında türlü işkencelere maruz kaldığını söyledi.

Guantanamo'daki durumun insani değerlere aykırı olduğunu ifade eden İbrahim, "Uzun yıllar boyunca konuşmaktan mahrum bırakıldık" dedi.

Sorgular sırasında defalarca fotoğrafını gösterip El-Kaide lideri Bin Ladin'i tanıyıp tanımadığını öğrenmeye çalıştıklarını İbrahim, "Usame bin Ladin'i medyadan biliyordum ve onlara 'Usame bin Ladin'i tanımayan mı var' dedim. Ladin'le hayatım boyunca hiç bir araya gelmedim. Ben masumum, bunu Amerikalı yetkililer de itiraf etti" ifadesini kullandı.

İbrahim, serbest bırakılmasında emeği geçen Sudanlı yetkililere ve Sudan halkına teşekkür etti.

Serbest bırakılan 46 yaşındaki diğer tutsak Osman ise basın toplantısına katılamadı.

Sudan'daki Guantanamo Adalet Merkezi Başkanı Adil Muhammed Hamd, Osman'ın sağlık kontrolünden geçmek üzere hastaneye sevk edildiğini ve durumunun iyi olduğunu kaydetti.

İbrahim ve Osman'ın Guantanamo'daki son Sudanlı tutsaklar olduğunu ifade eden Hamd, bu kişilerin, haklarını alana kadar uluslararası mahkemelerde ABD hükümeti aleyhinde dava açacaklarını aktardı.

Hamd ayrıca ABD Başkanı Barack Obama'dan, "İnsanlığın alnındaki kara leke" olarak tanımladığı Guantanamo'nun kapatılması ve tutsakların serbest bırakılmasını talep etti.

Sudan Dışişleri Bakanlığı Konsolosluklar İdaresi Müdürü Abdulaziz Hasan Salih de İbrahim ve Osman'ın, Dışişleri Bakanı Ali Kerti'nin, ABD'li mevkidaşı John Kerry ile yürüttüğü görüşmeler sonucu serbest bırakıldığını belirtti.

Guantanamo Askeri Üssü'nde tutulan 12 Sudanlıdan 10'u, 2004-2012 yılları arasında serbest bırakılmıştı. - Hartum

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sudan, Guantanamo'daki Son Tutsaklarına Kavuştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement