Tezhibin Yeni Adresi: Mustafakemalpaşa - Son Dakika
Güncel

Tezhibin Yeni Adresi: Mustafakemalpaşa

Tezhibin Yeni Adresi: Mustafakemalpaşa

İlçede açılan tezhip kurslarına katılanların eserleri, Bursa'daki sergide sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

25.11.2012 15:29

Tarihi ve kültürel mirasın yanı sıra tatlısı ve kaplıcaları ile ünlü Mustafakemalpaşa ilçesi, son dönemde yürütülen çalışmalarla tezhip sanatında önemli bir merkez haline geldi.

Tezhip… Türklerde tarihi Uygurlara kadar uzanan geleneksel süsleme sanatının en önemli dallarından biri… Büyük Selçuklular, Anadolu Selçuklular, Timurlular ve Memlûkler'den sonra Osmanlı'da özellikle Yavuz Sultan Selim'den sonra büyük önem kazanan tezhip sanatı, 19 yüzyıldan sonra özellikle teknolojinin gelişimi ve süslemede başka yöntemlerin kullanılmaya başlamasıyla birlikte unutulmaya, gerilemeye başladı. Batı dünyasında da bir dönem etkisini gösteren bu sanatın son yıllarda yeniden ayağa kaldırılması için Türkiye'de gerek devlet kurumları, gerekse sivil toplum kuruluşları tarafından önemli çalışmalar yürütülmeye başlandı. İşte bu çalışmaların önemli bir merkezi de Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesi oldu. İlçede kaymakamlık ve belediyenin desteğiyle yürütülen çalışmalar meyvesini vermeye başladı ve özellikle kadınlar arasında bu sanatı icra edenlerin sayısı artmaya başladı. Geleneksel Türk süsleme sanatının ilçedeki gelişimine ise en çok Mustafakemalpaşa İsmail Hakkı Şenpamukçu Halk Eğitimi Merkezi'nde açılan kurslar katkı sağlıyor.

KÜLTÜRÜ YAŞAMAK

Halk eğitim merkezinin her yıl geleneksel hale getirdiği tezhip sergileri ise sanatseverlerden alkış alıyor. İşte bu sergilerin üçüncüsü Bursa'da, TKM Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. 41 kursiyerin 80 çalışmasının yer aldığı serginin açılışını Bursa Valisi Şahabettin Harput'un eşi Funda Harput yaptı.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Muhsin Özlükurt, Mustafakemalpaşa Kaymakamı Kazım Karabulut, Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Ayhan Dadak, İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdulgani Artan ve Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Cemalettin Söylev'in yanı sıra çok sayıda davetlinin katıldığı serginin açılışında konuşan Funda Harput, kültürlerini kaybeden toplumların yok olacağını vurguladı. Kültürel mirasın ayağa kaldırılması gibi, yaşatılmasının da büyük önem arz ettiğini dile getiren Harput, "İşte tezhip sanatı da bizim kültürel mirasımızın en önemli dallarından birini teşkil ediyor. Unutulmaya yüz tutan bu sanatı bugünlere taşıyanlara teşekkür ediyorum. Burada eserleri sergilenen tüm kursiyerleri kutluyor, onları yetiştiren öğretmenleri Fatma Karabulut'u da tebrik ediyorum" dedi.

Bu arada, birbirinden güzel eserlerin yer aldığı sergi Bursa'da bir hafta boyunca sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Mustafakemalpaşa Kaymakamı Kazım Karabulut, geleneksel hale getirdikleri tezhip sergilerini önümüzdeki yıl daha farklı bir konseptte değerlendirmek istediklerini ifade ederek, organizasyona destek veren tüm kurumlara teşekkür etti.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Tezhibin Yeni Adresi: Mustafakemalpaşa - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement