Tripolis'de Tarih Gün Yüzüne Çıkıyor - Son Dakika
Güncel

Tripolis'de Tarih Gün Yüzüne Çıkıyor

Tripolis\'de Tarih Gün Yüzüne Çıkıyor

Denizli'nin Buldan ilçesi Yenicekent Beldesi'nde yer alan Tripolis Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmalarında, 1500 yıl önce zengin ailelerin oturduğu ve odalarının tabanları mozaik kaplı bir ev bulundu.

04.09.2013 19:36

Vali Abdülkadir Demir büyük önem verdiği kazılarla ilgili olarak; sabah saatlerinde Tripolis Antik Kenti'ne giderek incelemelerde bulundu. 10 arkeolog, 2 restoratör, 20 öğrenci ve 35 işçi ile yürütülen çalışmalarda şimdiye dek birçok önemli yapı ortaya çıkarılırken, kentte kiliseler ve kemerli agoralar ön plana çıkıyor. Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Bahadır Duman başkanlığında yürütülen çalışmalarda son olarak ortaya çıkarılan mozaikli ev ise büyük ilgi görüyor. İnceleme gezisine Vali Demir'in yanı sıra, Denizli Milletvekilleri Nihat Zeybekci ve Mehmet Yüksel ile PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı ve ilgili daire müdürleri ile davetliler katıldı.

Gezi sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Vali Demir, Denizli genelinde 19 antik şehrin bulunduğunu hatırlatarak, "Denizli Ovası'nda milattan sonra 2. yy da hüküm sürmüş 5 tane antik şehir var. Bunlardan bir tanesi de Tripolis Antik Kenti. Burada yaklaşık 15 yıldır kazı çalışmaları değişik ellerle yapılıyordu. Ancak kazı çalışmaları farklı arkeologlar tarafından yapıldığı için çok fazla sonuç alınamamış. Biz 15 yıldır yapılamayan işi yaklaşık 2 yıl içinde gerçekleştirdik" dedi.

Laodikya Antik Kenti'ndeki kazı çalışmasının örneğini Tripolis'te uyguladıklarını belirten Vali Abdülkadir Demir, "Laodikya'daki yıl boyu yapılan kazı çalışmalarının nasıl yapılabildiği tüm Türkiye'ye ve dünya arkeoloji kamuoyuna gösterilmişti. Aynı örneği burada da uyguluyoruz. Yaklaşık bir yıl içinde gelinen nokta ortada. Geçtiğimiz yıl buraya ziyarete geldiğimizde, o dönemki pazar yeri olan Agora'nın 2013 yılı sonunda turizme açılacağı söylenmişti. Şu anda bu çalışmanın yüzde 50'si tamamlanmış durumda. Verilen söz doğrultusunda yıl sonuna kadar kazı ve restorasyon çalışmaları ile Agora tamamlanmış ve turizme kazandırılmış olacak. Sağlanan imkanlarla bir anda antik kentin bir avantajı fark edildi. Burada erozyonla oluşmuş bir kapanma var. Altta kalan yapıların bugünkü gibi korunduğunu görüyorsunuz. Diğer antik kentlerde bu yok. Agora ile birlikte ana cadde ortaya çıktı" diye konuştu.

Yürütülen çalışmalarda hiç beklemedikleri bir yapıya ulaştıklarını kaydeden Vali Demir, "Bu çalışma ile hiç beklemediğimiz bir şekilde mozaikli ev ile karşılaşıldı. Bu yapı hem Laodikya'da hem burada ortaya çıktı. Buradaki evin ana yapılarında tamamen mozaik var ve çok az tahriş olmuş. Neredeyse 150 metrekarelik bir salon var ve mozaikler üst derecede korunmuş. Bunun dışında kalan bölgelerdeki evleri de yine kazı heyetimiz ortaya çıkaracak Bu evin kalan kısımları da kazılmaya devam edilecek" dedi.

Antik Kentte 2012 ve 2013 yıllarında 1.5 milyon TL kaynak verildiğini söyleyen Vali Demir, "2012 yılı çalışmaları için, Kültür ve Turizm Bakanlığı 150.000 TL, Denizli Valiliği İl Özel İdaresi 350.000 TL olmak üzere toplamda 500.000 TL ödenek ayrılırken; 2013 yılı kazı ve restorasyon çalışmalarına Kültür ve Turizm Bakanlığı 100.000 TL ve Denizli Valiliği İl Özel İdaresi 893.000 TL'lik bir destek sağlamıştır. Böylece 2013 yılında toplam 993.000 TL'lik ödenek ayrılarak neredeyse 2012 yılına göre iki kat ödenek ayrılmıştır.Toplamda Bakanlığımız ile birlikte iki yıl için 1 milyon 493 bin liralık bir ödenek verilmiş. Kısa sürede de bu kadar iş başarıldı. Burası Pamukkale ile Buldan arasında çok kritik bir noktada. 20 kilometre ilerisinde de Güney Şelalesi var. Bu kadar değerin ortasında bir yer. Burası hem Buldan, hem Denizli hem de Pamukkale'nin turizmine çok katkı sağlayacak. Ana hedefimiz Karahayıt'a termal tedavi görmek için gelen misafirlerimizi Tripolis gibi antik kentlerimize getirerek bu önemli tarihi bölgelerimizi tanıtarak bu bölgelerdeki turizmi geliştirmek. Bunları birlikte başarmış olacağız. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Tripolis'de Tarih Gün Yüzüne Çıkıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement