Türk-İtalyan İş Forumu - Son Dakika
Güncel

Türk-İtalyan İş Forumu

Türk-İtalyan İş Forumu

İtalya Dışişleri Bakanı Bonino: "İtalya, Türkiye’nin AB üyeliğine çok sıcak bakıyor.

30.01.2014 18:10

İtalya Dışişleri Bakanı Emma Bonino, temmuz ayında üstlenecekleri AB dönem başkanlığında Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakereleri sürecini canlandırmak istediklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın da konuşmacı olarak katıldığı Türk-İtalyan İş Forumu'na katılan İtalya Dışişleri Bakanı Bonino, Cumhurbaşkanı Gül'ün dışişleri bakanlığı yaptığı dönemden arkadaşı olduğunu anımsatarak, "Umarım İtalya ziyaretiniz beklentilerinize cevap verecek nitelikte olmuştur" dedi.

"İtalya ile Türkiye arasındaki ilişkiler, çok dayanaklı ilişkilerdir. Çok verimli ve derin şekilde gidiyor" diyen bakan Bonino, pek çok alanda iki ülkenin birlikte hareket ettiğini, gerçek dostlar arasında zaman zaman çok farklı düşüncelere sahip olunsa da ilişkilerin devam ettiğini söyledi. Bonino, bu diyaloğu ileri götürmenin önemine dikkati çekti.

İtalya'nın Türkiye'nin AB üyelik sürecine verdiği desteğe de değinen İtalya Dışişleri Bakanı Bonino, "İtalya, Türkiye'nin AB üyeliğine çok sıcak bakıyor. Türkiye katkı sağlayabilir. Dönem başkanlığımızda bu ilişkiyi canlandırmak istiyoruz. Çok uzun süre durağanlık yaşandı, bu olumlu olmadı" dedi.

"Ülkeniz çok önemli büyüme oranına sahip" diyerek Türkiye'nin son yıllardaki ekonomi büyümesine vurgu yapan İtalyan bakan, çok kırılgan bir dünyada yaşadıklarını dikkati çekerek, AB'nin kurumsal temelinin sağlam olması sebebiyle krizleri daha kolay atlatma kapasitesine sahip olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin üye olmamasına rağmen AB'nin en önemli ticari ortağı olduğunu kaydeden Bonino, "Öyle bir platformdayız ki, ilişkilere ivme kazandırmamız gerekiyor. Sıfırdan başlamıyoruz. Çok bilinçliyiz. Ortak siyasi çıkarlarımız var" diye konuştu.

Bonino, Türk girişimcileri EXPO 2015'e davet ederek, EXPO 2015'in Türk şirketlerine yeni ufuklar açabileceğini belirtti. - Roma

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türk-İtalyan İş Forumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement