Turkcell Teknoloji Zirvesi - Son Dakika
Güncel

Turkcell Teknoloji Zirvesi

Turkcell Teknoloji Zirvesi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı Özeren: "Mobil sağlık konusu ilerleyen günlerde daha da önemli hale gelecek" MOBİLSİAD Başkanı Alkin: "O...

12.11.2013 16:49

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı Serhat Özeren, teknolojinin insanların hayatında yarattığı değere işaret ederek, "Mobil sağlık konusu ilerleyen günlerde daha da önemli hale gelecek" dedi.

"Turkcell Teknoloji Zirvesi" kapsamında düzenlenen, "Akıllanan Makineler Şirketlere ve Türkiye'ye Kazandırıyor" panelinde panelistler, makineler arası iletişim teknolojisiyle ülke ekonomisine sağlanan fayda, çevre korumasına sağladığı katkı ve makinelerin akıllı hale gelmesinin hayata kattığı konforu konuştu.

Moderatörlüğünü Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Tayfun Çataltepe'nin yaptığı panelde konuşan Özeren, iletişim teknolojisinin ve teknoloji kullanımının artmasıyla beraber, insan sağlığı ve konforunun da teknolojiyle yakın ilişki içerisinde olacağını söyledi.

Teknoloji arttıkça insanların yalnızlaştığına dikkati çeken Özeren, şunları kaydetti:

"Hasta takip sistemleriyle evde tek başına kalan yaşlılar olsun, kronik hastalar olsun bunlara müdahale edebilmek için doktorlar artık uzaktan hasta takip uygulamalarıyla anlık verilere ulaşarak, bu hastalara uzaktan teşhis dahi koyabiliyor.  Bu da hayatımızın daha kaliteli yaşabilmemiz daha konforlu yaşabilmemiz için fırsatlar sunuyor. Mobil sağlık konusu ilerleyen günlerde daha önemli hale gelecek."

Mobil Servis Sağlayıcı İş Adamları Derneği (MOBİLSİAD) Başkanı Kerem Alkin de, konuya özellikle küresel rekabetteki önemli noktalar açısından baktığını ifade ederek, enerji ve suya çok kritik uygulamalar olarak baktığını çünkü 21. yüzyılda iklim değişikliği ve benzeri gelişmelere bağlı olarak Türkiye'nin de içinde bulunduğu coğrafyada, enerjiyle ilgili büyük bir kapışma yaşandığını söyledi.

Alkin, özellikle Ortadoğuda ülkeler arasındaki gelişmelerde en kırılma noktalarından bir tanesinin de "su" meselesi olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin su ve enerji alanında daha etkin bir ülke olabilmesi için makinelar arası iletişimin de mutlaka su ve enerjide çok ciddi tasarrufları gündeme getirecek bir ekonomi olması gerekiyor. Özellikle enerjide biliyorsunu meşhur bir slgan vardır 'En ucuz enerji tasarruf edilen enerjidir' diye... Eğer, makineler arası iletişimle enerjide yılda yüzde 10'luk bir tasarruf sağlarsak, yaklaşık olarak 300 milyonluk tasarruf, buna karşılık eğer elektirik enerjisinde maruz kaldığımız yüzde 70 oranındaki kaçağı yarı yarıya azaltmayı başarırsak da Türkiye ekonomisi için aşağı yukarı 1,5 milyar lira düzeyinde bir tasarruf oluyor. Bunlar büyük rakamlar.

Eğer suyu etkin bir şekilde kullanır ve kaçakları önlersek, suda yüzde 10 tasarruf sağlandığında yılda 117 milyon lira, eğer daha geniş kapsamlı bir başarıya imza atarak kaçak ve kayıp oranını yüzde 50 civarında azaltırsak aşağı yukarı 600 milyon lira civarında bir kaybı önlemiş olyoruz."

-"Filo takip sistemleri 700-750 milyon liraları bulan yakıt tasarrufu sağladı"

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkan Yardımcısı Ali T. Yılmaztürk ise makineler arası iletişim teknolojilerinin, şirketlere, kamuya çok ciddi faydalar sağladığını dile getirerek, bunlardan en önemlisinin ulaştırma sektörü olduğunu söyledi.

Ulaştırmada yaygın olarak kullanılan araç takip sistemi gibi uygulamalar sayesinde güzergah, rota takibi, seyir hızı ve araçların yakıt durumu gibi verilerin anlık takip edilebilmesinin mümkün olduğunu ifade eden Yılmaztürk, bunun gerek şirketlere gerekse kamu kurumlarına çok ciddi yakıt tasarrufu sağladığını ve filoların daha verimli kullanılmasına imkan tanıdığını anlattı.

Yılmaztürk, 2012 rakamlarına göre mevcut kullanılan araç takip sistemleri ve filo takip sistemlerinin 700-750 milyon liraları bulan yakıt tasarrufu sağladığının tahmin edildiğini belirterek, kamunun da bu konuda devreye girmesiyle bu rakamların çok daha yukarıya taşınacağına işaret etti.

Araç takip sistemleri konusunda diğer önemli konunun "Acil ambulans hizmetleri" olduğunu vurgulayan Yılmaztürk, "Kaza anında kaza lokasyonunu,  kaza durumunu bildiren bir takım uygulamalar sayesinde uygulamalar sayesinde kazalarda ölümcül sonuçlardan kaçınmak mümkündür" dedi.

Tüm Telekomünikasyon İş Adamları Derneği (TÜTED) Başkanı Adil Zafer Müftüoğlu ise kamu tarafında geliştirilen projelere dikkati çekerek, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın denizdeki seri güvenliği arttırmak için gerçekleştirdiği projeden, Adalet Bakanlığı'nın "Elektronik Kelepçe ile Denetimde Serbestlik" projesinden ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın "Kadına Şiddete Karşı Panik Butonu" uygulamalarından örnekler verdi.

Son iki projenin basında da çok yer tuttuğunu dile getiren Müftüoğlu, "Çok başarılı uygulamalar. Bunlar, gerçekten şiddeti azaltan ve denetimli serbestlikte kontrolü sağlayabilen çok başarılı uygulamalar olarak kayda geçti" diye konuştu. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Turkcell Teknoloji Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement