Yargıtay Başkanı Gerçeker'den "Dünya Çocuk Hakları Mahkemesi" Önerisi - Son Dakika
Güncel

Yargıtay Başkanı Gerçeker'den "Dünya Çocuk Hakları Mahkemesi" Önerisi

Yargıtay Başkanı Gerçeker\'den "Dünya Çocuk Hakları Mahkemesi" Önerisi

"Bu konuda, gönlümüzden geçen uluslararası bir standardın oluşması ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ( AİHM ) benzeri Dünya Çocuk Hakları Mahkemesinin kurulmasıdır.

19.04.2011 16:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker,

"Bu konuda, gönlümüzden geçen uluslararası bir standardın oluşması ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ( AİHM ) benzeri Dünya Çocuk Hakları Mahkemesinin kurulmasıdır. Yaptırıma bağlanmadığı sürece, hiçbir hak etkin olarak kullanılamaz. "

Jagdish Gandi,

" Türkiye'nin dış politika yaklaşımını seviyorum çok dostane . Husumet duygularından uzak bir şekilde bakıyor dünyaya. Hiçbir ülkeyle düşmanlığı olmayan barışçıl demokratik bir ülke"

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen 2. Uluslararası Çocuk ve Hukuk Günleri konulu konferansa katıldı. Yargıtay Başkanı Gerçeker, konferansın açılış konuşmasını da yaptı.

"GÖNLÜMÜZDEN GEÇEN, AİHM BENZERİ DÜNYA ÇOCUK HAKLARI MAHKEMESİ KURULMASIDIR "

Konferansın açılışına katılan Gerçeker burada bir konuşma yaparak, çocuk haklarına değindi. Gerçeker, " Çocuk haklarının korunmasının kağıt üzerinde kalmaması için ilgili tüm kesimlerin üst düzey çaba içinde olması gerekmektedir. Hukuk düzeni içinde, çovuk bulunduğu konumu nedeniyle özel olarak korunmalı , pozitif ayrımcılığa tabii tutulmalıdır " dedi. Bu yıl konferansın konusunun boşanma , velayet davalarında çocukların karşılaştığı sorunlar ile terör suçuna itilen çocuklarla ilgili düzenlemelerin konuşulacağını, cinsel suç mağduru çocukların durumunun ele alınacağını kaydetti.

Gerçeker, " Çocuk haklarının korunması sadace bir ulusun değil, bütün ulusların ortak sorunudur. Bu nedenle, çocuk haklarının uluslararası alanda korunması son derece önemlidir. Bu konuda, gönlümüzden geçen uluslararası bir standardın oluşması ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ( AİHM ) benzeri Dünya Çocuk Hakları Mahkemesinin kurulmasıdır. Yaptırıma bağlanmadığı sürece, hiçbir hak etkin olarak kullanılamaz. Bu nedenle de, uygar devletlerin en kısa zamanda, çocukların her türlü istismardan korunması ve asgari düzeyde belli haklarının güvence altına alınması amacıylaı somut adım atmasında yarar ve gereklilik görünmektedir. Biz Türk Yargıtay'ı olarak bu konuda üzerimize düşecek her türlü sorumluluğu sonuna kadar yerine getirmeye çabası içinde olacağız ve bu konuyu her fırsatta gündeme getirmeye devam edeceğiz " diye konuştu

GENÇ HUKUKÇULARA GERÇEKER'DEN TAVSİYE

Gerçeker, çocuk haklarıyla ilgili Hindistan'da gerçekleşen bir organizasyona katıldığını da hatırtlatarak, Yüksek Çocuk Hakları organizasyonunu düzenleyen Dr. Jagdish Gandhi ile kızı Geeta Gandhi Kingdon'u kutladı. Gerçeker konuşmasında, Hukuk Fakültesi öğrencilerine de bazı tavsiyelerde bulundu. Gerçeker, " Okulunuzu bitridiğinizde yeni ve kutsal bir yola girmiş olacaksınız . Bu yol, başta çocuklar olmak üzere, bütün insanların haklarınıkoruma yoludur. " dedi. Gerçeker ayrıca, " Bizlerin büyük mücadelelerle bir yerlere ulaştırmaya çalıştığımız insan hakları standardımızı Büyük Atatürk'ün koyduğu çağdaş uygarlık düzeyinin de üzerine çıkarmak sizlerin en büyük görevi olacaktır. Bu görevi layıkıyla yapacağınızdan da, en ufak bir kuşkum bulunmamaktadır. İleride görevinizi yaparken, sizlere yön gösteren ilkeler Cumhuriyetimizin temel ilkeleri olan, demokratik, laik, sosyal , hukuk devleti ilkeleriyle elbette evrensel insan hakları ilkeleri olacaktır " dedi. Hepinizin çok iyi bildiği gibi, hukuk devletinin olmazsa olmaz koşulu insan onurunun korunmasıdır. İnsanın birey olarak sahip olduğu hakların öncelikli güvencesi siz gençler olacaksınız " şeklinde konuştu.

GANDHİ'DEN TÜRKİYE YORUMU

Kültür Üniversitesi Kurucusu ve Mütevelli Heyeti Başkanı Fehamettin Akıngüç de bir konuşma yaptı. Akıngüç bugüne kadar hukuğu çok ihmal ettiğini belirterek, " Yaşam öyle darbeler vurdu ki bana. Hukuk için çok yanlış düşünmüşüm. Onu nasıl ihmal etmişm Yani varsa yoksa mühendislik. Yaşam tokatları böyle vurdukça ben hukuğu niye böyle küçümsedim dedim. "diye konuştu. Akıngüç, gerçek hukukçularla sözde hukukçular arasındaki farkın ise, siyahla beyaz renk arasındaki fark kadar net olduğunu kaydetti. Konferansa katılan Hindistan'daki Yüksek Çocuk Hakları organizasyonunu hazırlayan Dr. Jagdish Gandhi ise, sözlerine Hindistan'daki Mahatma Gandhi ile bir akrabalığı olmadığını dile getirerek başladı. Gandhi, ' Gandhi ' soyadını 11 yaşındayken, kendi isteğiyle aldığını kaydetti. Gandhi, Türkiye ile ilgili düşüncelerini de paylaşarak, " İnsanlar çok sıcak. Gelişmekte olan bir ülke. Laik bir ülke bu çok iyi. Bu nedenle ikinci kez Türkiye'ye geldim . Bu kez de kızımla birlikte geldim. Yargıtay Başkanınız üç kez Hindistan'a geldi konuğumuz oldu. " dedi. Türkiye'nin dış politikasıyla ilgili de konuşan Gandhi, " Türkiye'nin dış politika yaklaşımını seviyorum çok dostane . Husumet duygularından uzak bir şekilde bakıyor dünyaya. Hiçbir ülkeyle düşmanlığı olmayan barışçıl demokratik bir ülke. " şeklinde konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Yargıtay Başkanı Gerçeker'den 'Dünya Çocuk Hakları Mahkemesi' Önerisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement