Yaşam Alanları Daralınca Birbirlerine Saldırıyorlar - Son Dakika
Güncel

Yaşam Alanları Daralınca Birbirlerine Saldırıyorlar

Yaşam Alanları Daralınca Birbirlerine Saldırıyorlar

Veteriner hekim Sarıca,"Son bir haftada 9 şahin alanımıza yaralı ya da sakat halde getirildi" dedi.

14.01.2014 11:45  Güncelleme: 12:16

Yaban hayvanlarının, Burdur ve çevresindeki yaşam alanlarının daralması üzerine besin bulmak amacıyla birbirlerine saldırmaya başladıkları ileri sürüldü.

Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi sorumlusu veteriner hekim Öztürk Sarıca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Burdur ve çevresindeki fabrikalar ve mermer ocakları nedeniyle yaban hayvanlarının yaşam alanlarının kısıtlandığını söyledi.

Yaşam alanı kısıtlanan hayvanların besin bulma sıkıntısı yaşadıklarını, buldukları besin için de bir "savaş" içine girdiklerini anlatan Sarıca, "Son bir haftada 9 şahin alanımıza yaralı ya da sakat halde getirildi. Bize ulaştırılamayan 3-4 şahin ise telef oldu. Yaban hayvanlarının hep avcılar tarafından vurulduğu şeklinde ön yargı vardı. Son günlerde fark ettik ki yaban hayvanları yaşam alanları daraldığı için birbirlerine saldırmaya başladı. Son günlerde bunun örneklerine sıkça rastlamaya başladık" dedi.

350 kuşu tedavi edip doğaya saldılar

Kuruldukları günden bu yana 600'ün üzerinde kuşun yaralı ya da hasta halde merkeze getirildiğini belirten Sarıca, bu kuşlardan yaklaşık 350'sini tedavilerini tamamladıktan sonra doğaya saldıklarını anlattı.

Sarıca, insanlar doğaya müdahale ettiği sürece yaban hayvanlarının besin bulmakta zorluk çekeceğini vurguladı. Geleceğe, çocuklara yaban hayatıyla ilgili bir şeyler bırakılacaksa mutlaka şimdiden önlemler alınması gerektiğine işaret eden Sarıca, "Yetkililere sesleniyorum. Bundan sonra doğayla ilgili verilecek kararlar insanlar için değil, doğa lehine olsun. Çünkü bu doğa ve çevre gelecekte çocuklarımız için de gerekli olacak" diye konuştu.

Tedavi edilen şahin doğaya salındı

Yaklaşık 1 ay önce Isparta'da yaralı halde bulunan ve Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne getirilen şahin de tedavisinin tamamlanmasının ardından doğaya salındı.

Şahinin merkeze getirildiğinde sol kanadında kırıklar bulunduğunu belirten Sarıca, "Şahinin kanadına başka bir yırtıcı tarafından zarar verilmişti. Hafif kırıklar vardı. Bu da bize artık yaban hayvan besin savaşında birbirlerine saldırmaya başladığını gösteriyor" ifadesini kullandı.

Şahinin çok hızlı bir iyileşme süreci yaşadığını dile getiren Sarıca, kafesin içinde uçuş antrenmanları yaptırdıklarını, başarılı olunca yeniden doğaya kazandırdıklarını kaydetti.

Prof. Dr. Nazlı

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Rektör Yardımcısı ve Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mümtaz Nazlı ise yabani hayvanların normal olarak besin halkası içinde bulunan diğer hayvanları yiyerek beslendiklerini kaydetti.

Bazı yabani hayvanların besin halkası içindeki hayvanları bulamadıkları ve yaşam alanları daraldığında farklı davranışlarda bulunabileceğine işaret eden Nazlı, "Çok zorda kalırlarsa doğal seleksiyon (İçinde bulunduğu doğal şartlara uygun olan güçlü canlıların hayatta kalması) gereği kendisinden daha zayıf hayvanları yiyerek yaşamlarını sürdürme adına diğer hayvanlara karşı saldırgan davranışlarda bulunabilirler. Normal şartlarda ise bu tür bir şey söz konusu olmaz" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yaşam Alanları Daralınca Birbirlerine Saldırıyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement