Zirai Dondan Etkilenmeyen Fındık Çeşidi Üreticileri Umutlandırdı - Son Dakika
Güncel

Zirai Dondan Etkilenmeyen Fındık Çeşidi Üreticileri Umutlandırdı

Zirai Dondan Etkilenmeyen Fındık Çeşidi Üreticileri Umutlandırdı

Fındıkta yaşanan don nedeniyle meydana gelen zarar soğuk havaya dayanıklı fındık çeşitlerini gündeme getirdi.

25.04.2014 14:10

Fındıkta yaşanan don nedeniyle meydana gelen zarar soğuk havaya dayanıklı fındık çeşitlerini gündeme getirdi.

Yapılan inceleme sonucu, 150-250 rakım arasında yüzde 40, 250-500 rakım arasında yüzde 70-80 ve 500 rakımdan sonra yüzde 100'e yakın bir zirai donun etkilerinin olduğu tespit edildi. Ancak yüzde yüze varan zirai don zararının yaşandığı 500 rakım üzerinde bazı fındık dallarının hiç zarar görmemesi yeni bir fındık çeşidini ortaya çıkardı.

Giresun'un İnişdibi köyünde yaşayan Hasan Yılmaz, meydana gelen zirai don sonucu fındık bahçesinde bazı dalların zarar görmemesi dikkatini çekti. Bu fındık dallarının farklı bir çeşit olduğunu ileri sürdü.

Fındık üreticisi Hasan Yılmaz, bulundukları yerin 500 rakımın üzerinde olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Bu rakımdaki bütün fındık bahçeleri zarar görmüştür. Değil yüzde yüz zararı gelecek yılları da etkilediğinden yüzde 200'dür. Ancak, dondan zarar gören onca fındık bahçesi içerisinde bazı dallar var ki hiç etkilenmemiştir. Bu fındık dallarının farklı bir cins olduğunu düşünüyorum.Bu yüzden bu dalları işaretledim ve kademe kademe bütün bahçemi bu çeşitlerle yenileyeceğim."

FINDIK ARAŞTIRMA İSTASYONU İNCELEMEYE ALDI

Zirai dona karşı dayanıklı fındık çeşitleriyle ilgili AR-GE çalışması içerisinde bulunduklarını belirten Fındık Araştırma İstasyonu Müdürü Gökhan Kızılcı ise bu tür gelen ihbarları değerlendirdiklerini söyledi.

Fındık Araştırma İstasyonu Müdürü Gökhan Kızılcı, 30 Mart'taki don olayından dolayı özellikle fındık alanlarının zarar gördüğünü anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak bazı üreticilerimiz fındık bahçeleri içerisinde yanmayan fındık dallarının olduğu bilgisini verdi. Bizlerde uzman ekiplerimizle bu alanlarda çalışma yaptık. Alanlarını ve yerlerini belirledik. Bu fındık çeşitleriyle ilgili çalışma başlattık. Sonucunu yaptığımız incelemeler sonucu göreceğiz."

Fındık Araştırma İstasyonu olarak kendilerinin de araştırma sonucu zirai dondan etkilenmeyen iki yeni çeşit ürettiklerini belirten Kızılcı; sözlerine şöyle devam etti: "2012 yılında tescillenen 'Okay 28' ve 'Giresun Melezi' çeşitleri, tombul fındığın uyanma döneminden 15 gün daha geç uyanmakta. Bu türler, zirai dondan etkilenmeme veya daha az etkilenme gibi özellikleriyle kendini göstermekte. Araştırma sahamızda mevcut olan bu fındık türlerinde diğer fındık çeşitlerine nazaran bir zarar yok.Bu çeşitlerimizle birlikte üreticilerimizin ihbarı üzerine tespit ettiğimiz diğer çeşitlerin kademeli olarak fındık alanlarında yaygınlaşmasını öneriyoruz.Bu söz konusu fındık çeşidinin Giresun kalite tombul fındık kalitesiyle aynıdır tek özelliği zirai dondan etkilenmemesidir." - GİRESUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Zirai Dondan Etkilenmeyen Fındık Çeşidi Üreticileri Umutlandırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement