10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü' - Son Dakika
Yerel

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü\'

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, basın mensuplarının demokrasiye ve halka başarıyla hizmet vermeye devam edebilmeleri için, hem basın özgürlüğünün son gelişmelere göre yeniden ve daha ileri bir düzeyde düzenlenmesini hem de basının çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini söyledi.

09.01.2014 11:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, basın mensuplarının demokrasiye ve halka başarıyla hizmet vermeye devam edebilmeleri için, hem basın özgürlüğünün son gelişmelere göre yeniden ve daha ileri bir düzeyde düzenlenmesini hem de basının çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini söyledi.

Özcan, '10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü' dolayısıyla yaptığı açıklamada, demokrasi ile yönetilen ülkelerde toplumsal denetimde bulunmak, yapıcı eleştiriler yöneltmek ve halkın gerçekleri öğrenme hakkının savunuculuğunu yapmak gibi asli görevleri olan basının, en önemli işlevlerinden birisinin de vatandaşın doğru ve objektif bir şekilde hazırlanmış haber almasını sağlamak olduğunu belirtti. Türk basınının objektif olabilmeyi en üstün bir ideal olarak gördüğü müddetçe, kamuoyundan güç almaya devam edeceğini kaydeden Özcan, basın mensuplarının demokrasiye ve halkımıza başarıyla hizmet vermeye devam edebilmeleri için, hem basın özgürlüğünün son gelişmelere göre yeniden ve daha ileri bir düzeyde düzenlenmesini hem de basının çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Özellikle yerel basının içerisinde bulunduğu sorunlar için gerek merkezi hükümete gerekse yerel yönetimlere çok önemli görevler düştüğünü ifade eden Özcan, bu sıkıntıların aşılması için gereken tüm desteğe hazır olduklarını belirterek, tüm basın çalışanlarının bu önemli gününü kutladığını sözlerine ekledi.

Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk, Türkiye'nin dünyada en çok sayıda gazeteciyi hapse atan ülkeler sıralamasında iki yıldır üst üste birinci olduğunu hatırlatarak, böyle bir ortamda basın özgürlüğünden söz etmenin anlamsız olduğunu savundu. Basın sektöründe çalışanların sosyal ve ekonomik kazanımlarının çağın gereklerine uymadığını da ileri sürün Türk, "Oysa 1961 yılında çıkan yasa, basın emekçilerini sadece iktidarlara karşı değil, aynı zamanda gazete patronlarına karşı da koruyordu. Bugün ise, gazetecilerin iş güvencesi patronların iki dudağı arasındadır. Basında sendikal örgütlenme işlevsiz bırakılmış, işsizlik ve düşük ücretle çalıştırma olağan hale gelmiştir. Sektörün bu sorunlarına Meclis çatısı altında acil önlemler alınması şarttır" dedi.

Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu ise, "Zor şartlarda görev yapan gazeteci arkadaşlarımız bu önemli ve hassasiyet taşıyan mesleğin hakkını layıkıyla vermektedirler. Burada bize düşen görev, yerel basına her türlü desteği sağlayarak güçlü bir şekilde ayakta durmalarına yardımcı olmaktır. Bu vesileyle gazete çalışanlarının özel günlerini kutluyorum" diye konuştu.

Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (EOSOB) Başkanı Talat Dinçer'de, kitle iletişim araçlarının kamuoyunu bilgilendirme, yönlendirme öğretme gibi önemli fonksiyonu bulunduğuna dikkat çekti. Vatandaşın gerek yaşadıkları bölgedeki, gerekse dünyadaki gelişmeler hakkında bilgi edindiği, görüş ortaya koyduğu, sesini duyurduğu basının, toplumsal gerçekleri öğrenmede de en etkili araç olduğunu vurgulayan Dinçer, "Yayınladığı haberlerle bir anda on binlerce insana ulaşabilen basın, haberin objektif, doğru, seviyeli olması yönünde de önemli bir sorumluluk üstlenmektedir. Halkı aydınlatma ve kamuoyu oluşturma işlevlerini yerine getirirken, demokrasinin işleyişinde önemli bir rol üstlenen basın, bu özelliğiyle demokrasilerin vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir" ifadelerini kullandı. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement