13. Enerji Yatırım ve Düzenleme Konferansı - Son Dakika
Güncel

13. Enerji Yatırım ve Düzenleme Konferansı

Azerbaycan, 40 ülkeden uzmanların katıldığı konferansa ev sahipliği yapıyor.

27.10.2014 11:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

13. Enerji Yatırım ve Düzenleme Konferansı, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de başladı.

Enerji Düzenleyicileri Bölgesel Birliği (ERRA) tarafından düzenlenen konferansın açılış toplantısına Azerbaycan Ekonomi ve Kalkınma Bakan Yardımcısı Niyazi Seferov, Gürcistan Enerji Bakan Yardımcısı Mariam Valishvili, ERRA Başkanı Alparslan Bayraktar ile 40 ülkeden 200'den fazla enerji şirketleri temsilcileri ve uzmanlar katıldı.

Toplantıda konuşan Niyazi Seferov, konferansa ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek Azerbaycan'ın Türkiye ve Gürcistan'la gerçekleştirdiği enerji projelerinden bahsetti.

Üç ülkenin gerçekleştirdiği projelerin sadece bölgenin değil, Avrupa'nın da enerji güvenliği için büyük rol oynadığını vurgulayan Seferov, Azerbaycan doğalgazını Avrupa'ya taşınmasını öngören ve  45 milyar dolar değerindeki Güney Doğalgaz Koridorunu "Yeni Asrın Projesi" olarak nitelendirdiklerini vurguladı.

Gürcü Bakan Yardımcısı Mariam Valishvili ise, Hazar'da üretilen enerjinin büyük kısmının ülkesinden geçtiğini ve Gürcistan'ın, Türkiye ile birlikte doğu ve batıyı birleştiren enerji koridoru oluşturduğunu söyledi.

Ülkesinin enerji için küçük bir pazara sahip olduğunu hatırlatan Valishvili, buna rağmen bölgesel ve uluslararası enerji projelerinin dışında kalmadıklarını, Azerbaycan ve Türkiye ile gerçekleştirdikleri projelerin ülkesi için yeni olanaklar ortaya çıkardığını kaydetti.

Gürcistan'ın zengin su kaynaklarına sahip olduğunu bildiren Valishvili, bu kaynakları değerlendirmek istediklerini, hidroelektrik santraller inşa ederek bölgeye elektrik satmayı planladıklarını, hedef pazarlarının ise Türkiye olduğunu belirtti.

ERRA Başkanı Alparslan Bayraktar, Azerbaycan'ın Avrupa'nın enerji güvenliği için önemli bir ülke olduğunu, TANAP ve TAP projeleriyle bu önemin daha da artacağını belirtti.

Konferansta  esas itibariyle enerji arz güvenliğinin konuşulacağını ifade eden Bayraktar, Azerbaycan'ın enerji endüstrisi ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili konuların da müzakere edileceğini söyledi.

Bayraktar, ERRA olarak ülkeler arasındaki enerji iş birliğini artırmak istediklerini belirterek, üye ülkeleri arasında enerji üreten ve enerji konusunda dışa bağımlı ülkelerin olduğunu ifade etti.

Azerbaycan-Gürcistan ve Türkiye arasındaki enerji iş birliğinin önemine de değinen Bayraktar, bölgesel elektrik enerjisi piyasasının oluşturulmasının da önemli olduğunu vurguladı.

Enerji alanında çeşitli panellerin düzenlendiği konferans yarın da devam edecek. - Bakü

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 13. Enerji Yatırım ve Düzenleme Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement