150 Yıllık Mevlit Geleneği - Son Dakika
Yerel

150 Yıllık Mevlit Geleneği

Antalya'nın Akseki ilçesinin Menteşbey Mahallesi'nde 150 yıllık geleneksel "köy mevlidi" ve "pilav günü" yapıldı.

23.08.2015 18:10

Antalya'nın Akseki ilçesinin Menteşbey Mahallesi'nde 150 yıllık geleneksel "köy mevlidi" ve "pilav günü" yapıldı.

Kur'an-ı Kerim tilaveti ve şehitlerin için okutulan mevlidin ardından, eski Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Raşit Küçük ve imam Ali Afacan şehitler için dua etti. Daha sonra davetlilere pilav ikramında bulunuldu.

Etkinliğe Akseki Kaymakamı Murat Beşikci, Belediye Başkanı Mustafa İsmet Uysal, eski Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Raşit Küçük, Antalya Müftüsü Osman Artan, Akseki Müftüsü İlyas Eser ve çok sayıda davetli katıldı.

72 yaşındaki Ramazan Demirtaş, geleneğin yaklaşık 150 yıldır sürdürüldüğünü söyledi. Eskiden bulgur pilavının evlerde pişirildiğini belirten Demirtaş, "15-20 yıldır da köy meydanında yapıyoruz. Bu, atalarımızdan kalma bir gelenektir. Bizler de bunu sürdürüyoruz" diye konuştu.

Mahalle sakini Ahmet Uluğkaya da hazırlıklara dün başladıklarını, 202 kilogram et, 100 kilogram pirinç, 30 kilogram tereyağı, 160 kilogram yoğurt, 15 kilogram nohut kullanıldığını belirtti. Uluğkaya, ülkenin dört bir yanından Aksekilinin bugün mahalleye geldiğini kaydetti.

Mahalle muhtarı Ali Balaban, mevlit okuttuklarını ve şehitler için dualar ettiklerini söyledi. Balaban, "Yeni nesillere gelenek ve göreneklerimizi unutmamaları için mücadele ediyoruz ve başardığımızı düşünüyoruz" dedi.

Balaban, pilavın odun ateşinde pişirilerek keçi eti ve ayranla ikram edildiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 150 Yıllık Mevlit Geleneği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement