2. El Otomobilde Alan da Satan da Şikayetçi - Son Dakika
Ekonomi

2. El Otomobilde Alan da Satan da Şikayetçi

Yaz aylarında hareketlenen 2. el otomobil piyasasında alıcılar ve satıcılar haftanın belirli günlerinde kurulan "Araba Pazarı"nda buluşuyor.

12.06.2016 16:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yaz aylarında hareketlenen 2. el otomobil piyasasında alıcılar ve satıcılar haftanın belirli günlerinde kurulan "Araba Pazarı"nda buluşuyor.

Kütahya'da pazar günleri açılan araba pazarında araba satın almak isteyen alıcılar, fiyatların yükseldiğinden yakınırken araç satış uzmanları ise 2. el araç fiyatlarını sıfır araçların belirlediğine işaret ediyor.

2. el arabasını satmak için pazara gelen Osman Tetikişçi, piyasanın oldukça yükseldiğini ifade ederek, "Ben de değişensiz ve boyasız olan aracımı satmak için geldim. Piyasada temiz araba bulmak zor. Fiyatların yükseldiğini söyleyebilirim. Bu yükselmeyi ise sıfır araçlardaki fiyat artışları etkiliyor olabilir." dedi.

Mustafa Gürsu da daha çok küçük hacimli bir araç satın almayı düşündüklerini, ancak fiyatların biraz arttığını kaydetti.

Araç satış uzmanı Sefa Şengül ise sıfır araçların maliyetlerinin artmasından dolayı 2. el araçların fiyatlarında da artış yaşandığını belirtti.

Araçların alım satımlarında yüksek rakamların konuşulduğunu, dolayısıyla fiyat artışlarının dikkat çektiğini dile getiren Şengül, şöyle konuştu:

"Örneğin 3 yıl 30 kuruşa alınan ekmek bugün 90 kuruştan satılıyor ve bu fiyat çok fazla konuşulmuyor. Ancak 3 yıl önce satılan araba 15 bin lira iken bu yıl 25 bin liraya yükselmesi daha çok konuşuluyor. Zam geldiğini kabul ediyoruz. Aslında bu zam enflasyona oranla gelen minimal bir zam. İnsanlarda alışılagelen bir görüş var. 'Yazın araba fiyatları artar, kışın düşer' diye. Aslında bu durum açıkçası öyle değil. Kışın tabi ki araç satışlarında azalma oluyor. Kışın satış sayısı düşüyor, fiyat düşmüyor. Satılan arabaların her birinin bir maliyeti var. Bu maliyet kışın da aynı yazın da aynı. Şu bir gerçek ki 2. el araç fiyatların artışını da düşmesini de sıfır araçlar belirliyor diyebiliriz."

2. el araç alırken dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında da bilgi veren Şengül, "2. el araçlar sıfır olarak değerlendirilmemelidir. Aracınızı şahıstan veya galeriden alırken de mutlaka ekspertizlere kontrol ettirmek ve ona göre davranmak gerekiyor. Aracı aldığınız kişi veya galeri ne kadar güvenilir olursa olsun sonuçta araç 2. el olduğu için güveni bir kenara bırakıp aracı detaylı baktırmak en doğrusu olacaktır." diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 2. El Otomobilde Alan da Satan da Şikayetçi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement