"Toplam 2 Bin 670 Maden Ruhsatı Müracaatı Yapılmıştır" - Son Dakika
Ekonomi

"Toplam 2 Bin 670 Maden Ruhsatı Müracaatı Yapılmıştır"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, "2014 yılı Ekim ayı sonu itibarıyla toplam 2 bin 670 maden ruhsatı müracaatı yapılmıştır." dedi.

13.11.2014 20:28  Güncelleme: 21:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 2014 yılı ekim ayı sonu itibarıyla toplam 2 bin 670 maden ruhsatı müracaatı yapıldığını, bu dönemde 367 arama, 961 işletme ruhsatı olmak üzere toplam bin 328 ruhsat düzenlendiğini bildirdi.

Yıldız, "Arama faaliyetlere sonucu son yıllarda 650 bin ton bakır, 75 ton altın, 1,5 milyar ton demir potansiyeli tespit edilmiştir" dedi.

Bakan Yıldız, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 2015 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısındaki sunumunda, bugüne kadar kendilerine yöneltilen bin 931 yazılı ve sözlü soru önergesinin tümünün yanıtlandığını söyledi.

Ülke ekonomisinin 2003-2013 döneminde ortalama yüzde 5 büyüğüne işaret eden Yıldız, ekonomik büyümenin sağlanmasında enerji sektörü hayati bir rol oynadığını vurguladı. Yıldız, aynı dönemde birincil enerji talebinin yılda ortalama yüzde 5 ile büyümesinin, enerji tüketiminin ekonomiyle beraber büyüdüğünü gösterdiğini dile getirdi.

Türkiye'nin, OECD ülkeleri içerisinde geçtiğimiz 10 yıllık dönemde enerji talep artışının en hızlı gerçekleştiği ülke durumunda olduğuna dikkati çeken Yıldız, önümüzdeki 10 yılda enerji talebinin 2 katına çıkmasını beklediklerini kaydetti.

Bakan Yıldız, enerjideki strateji ve politikalarının, enerji arz güvenliği, alternatif enerji kaynakları, kaynak çeşitliliği, yerli kaynakların ekonomiye kazandırılması, sürdürülebilirlik, enerji piyasalarında serbestleşme ve enerji verimliliği temellerine dayandığını söyledi.

Türkiye'nin 2023'te birincil enerji talebinin yüzde 90 artarak 218 milyon ton eşdeğer petrole ulaşmasının beklendiğini ifade eden Yıldız, kömürün yüzde 37, doğal gazın yüzde 23, petrolün yüzde 26, hidrolik enerjinin yüzde 4, nükleer enerjinin yüzde 4, yenilenebilir ve diğer enerji kaynaklarının payının yüzde 6 olmasının öngörüldüğünü bildirdi.

Yıldız, Türkiye'de, yüksek büyüme oranlarının sonucu olarak yıllık elektrik enerjisi tüketim artışının uzun yıllardan beri ortalama yüzde 7 seviyelerinde gerçekleştiğini belirtti.

Geçen yıl 240,1 milyar kilovatsaat olan elektrik üretimi, 2014'ün eylül ayı sonu itibariyle 190 milyar kilovatsaat olarak gerçekleştiği bilsini veren Yıldız, bu üretiminin yüzde 47,8'inin doğalgazdan, yüzde 17,2'sinin hidrolikten, yüzde 29'unun kömürden, yüzde 3,1'inin rüzgar ve yüzde 2,9'unun ise diğer kaynaklardan sağlandığını dile getirdi. Bakan Yıldız, "2014 yılının yağış açısından kurak geçmesinin bir sonucu olarak hidrolik kaynaklardan elektrik üretiminde azalma görülmüştür. Talebin sorunsuz karşılanması amacıyla hidroelektrik santrallerindeki elektrik üretiminin azalması doğalgaz santralleri ile dengelenmiştir" diye konuştu.

Elektrik enerjisi kurulu gücünün eylül ayı sonu itibarıyla 68 bin 230 megavata yükseldiğine işaret eden Yıldız, son 1 yılda 7 bin megavatın üzerinde kurulu güce sahip tesisin devreye alındığını söyledi. Yıldız, mevcut kurulu gücün yüzde 34,4'ünü hidrolik, yüzde 31,1'ini doğalgaz, yüzde 20,6'sını kömür, yüzde 5,1'ini rüzgar ve yüzde 8,8'ini diğer kaynakların oluşturduğunu ifade etti. Bakan Yıldız, eylül sonu itibarıyla elektrik üretim santrali sayısının bin 59'a yükseldiğini kaydetti.

Şebeke uzunluğunun 1,2 milyon kilometreyi geçtiğini dile getiren Yıldız, trafo gücünün de 125 bin 898 megavata çıkarıldığını belirtti.

Elektrik yatırımlarının yarısı yenilenebilir

Yıldız, "2013 ve 2014 yıllarını birlikte değerlendirdiğimizde devreye alınan 11 bin 170 megavatlık santralın yaklaşık yarısı yenilenebilir kaynaklara dayalıdır. Bu durum yenilenebilir enerji uygulamalarımızın olumlu sonuçlarının en güzel göstergelerinden biridir" dedi.

Nükleer enerjinin enerji arz kaynakları arasına dahil edilmesinin, artan elektrik enerjisi talebinin karşılanması ve ithal yakıtlara bağımlılıktan kaynaklı risklerin azaltılması açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Yıldız, nükleer enerjinin kurulu güç içerisindeki payının 2023'e kadar elektrik tüketimi içerisindeki payının en az yüzde 18'e, kurulu güç içerisindeki payının ise en az yüzde 10'a çıkartmayı hedeflediklerini söyledi.

Kaçak kontrol takibi için kayıp-kaçak tarama çalışmalarının periyodik olarak devam ettiğini belirten Yıldız, 3 dağıtım bölgesi çıkarıldığında bu alandaki oranların AB ortalamasından daha düşük olduğunu ama bu alanda yapılacaklar çalışmalar bulunduğunu ifade etti.

Dışa bağımlılık azaltılacak

Türkiye ekonomisinin yüksek ve istikrarlı büyüyebilmesi için, mümkün olan bütün yerli kaynakların enerji üretimi amacıyla değerlendirilmesinin öncelikli bir konu olduğunu vurgulayan Yıldız, Onuncu Kalkınma Planı kapsamında yer alan ve bakanlığın sorumlu olduğu Yerli Kaynaklara Dayalı Enerji Üretim Programı kapsamında, yerli kaynakların enerji üretimindeki payının artırılması suretiyle enerjide dışa bağımlılığın azaltılması amaçlandığını kaydetti.

Taner Yıldız, Türkiye'nin linyit rezervlerinin yaklaşık 14,6 milyar tona çıktığına işaret ederek, "Elektrik üretiminde kullanılan yerli kaynaklarımızdan linyitten elde edilebilecek elektrik enerjisi üretim potansiyelinin yaklaşık olarak 22 bin megavat olduğu öngörülmektedir. Bu kapasitenin devreye alınmasıyla birlikte yaklaşık 14 milyar dolar karşılığı olan 30 milyar m3 doğal gaz ithalatının önüne geçilmiş olacaktır" diye konuştu.

Kaya gazı aramaya devam

Bakan Yıldız, 2007'de başlatılan kaya gazı potansiyelinin belirlenmesi çalışmaları aralıksız sürdürüldüğünü bildirdi.

Türkiye'de enerji sektörünün 2023'e kadar ki toplam yatırım ihtiyacının 122 milyar doları aşacağı tahmin edildiğini belirten Yıldız, bu çerçevede, ihtiyaç duyulan yatırımların mümkün olduğu kadar özel sektör tarafından yapılmasını sağlayacak düzenlemelerin hayata geçirilmesi yönünde gerekli çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.

Özelleştirme çalışmalarına ilişkin de bilgi veren yıldız, "Kamu uhdesindeki elektrik üretim tesislerinden yaklaşık 7 bin 500 megavatlık hidroelektrik tesisleri dışında kalan diğer tüm elektrik üretim tesislerinin özelleştirilmesine yönelik çalışmalar sürdürülmektedir" dedi.

Yıldız, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'nin işçilik ihalelerinin önümüzdeki hafta yapılacağını bildirdi.

Bakan Yıldız, Irak petrolünün Türkiye üzerinden taşınması konusunda, günlük yaklaşık 200.000 varil petrolün uluslararası pazarlara ulaştırılmak üzere Ceyhan Terminali'ne nakledildiği bilgisini verdi.

Madencilik faaliyetleri

Madencilik alanındaki ruhsatlandırma çalışmalarına ilişkin de bilgiler veren Yıldız, şunları kaydetti:

"2014 yılı ekim ayı sonu itibarıyla toplam 2 bin 670 maden ruhsatı müracaatı yapılmıştır. Bu dönemde 367 arama, 961 işletme ruhsatı olmak üzere toplam bin 328 ruhsat düzenlenmiştir. 5995 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesinden önce toplam ruhsat sayısı 43 bin 166 iken 2014 Ekim ayı sonu itibariyle 7 bin 816 arama ruhsatı,13 bin 945 işletme ruhsatı olmak üzere toplam 21 bin 311 ruhsat bulunmaktadır.

Son yıllarda metalik maden ve endüstriyel hammadde aramalarına yönelik olarak sondajlı çalışmalar sonucunda önemli gelişmeler sağlanarak, yeni maden sahalarının varlığına yönelik bulgular elde edilmiştir. Bu kapsamda, 650 bin ton bakır, 75 ton altın, 1,5 milyar ton demir, 2,4 milyar ton dolomit, 1,5 milyar ton kalsit ve 1,2 milyar ton feldispat ve seramik katkı maddesi, 6,5 milyar ton kuvarsit-kuvars kumu ve kuvars, 406 milyon ton mermer-doğaltaş, 5,12 milyar ton kaya tuzu rezervi ile 646 milyon ton sodyum sülfat potansiyeli tespit edilmiştir." - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 'Toplam 2 Bin 670 Maden Ruhsatı Müracaatı Yapılmıştır' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement