2016 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda - Son Dakika
Ekonomi

2016 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda

Maliye Bakanı Naci Ağbal, alt işverenlik çerçevesinde asıl işlerde çalışanların kamuda istihdam edilmesine yönelik düzenlemeyi 21 Mart tarihine kadar Meclise sunmayı hedeflediklerini bildirdi.

17.02.2016 17:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Maliye Bakanı Naci Ağbal, alt işverenlik çerçevesinde asıl işlerde çalışanların kamuda istihdam edilmesine yönelik düzenlemeyi 21 Mart tarihine kadar Meclise sunmayı hedeflediklerini bildirdi.

Ağbal, Maliye Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının 2016 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki sunumunda suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanıyla mücadeleye kararlılıkla devam ettiklerini söyledi.

Suç gelirlerinin aklanmasıyla ilgili yaptıkları çalışmalarda şüpheli mali işlemler, Anayasaya karşı işlenen suçlar, dolandırıcılık, yolsuzluk ve tefecilik konularının ön plana çıktığını ifade eden Ağbal, aklama suçuyla mücadele kapsamında tamamlanan çalışmalar neticesinde 2015 yılında toplam 385 kişi, terörizmin finansmanıyla mücadele kapsamında da 63 kişi hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu bildirdi.

Ağbal, geçen yıl aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadele konusunda 5 ülkenin mali istihbarat birimleriyle mutakabat muhtırası imzaladıklarını ve böylece işbirliği yapılan ülke sayısının 48'e yükseldiğini kaydetti.

Hazine taşınmazları

Hazine taşınmazlarının ekonomik ve sosyal gereksinimler doğrultusunda yönetimine ilişkin çalışmalara kararlılıkla devam ettiklerini dile getiren Ağbal, "2/B olarak bilinen alanların değerlendirilmesi kapsamında 2016 yılı ocak sonu itibarıyla 771 bin vatandaşımızın satın alma başvurusu işleme konuldu. Satışı yapılabilecek nitelikte olan taşınmazlar için 684 bin başvuru sahibinden 573 bininin satış işlemlerini tamamlamış bulunuyoruz" diye konuştu.

Geriye kalan hak sahiplerinin satış işlemlerinin sürdüğünü anlatan Ağbal, "8 milyar lira tutarında olan 2/B taşınmazlarının satışından bugüne kadar 3,9 milyar lira tahsil ettik" ifadesini kullandı.

Hazineye ait tarım arazilerinin hak sahiplerine satışına ilişkin başvuru süresinin 27 Nisan 2015 tarihinde sona erdiğini hatırlatan Ağbal, bu kapsamda 255 bin kişinin başvurduğunu dile getirdi. Ağbal, satış bedellerinin kontrol ve test çalışmalarının tamamlanarak nisan ayı itibariyle satış işlemlerine başlanacağını söyledi.

Ekonominin büyümesinde Hazine arazilerinin destekleyici bir güç olmasını sağladıklarını belirten Ağbal, bu kapsamda küçük sanayi sitesi yapılmak üzere kurulan kooperatiflere 145 taşınmazın satışını gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Ağbal, organize sanayi bölgelerine 126 taşınmazın satışını yaptıklarını, kalkınmada öncelikli 51 ilde de 870 taşınmazı OSB tüzel kişiliklerine bedelsiz devrettiklerini bildirdi.

Yatırım Teşvik Mevzuatı kapsamında bugüne kadar bin 80 taşınmazı ilana çıkardıklarını anlatan Ağbal, bu taşınmazlardan 336'sının üzerinde ön izin ve irtifak hakkı tesis ettiklerine işaret etti. Ağbal, kentsel dönüşüm ve afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi kapsamında Hazine taşınmazlarının tahsis ve devir işlemlerine devam ettiklerini belirtti.

Eğitim, sağlık ve sosyal amaçlı yatırımları desteklemeyi sürdürdüklerini ifade eden Ağbal, bu kapsamda geçen yıl üniversitelere 116, Milli Eğitim Bakanlığına bin 807, Sağlık Bakanlığına 359 Hazine taşınmazı tahsis ettiklerini söyledi.

Ağbal, kamu hizmetlerini program yaklaşımıyla ele alan bütçe yapısına geçmeyi hedeflediklerinde değinerek, ileri düzeyde performans esaslı bütçelemeye ilişkin ikinci nesil bütçe reformu ihtiyacı doğduğuna işaret etti.

Bütünleşik Kamu Mali Yönetim Bilişim Sistemi Projesini hayata geçireceklerini bildiren Ağbal, projeyle mali yönetim sistemindeki, farklı bilişim sistemleri arasında entegrasyonu sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

"23 eylemin 9'unu tamamladık"

Ağbal, hükümetin 1 Kasım seçimlerinin ardından hazırladığı ve 3, 6, 12 aylık dönemde gerçekleştirilecek reformları içeren eylem planı bulunduğunu da anımsatarak, "Hükümet Eylem Planında Bakanlığımızın sorumlu olduğu 23 eylemin 9'unu tamamlamış bulunuyoruz. Bugün itibarıyla vadesi üç ay olan eylemlerden biri hariç tüm eylemleri değerli komisyonunuzun katkılarıyla tamamladık. Geriye kalan alt işverenlik çerçevesinde asıl işlerde çalışanların kamuda istihdam edilmesine yönelik düzenlemeyi de 21 Mart tarihine kadar Meclisimize sunmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

2016 Yılı Gelir Bütçesi

Bu yıla ilişkin gelir bütçesi hakkında bilgi veren Ağbal, merkezi yönetim bütçe gelirlerinin 2015 yıl sonu gerçekleşmelerine göre yüzde 11,9 artarak 540,8 milyar liraya ulaşacağını tahmin ettiklerini dile getirdi. Ağbal, bu dönemde vergi gelirlerinin yüzde 12,7 artarak 459,2 milyar lira, vergi dışı gelirlerin ise yüzde 7,6 artarak 81,7 milyar liraya ulaşmasını beklediklerini kaydetti.

Ağbal, bakanlığının 2016 yılı bütçesi için 156,1 milyar lira ödenek teklif edildiğini bildirerek, bağlı kuruluşlardan Gelir İdaresi Başkanlığına 2,8 milyar lira, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı için ise 30,8 milyon lira ödenek teklif ettiklerini sözlerine ekledi.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 2016 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement