23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı - Son Dakika
Güncel

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı İslam: ''Geleceğin güvencesi olan çocuklara, her çeşit yıkımın mağduriyetini paylaştıkları bir dünya yerine çocuk neşesiyle dolu barışın egemen olduğu bir dünya sunmak, 23 Nisan’ın gururu ve neşesini yaşadığımız bu günde içten temennimiz olmakla birlikte bu yoldaki sorumluluğumuzu da hatırlatmaktadır'' ''Masumiyetin sembolü olan çocuklar, hürriyetin de sembolüdür.

22.04.2014 11:45

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, "Geleceğin güvencesi olan çocuklara, her çeşit yıkımın mağduriyetini paylaştıkları bir dünya yerine çocuk neşesiyle dolu barışın egemen olduğu bir dünya sunmak, 23 Nisan'ın gururu ve neşesini yaşadığımız bu günde içten temennimiz olmakla birlikte bu yoldaki sorumluluğumuzu da hatırlatmaktadır" ifadesini kullandı.

Bakan İslam, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajında, 23 Nisan'ın tarihte geleceğe dair iki önemli vurguyu taşıyan bir gün olduğuna işaret ederek, birincisinin kurtuluş mücadelesini millet iradesiyle taçlandıran Türkiye Büyük Millet Meclisinin kurulması, ikincisinin ise bu günün Atatürk tarafından bir bayram olarak geleceğin daimi sembolü ve güvencesi çocuklara armağan edilmesi olduğunu belirtti.

Yeni devletin esası ve geleceği olacak millet egemenliğinin, kendisine sahip çıkacak ve her şart altında var edecek yeni nesillere emanet edildiğini vurgulayan İslam, "Bu özellikleriyle 23 Nisan, millet olarak gurur ve neşeyi birlikte yaşadığımız bir gündür:  Nice zorluğun üstesinden gelerek kazanılan zaferin, onu kazanan millete teslim edilmesinin gururu ve içinde hep yenilik ve masumiyet taşıyan çocukluğun neşesi" değerlendirmesinde bulundu.

Masumiyetin sembolü çocukların, hürriyetin de sembolü olduğunu belirten İslam, "İşte 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın ülkemize ve dünyaya taşıyacağı mesaj budur. Bu bir davettir: Dünyayı rengarenk bir bayram yeri olarak görmek isteyen bir davet; barış ve kardeşlik heyecanını bütün dünya çocuklarıyla paylaşma isteğidir" görüşüne yer verdi.

-"Bir anne olarak heyecanı paylaşıyorum"

İslam, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı görevini üstlenmiş bir anne olarak, bu gurur ve neşeyi, dünyanın bütün çocuklarıyla barış ve kardeşlik arzusu ve heyecanını paylaşmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.

Bakanlığın, çocukların sağlık, eğitim ve kültür alanındaki haklarından en üst seviyede yararlanmaları yolunda taşıdığı sorumluluğun bilincinde olduğunu belirten İslam, çocukların oyun oynarken gürültü yapma hürriyetini dahi sağlayan politikalar üretmek arzusunda olduklarını kaydetti. İslam, hürriyetini en uygun şartlarda, barış ve güven içinde yaşayan çocuğun gelecekteki barışın da teminatı olduğuna dikkat çekti.

İslam, "Geleceğin güvencesi olan çocuklara, her çeşit yıkımın mağduriyetini paylaştıkları bir dünya yerine çocuk neşesiyle dolu barışın egemen olduğu bir dünya sunmak, 23 Nisan'ın gururu ve neşesini yaşadığımız bu günde, içten temennimiz olmakla birlikte bu yoldaki sorumluluğumuzu da hatırlatmaktadır" ifadesini kullandı.

-"Çocuk politikalarında önemli gelişmeler yaşandı"

Aile ve Sosyal Politiklar Bakanlığınca çocuğa yönelik hizmet sunma politikalarında son yıllarda önemli gelişmeler yaşandığını vurgulayan İslam, şunları kaydetti:

"Bakanlığımız yürütülen çalışmalarda çocuklara duyarlı ve aile odaklı hizmet sunmayı hedeflemiştir. Öncelikle aile yanında bakım hizmetleri temel ilke olarak benimsenmiş, evlat edinme ve koruyucu aile hizmetlerine hız verilmiştir. Çocuklarımızla ilgili barınma şartlarını değiştirerek çocuğun yetişebileceği en iyi ortamın aile ortamına benzer şekilde düzenlenmesi esas alınmış ve koğuş tipi binalardan çocuk evleri sistemine geçilerek çocuklarımızda aidiyet duygusu ve özgüvenleri geliştirilerek topluma ve hayata hazırlanmaları sağlanmıştır.

Kurumsal bakım hizmetlerimizden yararlandırılan çocuklar çağın gerektirdiği eğitim donanımına sahip olmaları noktasında özel okul ve kurslara gönderilerek akademik başarılarının artırılması sağlanmıştır. Korunma ve bakım altındaki çocuklarımızın en az bir sosyal, kültürel ve sportif aktiviteye katılmaları teşvik edilerek bedensel, ruhsal gelişimlerinde olumlu yönde değişiklikler gerçekleşmiştir."

-"Ulusal Çocuk Hakları Strateji Belgesi hazırlandı"

İslam, çocukların il çocuk hakları komitelerinde görev almaları ile yerel yönetimler bünyesindeki çocuk meclislerine katılmalarının teşvik edildiğini anımsatarak, böylece çocuğu ilgilendiren konularda görüş oluşturmaları ve bu görüşlerin mevzuat düzenlemelerine yansıtılması için TBMM Başkanlığına sunulmasının sağlandığını belirtti.

Çocuğa yönelik resmi kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarıyla yürütülen işbirliği çalışmaları neticesinde Ulusal Çocuk Hakları Strateji Belgesi ve Eylem Planı hazırlanarak Yüksek Planlama Kurulu kararı olarak yürürlüğe konulduğunu anlatan İslam, şu ifadelere yer verdi:

"Ayrıca çocuğa karşı şiddetin önlenmesine yönelik strateji belgesi hazırlanarak tarafların görüşleri alınmaya başlanmıştır.

Sosyal hayatın getirdiği olumsuzluklarla baş edebilme, geleceğe güçlü bir şekilde hazırlayabilme adına çocuklarımızın önündeki engelleri aşmaları için çocuğun üstün yararı gözetilerek gerekli mevzuat düzenlemeleri yapılmış, kreş ve okul öncesi eğitim imkanlarından yararlanabilmeleri, erken yaşta evliliğin önlenmesi, madde ve internet bağımlığı gibi konularda gerekli eylem planları hazırlanarak kamu, STK ve özel sektör işbirliği ile uygulamaya konulmaktadır. Özellikle Bakanlığımıza bağlı kuruluşlarda kalan çocuklarımızın bireysel sorunlarına yönelik psiko-sosyal destek programları oluşturma çalışmaları başlatılmıştır.

Bu vesileyle başarılı, sağlıklı, huzurlu ve mutlu bir geleceğe sahip olmak için milletimizin ve çocuklarımızın iradesinin geleceğe yön verebildiği nice bayramlara ulaşmak üzere 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınızı tebrik ediyor, tüm milletimize selam, sevgi ve saygılarımı sunuyorum." - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement