24. Afrika Birliği Liderler Zirvesi Başladı - Son Dakika
Güncel

24. Afrika Birliği Liderler Zirvesi Başladı

Afrika Birliğinin bu yıl 24. sü düzenlenen liderler zirvesi Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da başladı.

30.01.2015 11:51  Güncelleme: 12:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Afrika Birliği'nin bu yıl 24'üncüsü düzenlenen liderler zirvesi Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da başladı.

Afrika Birliği'nin genel merkezindeki Nelson Mandela salonunda gerçekleşen toplantıya 40 ülke devlet başkanı katıldı.

Ebola virüsü sebebiyle hayatını kaybedenler için düzenlenen bir dakikalık saygı duruşunun ardından açılış konuşmasını yapan Afrika Birliği Komisyon Başkanı Nkosazana Dlamini-Zuma, iklim değişikliği ve terörün Afrika'yı tehdit eden en önemli sorunlar olduğuna dikkati çekti.

Afrika Birliği ve BM nezdindeki ülkelerin Ebola'ya karşı başlattığı mücadeleden övgüyle söz eden Zuma, "2014 yılında peşimizi bırakmayan Ebola'nın biz de peşini bırakmayacağız" dedi.

Zuma, konuşmasında Afrika'yı da içine alan adil bir dünya sistemi çağrısında bulunarak, Afrika'nın kendisine miras olarak kalan sömürgecilik, açlık ve hastalıklardan kurtarılması gerektiğini vurguladı.

Yoğun katılım

Zirvenin bu yılki "şeref konuğu" İspanya Kralı 6'ncı Felipe olurken, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsveç Başbakanı Stefan Löfven gibi davetlilerin yanı sıra zirveye uluslararası katılımın da yoğun olduğu gözlendi.

Zirvede, yaklaşık 540 basın mensubunun görev yaptığı ifade edildi.

Muhtemel saldırılara karşı yoğun güvenlik önlemleri alınırken, devlet başkanları dışında toplantıya katılanlara Ebola kontrolü yapıldı.

Öte yandan Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin ülkesinde yaşanan olaylar nedeniyle zirvenin sadece açılış oturumuna katılacağı belirtildi.

Mısır Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, " Sina'da dün akşam yaşanan terör olayları nedeniyle Cumhurbaşkanı Sisi, Afrika Birliği Liderler Zirvesi'ne katılımını kısa kesme yönünde karar aldı. Cumhurbaşkanı, zirvenin açılış oturumunun ardından Mısır'a dönecek" denildi.

Mısır'ın Sina Yarımadası'ndaki Ariş kentinde, dün akşam güvenlik noktalarını hedef alan bombalı saldırılarda, 30 kişi hayatını kaybetmiş, 47 kişi yaralanmıştı.

Bugün başlayan 24. Afrika Birliği Liderler Zirvesi'nin yarın sona ermesi bekleniyor. - Addis Ababa

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 24. Afrika Birliği Liderler Zirvesi Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement