3 Aralık Dünya Engelliler Günü - Son Dakika
Yerel

3 Aralık Dünya Engelliler Günü

3 Aralık Dünya Engelliler Günü

AK Parti Konya milletvekillerinden Mustafa Baloğlu ve Ayşe Türkmenoğlu, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıya bir mesaj yayımladı.

02.12.2013 17:22

AK Parti Konya milletvekillerinden Mustafa Baloğlu ve Ayşe Türkmenoğlu, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıya bir mesaj yayımladı.

Baloğlu, mesajında, 3 Aralık tarihinin tüm dünyada engellilerin topluma kazandırılması ve haklarının diğer insanlara eşit ölçüde sağlanması amacıyla büyük önem taşıdığını belirtti.

AK Parti Hükümeti olarak engellilere yönelik çeşitli çalışmalarda bulunduklarını ifade eden Baloğlu, şunları kaydetti:

"Engelliler için sayısı 100'e yaklaşan engelsiz yaşam merkezi kurduk. Özel sektörde çalıştırılan engelli işçilerin sigorta primlerinin tamamının devlet tarafından karşılanmasını sağladık. Kendi adına çalışan engellilere 5 yıl erken emekli olma hakkı getirdik. Engellilere ait bir evin, emlak vergisinden muaf olmasını sağladık. Bakıma muhtaç engelli çocuğu olan kadın sigortalılara erken emeklilik hakkı tanıdık. Engelliler için üretilen her türlü araç ve gereci, KDV'den muaf hale getirdik. Çalışamayacak durumda olan ya da iş bulamayan engellilere bağlanan aylıkları yüzde 200-300 oranlarında artırdık. Evde bakılamayan ileri derecedeki engelliler için hizmet veren 'Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi' sayısını 21'den 49'a çıkardık. Evde bakılan her engelli birey için bakanlara (anne, abla, teyze vs.) bir asgari ücret tutarında aylık bağladık. Bunun yıllık maliyeti yaklaşık  1,7 milyar liradır. Halen 300 bin engelli birey bu uygulamadan yararlanıyor."

Türkmenoğlu ise mesajında, Dünya Sağlık Örgütü'nün tahminlerine göre Türkiye'de yaklaşık 9 milyonun üzerinde engelli bireyin bulunduğunu bildirdi.

Engellerin engel olmaktan çıktığı, her engelli insanın en az engelsiz bireyler kadar rahat ve huzurlu bir dünyada yaşayabilmeleri dileğinde bulunan Türkmenoğlu, mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Çalışma hayatının ve sosyal hayatın içinde yer alabilmek, insan onuruna yaraşır bir şekilde sıkıntı çekmeksizin, sorunsuz bir şekilde yaşayabilmek, engelli olsun ya da olmasın her vatandaşımızın en doğal hakkıdır. Unutulmamalıdır ki engelli olmak insanların kendi tercihleriyle alakalı bir durum değildir. Her sağlıklı bireyin muhtemel bir engelli adayı olduğunun farkında olması gerekmektedir. Engelli vatandaşlarımızı sosyal hayatta karşılaştıkları sorunları anlayabilmek için bir miktar da olsa empati kurmamız gerekmektedir." - Konya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 3 Aralık Dünya Engelliler Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement