3 Ermeni Aydın İçin Şişli'de "Hafıza Taşı" Töreni - Son Dakika
Güncel

3 Ermeni Aydın İçin Şişli'de "Hafıza Taşı" Töreni

3 Ermeni Aydın İçin Şişli\'de "Hafıza Taşı" Töreni

Türkiye ermenileri Düşünce Platformu, 24 Nisan 1915 olaylarının 100. yılı nedeniyle Şişli Elmadağ Cumhuriyet Caddesi'ne "hafıza taşı" konularak anma töreni düzenledi.

24.04.2015 12:56

Türkiye ermenileri Düşünce Platformu, 24 Nisan 1915 olaylarının 100. yılı nedeniyle Şişli Elmadağ Cumhuriyet Caddesi'ne "hafıza taşı" konularak anma töreni düzenledi.

Törene, Türkiye'de ve dünyanın farklı ülkelerinde yaşayan yaklaşık 150 Ermeni ile HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, HDP'nin İstanbul Milletvekili adayı Garo Paylan katıldı.

Sürgüne gönderilen aydınlar arasında yer alan orkestra şefi Gomidas Vartavet, Dr. Avenis Nakkaşyan ve yazar Rupen Sevag'ın yaşadıkları Cumhuriyet Caddesi'ndeki evlerinin önünde toplanan grup, Vartavet, Nakkaşyan ve Sevag'ın fotoğraflarının bulunduğu dövizler açtılar.

"BİZ ONLARLA BİRLİKTE YAŞIYORUZ"

Törende Türkiye Ermenileri Düşünce Platformu adına bir konuşma yapan Tatyos Bebek, sürgüne gönderilen Ermeni aydınların hafızasını yaşatmak istediklerini ifade etti.

Tatyos Bebek, "Bundan 100 sene önce bu topraklarda 2 milyona yakın Ermeni yaşıyordu. 24 Nisan'da sabaha karşı bu toplumun önderleri, aydınları, doktorları, yazarları, entelektüelleri yaklaşık 250 kişi toplanarak sonsuzluğa gönderildiler. Daha sonra yaklaşık 1 buçuk milyon civarında Ermeni bu topraklardan gitmek zorunda kaldı. Kimisi öldürüldü, kimisi öldü. Sonuçta vatanlarını terk ettiler. Biz geride kalanlar olarak bunların anısını yaşatmak istiyoruz. Bu sene 100. yıl ve bizde bunun için özellikle ilk etapta gönderilen 250 aydının anısına onlardan üçünün yaşadıkları evlerinin önüne 'hafıza taşı' koymak istiyoruz. Onları hafızasını yaşatmak istiyoruz. Onların hafızası bizlerde hiç kaybolmadı, kaybolmayacak...Biz onlarla birlikte yaşıyoruz" dedi.

RUPEN SEVAG'IN TORUNU: "O, OSMANLI ORDUSUNDA BİR SUBAYDI"

Rupen Sevag'ın torunu Rehan Saleri Sarıbay ise konuşmasında "Ona hiçbir şekilde hitap edemedim, sarılamadım. Bu hak elimizden alındı. O, Osmanlı ordusunda subay, aydın, şair fakat bence en önemli özelliği idealistti. Bu nedenle İsviçre'deki rahat hayatını bırakıp, İstanbul'a döndü. Niyeti ülkesine yardımcı olmaktı. Sonucu biliyoruz. Burada bütün aydınlarımızın ve diğer acı çekmiş bütün halkımızın anısı önünde saygıyla eğiliyorum" diye konuştu

"HAFIZA TAŞINA KARANFİL BIRAKTILAR"

Konuşmaların ardından Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan Gomidas Vartavet, Dr. Avenis Nakkaşyan ile hemen yakınındaki Nispet Sokak'ta bulunan Rupen Sevag'ın evlerinin önündeki yaya kaldırımına adlarının yazılı olduğu birer plaka kondu. 'Hafıza taşı' denen plakalarda aydınların adlarıyla birlikte '1915'te bu evde yaşamış ve buradan sürgüne gönderilmişti' yazması dikkat çekti. Tören katılımcıların, 'hafıza taşı' denen plakalara karanfiller bırakmasıyla sona erdi. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 3 Ermeni Aydın İçin Şişli'de 'Hafıza Taşı' Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement