5. Uluslararası Çanakkale Bienali 24 Eylül'de - Son Dakika
Kültür Sanat

5. Uluslararası Çanakkale Bienali 24 Eylül'de

"Anavatan - Homeland, Heimat, اﺍلﻝأﺃمﻡ ,اﺍلﻝوﻭطﻁنﻥ , Patria..." başlığıyla 24 Eylül - 6 Kasım tarihleri arasında düzenleniyor.

03.05.2016 11:03  Güncelleme: 11:05

Yerelde örgütlenen sivil bir inisiyatif olan CABININ tarafından hayata geçirilen Uluslararası Çanakkale Bienali, dünya gerçekliğinin ve gündeminin, Çanakkale kentinin özgün bağlamıyla kesişim alanlarına yoğunlaşan bir perspektifle yapılandırılıyor.

24 Eylül - 6 Kasım 2016'da gerçekleştirilecek 5. Çanakkale Bienali, "göç" olgusunu "Anavatan" kavramı üzerinden çağdaş sanat bağlamında ele almayı; bu gündem etrafında yerel ve küresel ortamlarda sürmekte olan düşünsel ve yaratıcı süreçlere katkı sunmayı amaçlıyor.

Şimdiye kadar olduğu gibi, değerli ve önemli ulusal ve uluslararası sanatçılar, sanat ve kültür kurumları, sanat eleştirmenleri ve küratörlerin katılım ve işbirlikleriyle hayata geçirilecek olan 5. Çanakkale Bienali, Akdeniz havzasındaki saygın bir çağdaş sanat etkinliği olma konumunu, yükselen bir ivmeyle sürdürmekte kararlı.

5. Uluslararası Çanakkale Bienali, "Anavatan ebedi bir değer değil, daha çok özgül bir teknolojinin işlevidir; yine de onu yitiren acı çeker. Çünkü o anavatana, çoğu gizli olan ve bilinç düzeyine çıkamayan bir çok bağ ile bağlıyızdır. Bu bağlar koptuğunda ya da koparıldığında, birey bunu büyük bir acıyla, adeta en derindeki varlığının cerrahi bir müdahaleye uğraması gibi deneyimler" diyen ve kendisi de bir 2.Dünya Savaşı mültecisi olan Çekoslovakya asıllı felsefeci,
yazar ve gazeteci Vilem Flusser'in (1920-1991) göçmenlik ve mültecilik üzerine düşüncelerinden ilham alıyor.

Modernist paradigmanın "anavatan" tahayyülünün günümüzdeki etkilerinin, Post-modern yersizyurtsuzlaşma
olgusu, güncel siyasal-ekonomik sorunların yarattığı küresel göçler, mültecilik ve sürgünler ile bizzat zorlanan ulus-devlet sınırları gibi çeşitli yönleriyle ele alınacağı bienalin 5. edisyonunda, Türkiye, Orta Doğu ve Avrupa'dan 30'un üzerinde sanatçının yeni yapıtlarına yer veriliyor ve Çanakkale şehir merkezi, Korfmann Kütüphanesi, Ermeni Kilisesi, Mahal Sanat Merkezi, Güzel Sanatlar Kent Galerisi, Seramik Müzesi ve Arkeoloji Müzesi dahil olmak üzere,
kentin önde gelen mekanları kullanılıyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat 5. Uluslararası Çanakkale Bienali 24 Eylül'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement