54 yıldır baraj altında kalan köprü, suların çekilmesiyle ortaya çıktı - - Son Dakika
Güncel

54 yıldır baraj altında kalan köprü, suların çekilmesiyle ortaya çıktı -

Dodurga Belde Belediye Başkanı Selim Tuna, 54 yıldır Dodurga Barajı'nda su altında kalan köprünün, seviyenin düşmesiyle ortaya çıktığını söyledi.

31.08.2014 16:54

Dodurga Belde Belediye Başkanı Selim Tuna, 54 yıldır Dodurga Barajı'nda su altında kalan köprünün, seviyenin düşmesiyle ortaya çıktığını söyledi.

Tuna, AA muhabirine, sulama ve taşkın koruma amacıyla barajın yapımına 1972'de başlandığını, 5 yılda tamamlandığını belirterek, dolguyla inşa edildiğini ve yaklaşık 445 kilometrekarelik alanı kapladığını anlattı.

Barajda 4-5 yıldır çekilme olduğuna dikkati çeken Tuna, şöyle konuştu:

"Barajdaki çekilme, kuraklıkla alakalı. Son birkaç yıldır kış aylarında kar yağışının az olması ve sulama yapıldığı için barajdaki su çekiliyor. Şu andaki çekilme, DSİ'nin kontrolündedir. 'Barajın yüzde 50'si çekildi' diyebiliriz. Çok tehlike arz eden bir durum yok. Bu çekilme kar yağışının az olduğu dönemlerde olur ve DSİ daha sonra kontrollü su seviyesini yükseltir. Dodurga Barajı'ndan en fazla faydalanan Eskişehir'in İnönü Belediyesidir. Buradaki su pancar tarımı için kullanılıyor. Daha önce barajdan açık sulama yapılıyordu. 2014 yılında Kandilli Darıdere mevkisinde başlayan çalışmayla kapalı sulama sistemi yapılıyor. 2015 yılında bu sistem devreye alınacak ve bu sayede su kaybı bir nebze de olsa önlenmiş olacak."

- "4 yıllık köprü ortaya çıktı"

Tuna, 54 yıl önce baraj altında kalan köprünün suyun çekilmesiyle ortaya çıktığını anlatarak köprünün, 1954 yılında köylere ulaşım için yapıldığını kaydetti.

Barajın yapılmasıyla köprünün su altında kaldığını ve görünmediğini belirten Tuna, "Köprü, eski olmasına rağmen halen kullanılabilir vaziyette gözüküyor. Şu anda Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile görüşüyoruz. Yıl sonunda barajın özellikle Çokçapınar köyü tarafından ağaçlandırma çalışması yapacağız. Bu çalışma DSİ, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Dodurga Belediyesi arasında yapılacak. Sorumluluğu biz alıp ağaçlandırma yapacağız. Önümüzdeki birkaç yıl içinde de barajın tamamında ağaçlandırma yapıp güzel görünüm sağlamak istiyoruz. Buraya balık tutmaya gelen vatandaşlarımıza, çevre il ve ilçelerden beldemize gelenlere piknik yapabilecek güzel ortam oluşturacağız" şeklinde konuştu.

Barajdaki çekilme nedeniyle köprü ve batık tekne ortaya çıktı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 54 yıldır baraj altında kalan köprü, suların çekilmesiyle ortaya çıktı - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement